Megmenekültek a szégyentől a franciák a Nemzetek Ligájában

fbl Horizontal
France's forward Kylian Mbappe (C) celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League, League A Group 1 football match between France and Austria at Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on September 22, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 1. csoportjában a francia válogatott megszerezte első győzelmét, hazai pályán 2-0-ra nyert Ausztria ellen. A másik mérkőzésen a horvátok odahaza 2-1-re verték a dánokat, így a csoport élére ugrottak.

A világbajnoki címvédő francia válogatottra fontos meccs várt a Nemzetek Ligájában, ugyanis a csoportja utolsó helyén szerénykedett Didier Deschamps együttese, és egy újabb rossz eredmény esetén a kiesés szélére sodródhatott volna.

Az osztrákok elleni párizsi mérkőzést ennek szellemében aktívan kezdték Kylian Mbappéék, de sokáig csak helyzetekig jutottak. A tartalékosan felálló haziak sorra dolgozták ki a helyzeteket, de továbbra sem akart összejönni a gól, az osztrákok hősiesen védekeztek. A 35. percben Aurelien Tchouameni fantasztikus mozdulattal ollózott kapura, de Patrick Pentz zseniálisan védett, majd ugyanígy tett Antoine Griezmann ismétlésénél is. Az első játékrész vége is hozott egy nagy francia helyzetet, ám maradt a 0-0.

A Nemzetek Ligája előző kiírásának győztese a második félidőben is irányította a játékot, és az 56. percben Mbappé révén egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést.

A PSG sztárja lendületből vezette rá a labdát a védelemre, majd 15 méterről, takarásból a kapuba bombázott.

Kylian Mbappé remekbe szabott góljával vezettek a franciák Forrás: AFP/Franck Fife

A 65. percben érkezett a hazaiak újabb gólja, Olivier Giroud nagyszerű fejessel növelte a franciák előnyét.

A folytatásban az eredmény már nem változott, először nyertek a csoportjukban a Griezmannék, ezzel elmozdultak az utolsó helyről, ahová az osztrákok csúsztak vissza.

A csoport másik mérkőzésén a horvátok Zágrábban fogadták az éllovas dánokat. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, gól nélkül. A második játékrész elején, a 49. percben szereztek vezetést a horvátok, Borna Sosa révén. A stuttgart védője a 16-os előteréből nagyon okosan helyezett a jobb alsó sarokba.

A horvátok győzelmükkel a csoport élére ugrottak Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A 77. percben Christian Eriksen fantasztikus bombagóljával egyenlítettek a dánok, de nem sokáig örülhettek, mert a horvátok két perc múlva megint vezettek.

Lovro Majer találata után újabb gól már nem esett, győzelmükkel a horvátok megelőzték a dánokat és átvették a vezetést a csoportban.

Nemzetek Ligája, 5. forduló:
A divízió:

1. csoport:
Franciaország-Ausztria 2-0 (0-0)
Horvátország-Dánia 2-1 (0-0)
A csoport állása: 1. Horvátország 10 pont, 2. Dánia 9, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4

A zárókörben, szeptember 25-én Ausztria-Horvátország és Dánia-Franciaország mérkőzéseket rendeznek.

A Nemzetek Ligájában a B, C és D divízió csoportgyőztesei feljutnak, míg az A, B és C divízió csoportutolsói kiesnek. Az élvonal csoportelsői - a júniusi négy forduló után a magyar válogatott vezeti a 3. csoportot Németország, Olaszország és Anglia előtt - pedig jövő júniusban négyes torna keretében küzdenek meg egymással a trófeáért.