Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája keddi játéknapján többnyire papírforma eredmények születtek, ám így is van miről beszélni. A forduló rangadóján a Bayern a második félidei jó játékának köszönhetően 2-0-ra legyőzte a Robert Lewandowskivel felálló Barcelonát, amely továbbra is képtelen nyerni Münchenben. A nápolyi kudarc után a Liverpool egy hajrában szerzett góllal az Ajax ellen szerezte meg első győzelmét az idei kiírásban. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Verhetetlen Bayern München

Csúcsrangadóval indult a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulója, ugyanis az immáron Robert Lewandowskival felálló Barcelona a Bayern Münchenhez látogatott kedd este az Allianz Arénában.

A két együttes közös múltja miatt a találkozója már önmagában is nagy érdeklődést váltott ki, ám mindezt még fokozta Lewandowski visszatérése, aki 2014-től erősítette a Bayernt, majd a nyáron a spanyol sztárcsapathoz igazolt. Az egykori közönségkedvenc kissé megilletődve futballozott, pedig az első félidőben könnyedén lőhetett volna akár három gólt is, rá nem jellemző módon minden ziccerét kihagyta.

Robert Lewandowski reakciója a sokadik kihagyott helyzete után Forrás: AFP/Christof Stache

– fogalmazott a müncheniek korábbi játékosa, Mario Gomez, aki 2013-ben Bajnokok Ligáját nyert a csapattal.

A gránátvörös-kékek ugyan az első félidőben kontroll alatt tartották a meccset, sőt veszélyesebbek is voltak: tíz kapura lövésük volt az első félidőben. Márpedig az elmúlt tizennégy évben egyetlen csapatnak sem adódott ennyi lehetősége az Alliaz Arénában egy félidő alatt. A futball törvénye viszont megint beigazolódott, mert a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, ugyanis a szünet után szinte egy teljesen másik Bayern jött ki.

Egy jó félidő elég volt a Bayernnek a Barcelona ellen Forrás: AFP/Kerstin Joensson

Az addig pontatlanul és sokat hibázó németek három perc alatt sokkolták a Barcelonát Hernández és Sané góljaival. Így aztán Lewandowski ide vagy oda, folytatódott a Barcelona negatív müncheni szériája. A két csapat legutóbbi nyolc meccséből hetedszer győzött a Bayern és sorozatban ötödször. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy

a bajorok immáron 38 meccs óta nem kaptak gólt otthon a csoportkörben, legutóbb 2009-ben a francia Bordeaux talált be az Allianz Arénában.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayern München két forduló után jelenleg hibátlanul vezeti a csoportját, ráadásul még gólt sem kapott. Legutóbbi 30 BL-csoportmérkőzésből pedig egyet sem veszített el, amivel beállította a Real Madrid 2012 és 2017 között felállított rekordját.

"Az eredmény nem ad reális képet a mérkőzésről. Az első félidőben rengeteget tettünk a gólért, mégis 0-0-val mentünk szünetre. A folytatásban is voltak lehetőségeink, csak be kellett volna lőni. Egy olyan ellenfél, mint a Bayern nem hagyja büntetlenül a kihagyott helyzeteket" – mondta a Barcelona fiatal középpályása, Pedri.

Pedrinek a reakciója, miután a lövése centikkel a kapufa mellett szállt el Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

"Hat-hét ziccerünk volt a meccsen, de kihagytuk őket, míg a Bayern élt a lehetőségeivel. Úgy gondolom, nagyon jól játszottunk, és ha sikerült volna legalább egy gólt rúgnunk, akkor egy teljesen más meccs lett volna. A vereség mindig egyfajta visszalépés, de továbbra is versenyben vagyunk a továbbjutásért. A jövőre nézve tanulunk kell a hibáinkból, mert nem engedhetjük meg, hogy gólt kapjunk szögletből, miközben mi irányítjuk a meccset.

– fogalmazott a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández.

"Különleges meccs volt, ahol mindenki nyerni akart. A futballisták ilyen meccsekről álmodnak. A szurkolók pedig ma is csodálatosak voltak, egészen a végig izgalmas volt a meccs" – mondta a Bayern München középpályása, Jamal Musiala, akit a meccs emberének választottak.

Lewandowski ölelte meg korábbi csapattársát, Serge Gnabryt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

"Az első félidőben megnehezítettük a saját dogunkat, és csak szerencsénk volt, hogy nem kerültünk hátrányba. A második félidőben már sokkal jobbak voltunk, köszönhetően annak, hogy mélyebben védekeztünk, és ezáltal sok helyzetet tudtunk kialakítani" – értékelt a lefújás után a Bayern német válogatott játékosa, Leon Goretzka.

– mondta érthetően elégedetten Julian Nagelsmann, a Bayern vezetőedzője.

A csoport másik meccsén az Internazionale Edin Dzeko és Denzel Dumfries góljaival 2-0-ra nyert a cseh Viktoria Plzen vendégeként. A milánóiak rutinos bosnyák támadója 36 évesen és 180 naposan a második legidősebb játékos lett a sorozatban, aki egyetlen meccs alatt gólt és gólpasszt is jegyzett. A rekordot a Chelsea legendája, Didier Drogba tartja, aki 2014 novemberében 36 évesen és 259 naposan ért el hasonlót. Dzekónak egyébként kifejezetten jól megy a Viktoria Plzen ellen, ugyanis pályafutása alatt már kétszer köszönt be a cseheknek.

Dumfries és Dzeko góljaival nyert az Inter Forrás: AFP/Michal Cizek

Kiizzadta első győzelmét a Liverpool

A szezont gyengén kezdő Liverpool hazai pályán szerezte meg első győzelmét az idei kiírásban. Jürgen Klopp csapatán lehetett a nagyobb nyomás, hiszen az első körben megalázó, 4-1-es vereséget szenvedett Nápolyban, míg a holland Ajax Amszterdam 4-0-s sikerrel kezdte a csoportkört.
A Liverpool szempontjából remekül indult a meccs, ugyanis Szalah góljával már a 17. percben megszerezte a vezetést.

Némiképp váratlanul, de még az első félidőben egyenlített aztán Ajax Mohammed Kudus hatalmas bombagóljával. A ghánai válogatott játékos remek formában van, hiszen az előző fordulóban a Rangers ellen is betalált, a hétvégén pedig duplázott a holland bajnokságban. Ráadásul ő lett az első Ajax-játékos, aki az első és a második fordulóban is be tudott találni a BL-ben.

Mohammed Kudus óriási gólt lőtt a Liverpoolnak Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A liverpooli nyomás a második félidőre sem hagyott alább, ám a támadásokból hiányzott az átütőerő.

Aztán amikor már úgy tűnt, hogy a tavalyi döntős együttes újabb kínos eredményt fog elérni, akkor érkezett Joel Matip és a 89. percben egy szöglet után megszerezte a győztesgólt a Liverpoolnak. A kameruni védő góljai rendre szerencsét hoznak a Liverpoolnak, mivel amikor ő betalált, a Liverpool mindig elkerülte a vereséget (9 győzelem és egy döntetlen).

– mondta a mérkőzés legjobbjának választott Matip.

Jürgen Klopp pedig fellélegezhetett, ugyanis csapata megszerezte első győzelmét az idei Bajnokok Ligája kiírásban, ráadásul nem szakadt meg a jó sorozata az Ajax ellen. A német edző ötödször ünnepelhetett, márpedig nála csak José Mourinho (6) nyert több BL-meccset az amszterdami csapat ellen.

"Nagyon intenzív meccs volt, de összességében megérdemeltük a győzelmet.

A Napoli elleni vereség után nem volt titkolózás, mindenki tudta, hogy mi a baj. Megbeszéltük csapaton belül a problémákat, és azt, hogy kik vagyunk, mit akarunk elérni.

Az Ajax jó csapat, ezért türelmesnek kellett maradnunk, de úgy hiszem sikerült olyan teljesítményt nyújtanunk és olyan eredményt elérnünk, ami után senki sem panaszkodhat. A szurkolók többsége mindig ezt várja el tőlünk. Tudom, hogy ezzel a srácok is tisztában vannak, sajnos múlt héten nem sikerült ezt megmutatnunk" – nyilatkozta a mérkőzés után Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

Jürgen Klopp reakciója a Liverpool késői győzelme után Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

"Nem a saját játékunkat játszottuk, és vétettünk néhány egyéni hibát. Nem tudtuk eléggé átvenni a játék irányítását, a lehetőségeinkkel pedig nem tudtuk élni. A hosszú előrevágott indítások helyett inkább a földön kellett volna tartanunk a labdát. A küzdőszellem miatt mindenkinek jár a gratuláció, de sajnos az eredménnyel nem lehetünk elégedettek" – mondta az Ajax holland védője, Daley Blind, aki 100. alkalommal lépett pályára nemzetközi kupameccsen.

A csoport másik meccsét, vagyis a Glasgow Rangers-Napoli találkozóját keddről szerdára tették át, mert II. Erzsébet királynő múlt csütörtöki halála miatt kedden nem állt rendelkezésre megfelelő biztonsági személyzet Glasgow-ban.

Egy belga és egy portugál együttes eddig a szezon meglepetéscsapata

A B csoportban a múlt héten drámai végjáték után nyerő Atlético Madrid 2-0-ra kikapott a Bayer Leverkusen otthonában, ezzel a németek sorozatban három vesztes meccs után tudtak ismét nyerni otthon. A csoport másik meccsén a belga Club Brugge 4-0-ra legyőzte a 2004-es BL-győztes Portót, így meglepetésre hat ponttal, a csoportban egyedüliként veretlenül vezeti a B jelű kvartettet. A belga együttes két meccsen 5 gólt lőtt, és egyet sem kapott, két kör után a mezőnyből jelenleg csak a portugál Sporting büszkélkedhet hasonló mutatókkal, miután az Európa-liga címvédő Eintracht Frankfurt legyőzése után a Tottenhamet is lenullázta.

A 2004-es Bajnokok Ligája győztes Porto nagy pofonba szaladt bele a belga Brugge ellen Forrás: AFP/Miguel Riopa

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Liverpool sorozatban az ötödik hazai mérkőzését nyerte a BL-csoportkörben.
  • A belga Club Brugge játékosa, Antonio Nusa 17 évesen és 189 naposan a Bajnokok Ligája történetének valaha volt legfiatalabb játékos lett, aki gólt szerzett az első meccsén.
  • Közel 25 éve (1997. szeptember 17.) fordult elő legutóbb, hogy egy játéknapon belül három német klub is győzni tudott.
  • Az Eintracht Frankfurt az első német csapat, amelyik története első idegenbeli BL-meccsén nyerni tudott. Az Európa-liga címvédője előtt szám szerint 13 német együttes bukta el az első nem otthoni meccsét a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Az előző szezon eleje óta Leroy Sané 14 gólból vette ki közvetlenül a részét (8 gól, 6 gólpassz) – a Bayern német támadójánál csak Robert Lewandowski (19) és Karim Benzema (17) jeleskedik jobb mutatóval.
    Leroy Sané kirobbanó formában van Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Jose Hernandez
  • A Bayern München legutóbbi 30 kapura lövéséből a Barcelona 16 gólt kapott a Bajnokok Ligájában, mindezt négy meccsen érte el a német rekordbajnok.
  • A Frankfurt játékosa, Makoto Hasebe 38 évesen és 238 naposan a második legidősebb mezőnyjátékos lett, aki egy német csapatban kezdőként kapott lehetőséget. A rekordot Lothar Matthäus (38 évesen és 353 naposan) tartja.
  • Gavi négy gólhelyzetet alakított ki a Bayern ellen az első félidőben, ami az elmúlt 54 meccsét tekintve a legjobb statisztikai mutató.
  • Megszakadt Jan Obak sorozata, miután az Atlético Madrid 2017 februárja óta először játszott a BL-meccset a szlovén kapus nélkül. Érdekesség, hogy akkor is a Bayer Leverkusen elleni találkozót hagyta ki.
  • Daley Blind, az Ajax védője a 100. mérkőzését játszotta európai kupaporondon, a Liverpool elleni volt az 58. meccse a Bajnokok Ligájában.
  • Giovane Élber, Roy Makaay és Lukas Podolski után Robert Lewandowski mindössze a negyedik olyan játékos lehetett volna, aki
  • Az Atlético Madrid 2019 októbere óta képtelen kétszer egymás után nyerni a BL-csoportkörben.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Liverpool (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 2-1 (1-1)
gól: Szalah (17.), Matip (89.), illetve Kudus (27.)
Az állás: 1. Ajax 3 pont/2 mérkőzés (5-2), 2. Napoli 3/1 (4-1), 3. Liverpool 3/2 (3-5), 4. Glasgow Rangers 0/1

B csoport:
FC Porto (portugál)-Club Brugge (belga) 0-4 (0-1)
gól: Jutgla (15. - 11-esből), Sowah (47.), S Olsen (52.), Nusa (89.)

Bayer Leverkusen (német)-Atlético Madrid (spanyol) 2-0 (0-0)
gól: Andrich (84.), Diaby (87.)
Az állás: 1. Club Brugge 6 pont, 2. Leverkusen 3 (2-1), 3. Atlético Madrid 3 (2-3), 4. Porto 0

C csoport:
Bayern München (német)-FC Barcelona (spanyol) 2-0 (0-0)
gól: L. Hernández (50.), Sané (54.)

Viktoria Plzen (cseh)-Internazionale (olasz) 0-2 (0-1)
gól: Dzeko (20.), Dumfries (71.)
piros lap: Bucha (61., Plzen)
Az állás: 1. Bayern München 6 pont, 2. Barcelona 3 (5-3), 3. Internazionale 3 (2-2), 4. Plzen 0

D csoport:
Olympique Marseille (francia)-Eintracht Frankfurt (német) 0-1 (0-1)
gól: Lindström (43.)

Sporting Lisboa (portugál)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (0-0)
gól: Paulinho (90.), Arthur Gomes (93.)
Az állás: 1. Sporting 6 pont, 2. Tottenham 3 (2-2), 3. Frankfurt 3 (1-3), 4. Marseille 0