Vágólapra másolva!
Csütörtök este 21 órakor a Ferencváros labdarúgó-csapata sorozatban a negyedik idényben kezdi meg szereplését egy európai kupasorozat főtábláján. A magyar bajnok már rutinos Európa-liga-résztvevőként száll be a küzdelembe, és ismét, ezúttal a korábbiaknál határozottabban kimondott célja a továbbjutás a csoportból, hogy 18 év után ismét magyar csapatnak szurkolhassunk tavasszal.

Egyetlen megingás a BL-be álmokba került

A májusban 33. bajnoki címét nyerő Ferencváros ezúttal is tudatosan készült az európai kupaszereplésre, ami korán, már július 6-án megkezdődött a kazah Tobol Kosztanaj otthonában elért 0-0-s döntetlennel. Ebből a meccsből és a párharc 5-1-re megnyert visszavágójából sem lehetett még nagy következtetéseket levonni abból a szempontból, hogy milyen Fradira számíthatunk a folytatásban, a BL-selejtező második köre azonban már adott támpontokat. A szlovák bajnok, amelyik 2009 óta egy kisebb kihagyástól eltekintve egyeduralkodónak számít a hazájában a Groupama Arénában ki tudta használni, hogy a vezető gól után visszaállt a Fradi, Pozsonyban azonban már nem volt ellenszerük a magyar csapat gyors, kreatív és agresszív játékára.

A szlovák fővárosban egyértelmű volt a Fradi fölénye Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ebben a párharcban már kiderült, hogy míg a védelem sajnálatos módon viszonylag könnyen zavarba hozható, különösen, ha nincs a pályán Sammy Mmaee, addig a támadósor képes kifejezetten veszélyesen játszani. Az már korábban bizonyossággá vált, hogy a moldávn Sheriff Tiraspoltól megszerzett Adama Traoré jó vétel volt, az pedig

Sztanyiszlav Csercseszovot dicséri, hogy sem Franck Boliról és Tokmac Nguenről nem mondott le egy gyengébb időszak után

– mindkét támadó továbbra is a Fradi veszélyes fegyverei közé tartozik. Nekik és a sérülésből visszatéről és a tavaszi formáját egyre inkább megtaláló Ryan Mmaee-nak is óriási szerepe lesz abban, hogy a Fradi harcban legyen a tavaszi folytatást jelentő első három hely valamelyikéért a csoportban.

A fentebb említett egyetlen megingás a BL-selejtező harmadik körében az azeri Qarabag ellen sajnos nagyon sokba került a Fradinak. A kinti 1-1 után talán elhitték a játékosok, hogy meglesz a továbbjutás, ehhez képest az azeriek – el kell ismerni – túljártak a Fradi eszén, és fájdalmasan simán nyertek 3-1-re az Üllői úton. Azon a meccsen nem működött a középpályás védekezés (pedig az Esiti, Laidouni kettős egy nagyon jó páros), és látványosan nem értette meg egymást a védelem közepén Rasmus Thelander és Adnan Kovacevic. Ezt a gondot részben orvosolja, hogy előbbi, a 31 éves dán játékos sérülése miatt nem került be az EL-keretbe.

Botka Endre szereli Abdellah Zoubirt, de az azeriek ellen padlóra került a Fradi Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az, hogy kapus poszton nincs gondja a Fradinak, már-már közhely, nem is érdemel több szót, hogy Dibusz Dénes és Bogdán Ádám tökéletes kettős a poszton.

És, hogy miért írtuk, hogy a BL-csoportkörbe került a Qarabag elleni elrontott itthoni meccs? Azért, mert bár az azeriek a rájátszásban kiestek a Viktoria Plzen ellen, a két meccs alapján a cseh bajnok egyáltalán nem tűnt olyan csapatnak, amelyik ellen a Fradinak ne lett volna valós esélye továbbjutni.

Harmadszor is az Európa-ligában

A Qarabag elleni kiesést követően a Fradi könnyedén verte (4-0, 0-1) az ír Shamrockot az Európa-liga csoportköréért folyó párharcban, és az elmúlt négy idényben így már harmadszor lesz a második számú európai kupasorozatban (a kakukktojás a 2020-21-es BL-szereplés).

A zöld-fehérek a H csoportba kerültek, aminél bizony van egy-két könnyebb csoport a másik hét kvartett között. A Fradi bizony BL-erősségű csoportba került, hiszen zöld-fehérekhez hasonlóan mindhárom rivális a BL-selejtőzőből került át az EL-be, ráadásul közülük ketten a play-offból, míg a harmadik csapat a selejtező harmadik körében bekapcsolódva búcsúzott.

A riválisok közül a Trabzonspor török, a Crvena zvezda szerb bajnok, míg az AS Monaco a francia élvonal, a Ligue 1 legutóbbi bronzérmese.

Nem véletlenül nyilatkozott így a sorsolás után kissé elkedvetlenedve Mitar Mrkal, a Crvena zvezda sportigazgatója:

A Fradi három ellenfele közül magasan a Moncót taksálják legtöbbre az ezzel foglalkozó oldalak, de Philippe Clement, a hercegségbeli csapat edzője nem dől be a számoknak.

Meccs hangulat a Crvena zvezda otthonában, a belgrádi Rajko Mitic Stadionban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ez egy igen érdekes csoport, tapasztalt, az európai kupákban rutint szerzett csapatokkal.
Nem lesznek könnyű mérkőzéseink, főleg idegenben nem" – mondta a szakvezető, akihez csatlakozott a sportigazgató is.

Nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk idegenben, tüzes és szenvedélyes szurkolók előtt!"

Az biztos, hogy a monacói II. Lajos Stadionban – leszámítva a Nizza, a PSG vagy az Olympique Marseille látogatását – ritkán vannak olyan vendégek, mint, amilyen táborok kísérik majd a Fradit, a Trabzont vagy zvezdát.

Jó hangulatú meccsekért nézze a H csoportot, lehetne akár ez a kvartett jelmondata.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője hétfőn kijelölte az Európa-liga-meccseken pályára lépő keretet, amelyből a sérült Rasmus Thelander mellett kimaradt Carlos Auzqui és a magyar válogatott Sigér Dávid is. A bosnyák Stjepan Loncar és a szerb Zseljko Gavrics ugyancsak nem került be a 25-ös keretbe, mindkét játékost kölcsönadta a Fradi, előbbit a belga Kortrijknak, míg utóbbit a DAC-nak.

A Ferencváros Európa-liga kerete

Kapusok: Dibusz Dénes, Bogdán Ádám
Védők: Henry Wingo, Botka Endre, Samy Mmaee, Mats Knoester, Adnan Kovacevic, Pászka Lóránd, Eldar Civic
Középpályások: Muhamed Besic, Xavier Mercier, Anderson Esiti, Vécsei Bálint, Aissa Laidouni, Amer Gojak
Támadók: Tokmac Nguen, Adama Traoré, Kristoffer Zachariassen, Marquinhos, Franck Boli, Ryan Mmaee

B-lista: Mergl Szabolcs, Őri Levente, Kovács Marcell (kapusok), Nagy Olivér, Kaján Norbert, Damir Redzic, Lisztes Krisztián (mezőnyjátékosok)

Kőkemény két hónap következik

A november 20-án kezdődő katari foci-vb miatt idén minél korábbinál erőltetettebb menet vár az európai kupaszereplőkre. Szeptember 8. és november 3. között (benne egy válogatott szünettel) lezavarják a csoportkör hat fordulóját, majd a vb-szereplés okán érintett játékosok már mennek is a nemzeti csapataik edzőtáborába. Azaz kiemelten fontos lesz a megfelelő erőnlét és a lankadatlan motiváció annak, aki tovább akar jutni, különösen egy ilyen kiegyenlített csoportból.

A Fradi – tetszik, nem tetszik – ma annyival emelkedik ki az NB I-ből, és olyan bő a kerete, hogy a magyar bajnokság aligha fogja kilúgozni a csapatot. Motivációban sem lesz hiány: nem csak a játékosok és a szakvezetés, de a klubvezetés is határozottan fogalmazott az idei EL-célokkal kapcsolatban:

– mondta Orosz Pál a klub vezérigazgatója. És valljuk be, most már a szurkolók is ezt szeretnék látni, különösen az idei BL-selejtező rossz emlékű utolsó párharca után.

A Fradi tehát szeptember 8-án kezdi a sorozatot, amikor 21 órától a török bajnok, Trabzonspor ellen lép pályára a Groupama Arénában, minden bizonyal telt ház előtt. A Trabzon az idei szezonban öt meccsen 10 pontot szerezve csupán a 8. helyen áll a Süper Ligben.

Az elnyűhetetlen Marek Hamsík Nápoly után Trabzonban is vezér lett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

A csapatot a török mellett 18 nemzet légiósai alkotják, akik közül a szlovák Marek Hamsík, valamint a 14-szeres spanyol válogatott, egykori barcelonai csodatini, Marc Bartra a legismertebbek, de az NB I-en edződött fülnek a korábbi újpesti kedvenc, Enis Bardhi neve is ismerős lesz. A Trabzon a múlt héten adta el a BL-selejtező rájátszásában őket kiejtő FC Köbenhavnnak az előző idényben legeredményesebb játékosát, Andreas Corneliust, így nem csoda, hogy az eddigi öt bajnokin mindössze hat gólt sikerült szerezniük.

A Fradi elleni meccsre minden esetre győzelemmel hangolt a Trabzon: az újonc, és öt meccs után 1 ponttal a 18., utolsó előtti helyen álló Ümrayinespor otthonában nyert a 1-0-ra a címvédő.

A találkozó előtti szerdai sajtótájékoztatón a Fradi kiváló formában lévő norvég támadója, Kristoffer Zachariassen és Sztanyiszlav Csercseszov ugyan nem mondta ki, de utalt rá, hogy a csapat célja az, hogy megérje a tavaszt, amihez kulcsfontosságú a jó hazai szereplés.


- mondta határozottan a Fradi szakvezetője az Origo kérdésére.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője tisztában van a feladat nehézségével és fontosságával is Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csoport legerősebbjének tűnő Monaco sincs nagy formában: hat meccsen szerzett nyolc pontjával csak tizedik a csapat a Ligue 1-ben, viszont augusztus végén elhoztak egy pontot a PSG otthonából, a legutóbbi fordulóban pedig Nizzában győztek 1-0-ra.

Ránézésre egjobb formában a Crvena zvezda van, a BL-ből roppant balszerencsés módon, egy utolsó perces öngóllal lecsúszó belgrádi együttes nyolc forduló után 20 ponttal a második helyen áll a két meccsel többet játszó Novi Pazar mögött. A zvezda máris összeszorgoskodott 27 gólt a bajnokságban, amiből a ghánai Osman Bukari 4, míg a szerb válogatott Alekszandr Katai 3 góllal vette ki a részét. A BL-búcsú után egyébként lemondott a klubbal 2019-es munkába állása óta három bajnoki címet nyerő vezetőedző, Dejan Sztankovics, akinek a helyét Milos Milojevics vette át.

A Ferencváros Európa-liga programja:
Szeptember 8.: Ferencváros-Trabzonspor (Groupama Aréna, 21 óra)
Szeptember 15.: AS Monaco-Ferencváros (Monaco, 18.45 óra)
Október 6.: Crvena zvezda-Ferencváros (Belgrád, 18.45 óra)
Október 13.: Ferencváros-Crvena zvezda (Groupama Aréna, 21 óra)
Október 27.: Ferencváros-AS Monaco (Groupama Aréna, 21 óra)
November 3.: Trabzonspor-Ferencváros (Trabzon, 18.45 óra)