Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Nemzetek Ligája A osztályának 4-es csoportjában a listavezető holland válogatott 2-0-ra legyőzte a lengyel csapatot Varsóban, míg a világranglista második helyén álló belga válogatott 2-1-re legyőzte a walesi együttest Brüsszelben.

A csoport első helyén álló hollandok a legerősebb Pasveer - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, Koopmeiners, De Jong, Blind - Gakpo, Depay, Bergwijn összeállításban léptek pályára, de a lengyelek is komolyan vették a meccset, hiszen ott volt a csapatukban Wojciech Szczesny, Nicola Zalewski, Piotr Zielinski és az FC Barcelona sztárja, Robert Lewandowski is.

A kezdőrúgás után nem sokkal később megállt a játék, mert a hollandok középpályása, Teun Koopmeiners egy ütközés következtében fejsérülést szenvedett. Az Atalanta középpályása az ápolás után megpróbált lábra állni, de két lépés után elszédült, így hordágyon kellett levinni a pályáról.

Cody Gakpo és Virgil van Dijk ünnepli a hollandok vezetőgólját Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A korai változtatás nem zavarta meg a hollandokat, akik a 13. percben egy gyönyörű góllal szereztek vezetést.

A jobb szélen felfutó Denzel Dumfries kapott egy remek átadást, belőtte a labdát a kapu elé, az érkező Cody Gakpo pedig három méterről a kapuba belsőzött. A folytatásban sokkal többet volt a labda a hollandoknál, a lengyelek pedig gyors kontrákkal próbáltak veszélyeztetni, de igazán komoly védeni valója nem akadt a vendégek 38 éves kapusának, Remko Pasveernek, aki ezen a meccsen mutatkozott be az Oranjéban.

A második félidő elejét óriási lendülettel kezdték a lengyelek, több nagy helyzetet is kidolgoztak, de nem tudtak egyenlíteni.

A 60. perc elején aztán a hollandok növleték az előnyüket egy gyönyörű góllal.

A csereként beállt Vincent Janssen tartott meg egy labdát egy védővel a nyakában, majd lekészítette az érkező Steven Bergwijnnek, aki hét méterről a hosszú alsóba helyezett.

A hollandok óriási lépést tettek a Nemzetek Ligája négyesdöntője felé Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A második holland gól után eldőlt a mérkőzés. A lengyelek feladták a küzdelmet, a hollandok pedig több nagy helyzetet is kialakítottak, de az eredmény nem változott. Louis Van Gaal csapata ezzel sima győzelmet aratott, és nagy lépést tett az újabb négyes döntős szereplés felé.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A csoport másik mérkőzésén a belgák már a 10. percben megszerezték a vezetést Kevin De Bruyne találatával. A Manchester City középpályása Michy Batshuayi átadása után 16 méterről belsőzött a bal alsó sarokba.

A folytatásban a belgák elképesztő mezőnyfölényben játszottak, a Gareth Bale-t és Aaron Ramsey-t nélkülöző walesieknek kapura lövésük sem volt az első félidőben.

A 37. percben aztán hatalmas lépést tettek a belgák a győzelem felé.

Egy szépen felépített támadás végén De Bruyne kapott egy átadást a tizenhatoson belül, átlőtte a labdát a hosszúra, az érkező Batshuayi pedig az üres kapuba lőtt.

Kevin De Bruyne a belga csapat legfontosabb játékosa Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

A fordulás után a walesiek visszajöttek a meccsbe.

Az 50. percben a 21 éves Brennan Johnson indult meg a félpályától, majd egy remek szóló végén a kapu elé tekert, az érkező Kieffer Moore pedig a jobb alsó sarokba fejelt.

A walesi gól után a belgák kezében tartották a meccset, közel 80%-ban birtokolták a labdát, de nem szakadtak meg az újabb gólszerzésért, így minimális különbségű győzelmet arattak.

Nemzetek Ligája, A osztály
4. csoport:

Lengyelország-Hollandia 0-2 (0-1)
gólszerzők:
Gakpo (13.), Bergwijn (60.)

Belgium-Wales 2-1 (2-0)
gólszerzők: De Bruyne (11.), Batshuayi (37.), ill. Moore (50.)

A csoportban így továbbra is a hollandok vezetnek, akik három ponttal előzik meg a belgákat, így a csoportgyőzelem az utolsó vasárnapi meccsen dől el, amikor hollandok Amszterdamban fogadják a belgákat. Amennyiben a csapatok azonos pontszámmal végeznek, a sorrendről az egymás elleni meccsek eredménye dönt. A belgák júniusban hazai pályán 4-1-re kaptak ki a hollandoktól, így a csoportgyőzelemhez legalább három góllal kellene nyerniük.

A csoport állása: 1. Hollandia 13 pont, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1