Bemutatkozó meccsén rekordot állított fel Lewandowski

FC Barcelona - FC Viktoria Plezen - UEFA Champions League FC Barcelona Barcelona Viktoria Plezen Czech Republic futbol soccer fussbal 2022 2023 celebrates hattrick Robert Lewandowski One Person Three quarter lenght UEFA Champions League match Spotify Camp
09 Robert Lewandowski of FC Barcelona celebrates after scoring a goal his hattrick during the UEFA Champions League match of Group C between FC Barcelona and FC Viktoria Plezen at Spotify Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain, on September 7th, 2022. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Bajnokok Ligája-rekordot állított fel Robert Lewandowski, a lengyelek világsztár futballistája, aki új klubcsapata, az FC Barcelona szerda esti mérkőzésén, a cseh Viktoria Plzen ellen (5-1) mesterhármast ért el a BL-csoportkör első fordulójában.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) kimutatása szerint

a csatárnak, aki debütáló BL-meccsét játszotta a katalán gárdában, a mostani volt a hatodik háromgólos találkozója az európai elitsorozatban.

Korábban a Borussia Dortmund játékosaként egyszer, majd a Bayern München színeiben négyszer is triplázott, márpedig hasonló még senkinek sem sikerült három különböző csapattal. Több BL-mesterhármassal is csak két futballista, az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo büszkélkedhet, ők egyformán nyolc olyan meccset játszottak eddig, amelyen háromszor is eredményesek voltak.

Felejthetetlen debütálás új csapatánál Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A klubcsapataiban és a válogatottban szerzett tripláit tekintve

a 34 éves Lewandowskinak összességében pályafutása 31. mesterhármasa volt a szerdai.

A Manchester Unitedben egy ideje rendre csak csereként szóhoz jutó, 37 esztendős Ronaldo 60, a 35 éves Messi 56 triplát jegyez, utóbbi valamennyit a Paris Saint-Germain előtti egyetlen "munkahelyén", az FC Barcelonában produkálta.

Százalékosan viszont a lengyel játékos áll a legjobban a rangsorban: ő a BL-ben játszott eddigi 107 meccsén 89 gólt szerzett, ami 0,83-as gólátlagnak felel meg, míg Messinél ez az adat 0,80 (125 gól 157 meccsen), Ronaldónál pedig 0,75 (141/187) - írta az IFFHS.

A szervezet összegzése szerint Antoine Griezmann (Atlético Madrid) gólja lett a Bajnokok Ligája történetének legkésőbb elért találata: a francia világbajnok, aki csereként jutott szóhoz spanyol együttesében, a hosszabbításban, 100 perc és 18 másodperc elteltével vette be a portugál FC Porto kapuját (2-1). A korábbi rekord Luis Suárezé volt, aki ugyancsak az Atlético labdarúgójaként az AC Milannak lőtt győztes gólt a 2021/22-es idényben 96 perc 21 másodperc után. Griezmann gólja amúgy kereken a 800. a BL történetében, amely francia játékos nevéhez fűződik - olvasható az IFFHS anyagában.