Vágólapra másolva!
A francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Ligue 1) szereplő PSG magánrepülőgéppel utazott Párizsból a mintegy 380 kilométerre fekvő Nantes-ba a bajnoki egy meccsére - amelyen végül 3-0-s győzelmet aratott -, az esetből pedig órisái balhé lett Franciaországban. Kylian Mbappé és Christophe Galtier vezetőedző ugyanis kinevette az újságírót, aki rá mert kérdezni, hogy miért kellett magángéppel repülniük belföldön.

Alain Krakovitch, a francia TGV-Intercity vasúttársaság igazgatója szerint két óra alatt vasúton is kényelmesen el lehet jutni Párizsból Nantes-ba, így

teljesen felesleges volt magángéppel repülnie a PSG-nek.

A Reuters beszámolója szerint az egyik újságíró a hétfői sajtótájékoztatón rá is kérdezett arra, hogy mi szükség van ilyen esetben a magánrepülőre, majd

Mbappéból hangosabban, Galtier-ből egy kicsit halkabban kitört a nevetés.

„Ma reggel beszéltünk az utazásainkat szervező céggel erről, és

- mondta Galtier, míg Mpabbé csak nevetett, szóban nem reagált, vagyis azt mondta, hogy nincs véleménye az ügyről.

Párizs polgármestere fel is háborodott az eseten, a Twitter-oldalán adott hangot a nemtetszésének:

„Ezt a reakciót komolyan gondoltátok? Hé, srácok, ébresztő!" – írta Anne Hidalgo.

A videó azonnal elterjedt a világhálón, és dühös reakciókat váltott ki az emberekből, közösségi média egyes felhasználói elkezdték ráphotoshopolni Galtier és Mbappé fejét szárazföldi vitorlásokra.

Galtier később „rosszízűnek" titulálta viccét.

"Szerintem a humor fontos, de nyilvánvalóan rosszizű volt" -

mondta Galtieraz újságíróknak, miután a PSG kedden 2-1-re megnyerte a Juventus elleni Bajnokok Ligájában. "Csak szeretném hangsúlyozni, hogy itt, a PSG-nél nagyon komolyan vesszük a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket. Nem vagyunk hanyagok."

Egy klubon belüli forrás a Reutersnek elmondta, hogy Galtier bosszúsága abból fakad, hogy a PSG már hat hónapja tárgyal a francia vonatüzemeltető SNCF-fel, de

a társaság nem volt hajlandó éjszakai vonatokat szervezni a meccsek utáni oda-vissza útra.

Kylian Mbappé reakciója nem volt éppen szerencsés Forrás: AFP/Franck Fife

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter elmondta az esettel kapcsolatban, hogy szereti Mbappét, de ez most nem volt szép tőle.

– mondta, majd hozzátette, hogy mindannyiunknak komolyan kell vennünk a klímaváltozás kérdését, és a vezetőedző gúnyolódása egyáltalán nem helyén való.

A magánrepülőgépek használata sokat vitatott téma Franciaországban és világszerte egyaránt ezen a nyáron az éghajlatváltozás által kiváltott hőhullámok, aszályok közepette.