Erre már nincsenek szavak: a németeket is megvertük, folytatódik a magyar focicsoda!

Germany - Hungary Sports soccer Nations League A Horizontal, Szalai Ádám
23 September 2022, Saxony, Leipzig: Soccer: Nations League A, Germany - Hungary, Group Stage, Group 3, Matchday 5 at Red Bull Arena, Germany's goalkeeper Marc-Andre ter Stegen (l) can't stop Hungary's Szalai scoring to make it 0:1. Photo: Robert Michael/dpa (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott péntek este 1-0-ra nyert Németország ellen a Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó előtti fordulójában. Marco Rossi csapata időnként lefocizta a németeket, ennek pedig meg is lett az eredménye. Szalai Ádám révén a vezetést is sikerült megszerezni a 17. percben és előnnyel menni a szünetre. A második játékrészben feljavultak a németek, de ziccerei akkor is a magyaroknak voltak. Mivel a csoport másik meccsén az olaszok 1-0-ra legyőzték az angolokat, így a csoportelsőség még nem biztos a halálcsoportban, az viszont igen, hogy bennmaradt, másodiknál rosszabb már nem lehet az A csoportban a magyar válogatott. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Lipcséből.

Talán nincs olyan futballszerető ember, aki ne ismerné az előzményeket, ennek ellenére érdemes ezzel kezdeni.

A magyar válogatott júniusi első négy találkozóján hét pontot szerzett és egy ponttal előzte meg pénteki ellenfelét,

míg az olasz csapatot kettővel, a kétszer legyőzött angolokat pedig öttel.

Ilyen teljesítmény után előzetesen az sem volt elképzelhetetlen, hogy pénteken az A divízióban maradás mellett csoportelsőséget is ünnepelhet Marco Rossi csapata.

Ehhez az kellett, hogy a magyar csapat legyőzze Lipcsében a német válogatottat, és közben az Európa-bajnok olaszok pontokat veszítsenek a vendég angolokkal szemben.

Ez már csak azért is fontos volt, mert a kvartett első helyezettje jövő nyáron a sorozat négycsapatos döntőjében szerepelhet.

Azzal pedig ha nem kapunk ki, vagy az angolok nem nyernek, a bennmaradás válhatott biztossá.

Kiválóan kezdte a Nemzetek Ligáját a magyar fociválogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A két csapat ezt megelőzően 53 alkalommal találkozott egymással. Eddig 25-ször Németország, 17-szer az NDK és 11-szer az NSZK volt az ellenfél.

A mérleg: 20 magyar és 17 német győzelem, valamint 16 döntetlen volt.

Érdekesség, hogy a legutóbbi két alkalommal egyaránt pontosztozkodással zártak a felek, míg vendégként legutóbb 2004-ben győztek a magyarok, akkor barátságos meccsen Torghelle Sándor két góljával 2-0-ra.

Csütörtökön még nyoma sem volt Lipcsében a meccshangulatnak, ami péntekre viszont megérkezett. Elsősorban a magyar drukkereknek köszönhetően - kevesebb mint tíz óra alatt elfogytak a jegyek -, akik

több százan gyülekeztek a Carpathian Brigade '09 által meghirdetett gyülekező ponton, a Richard-Wagner-Platzon kora este.

Már ekkor érezhető volt, hogy bizony a magyar fanatikusokon ezúttal sem fog semmi múlni, ezt a meccsen is bizonyították, hihetetlen szurkolásban részesítették a válogatottat.

Lipcse belvárosában gyülekeztek a magyar drukkerek Forrás: Origo

Érdekesség, hogy a német rendőrség azt szerette volna, ha a szurkolókat buszokkal viszik a stadionhoz, de végül letettek erről az ötletükről és maradt a vonulás.

A meccs tehát kiváló hangulatban indult, ráadásul Kerkez Milossal a kezdőben, aki most debütált a válogatottban. Marco Rossi a Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai Attila - Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez - Gazdag, Szoboszlai - Szalai Ádám kezdőtizenegyet küldte a pályára.

A magyar válogatott rendkívül bátran kezdte a meccset, Rossi csapata az első két percben beszorította a német együttest.

Közben a hazai csapat letámadással próbált labdát szerezni, nem sok sikerrel. A 8. percben előbb a magyar, majd a német oldalon volt egy jó kiugratás, de az utolsó passzba mindkét alkalommal belelépett egy védő, így a kapusoknak nem akadt dolguk.

A világbajnok Thomas Müller Schäfer András és Nagy Ádám szorításában Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A folytatásban kiegyenlített játékot láthatott a közönség, az első 15 perc után a labdbirtoklás is 50-50 százalék volt. A 17. percben Szalai Ádám lőhetett kapura 17 méterről, de a labda szögletre pattant a blokkról. Azonban a szögletből összejött a magyar vezetés:

Szoboszlai Dominik adta be a labdát balról, majd Szalai Ádám az ötös rövid sarkáról jobbal, sarokkal gyönyörűen jutatta a labdát a hosszúba.

A gól a linkre kattintva tekinthető meg.

A kapott gólt követően próbáltak váltani a németek, de a magyar csapat nagyon szervezetten védekezett. A mieink kontrájában pedig végig ott volt a veszély, olykor ezeket csak sárga lap árán tudták megállítani a németek.

A 26. percben óriási magyar lehetőség marad ki, Fiola balról kiválóan szolgálta ki Gazdagot, aki ötről, középről Ter Stegenbe lőtte a labdát, a német védők csak nézték a támadást.

Szoboszlai a 25. válogatott mérkőzésén az első gólpasszát adta Forrás: AFP/John Macdougall

A németek a 35. perchez közeledve is csak szenvedtek, semmi erő nem volt a játékukban. Mindent elmond, hogy Gulácsinak nem kellett hárítania, egyetlen lövés sem talált kaput hazai oldalon.

A német drukkerek is nehezen viselték a csapatuk szenvedését, minden szögletnél Szoboszlait dobálták a lelátóról, emiatt a 36. percben állt is a játék.

A 39. percig kellett várni az első német helyzetre, Raum baloldali beadására Müller érkezett a hosszún, Kerkez mellett kapura fejelt, de a labda pont Gulácsi Péter kezébe ment.

A 41. percben nevetséges sárga lapot kapott Szalai Ádám, aki rálépett Süle bal lábára, majd a védő eljátszotta, hogy kapott egy könyököst a jobb szemére.

Szalai és a németek védője, Antonio Rüdiger is nevetett a játékvezető ítéletén.

Szalai Ádám fantasztikusan játszott az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így egygólos magyar előnnyel mentek pihenőre a csapatok. Mindent elmond az első félidőről, hogy a hazai csapatnak egyetlen egy kaput eltaláló lövése volt.

A második játékrész előtt Hansi Flick cserélt, és játékrendszert is váltott, a németek átálltak 3-5-2-re. A 49. percben Kimmich szabadrúgása után Müller bevetődve szerencsére nem érte el a labdát. Nem sokkal később

Gulácsinak kellett nagyot védenie, miután Gündogan Sané elé emelt, aki az ötös bal sarkáról lőtt a kapura.

Az 53. percben egy felívelt labdát a lesről induló Hoffman fejelte vissza Thomas Müllernek, aki 18 méterről a jobb alsóba lőtt, de a játékvezető azonnal érvénytelenítette a gólt. Jogosan, hatalmas les volt.

A németek feljavultak a második félidőre Forrás: AFP/John Macdougall

Az 57. percben Werner került helyzetbe, de hiába lőhetett 11 méterről, rosszul találta el a labdát, így Gulácsi könnyedén védeni tudott. A 60. percben Kimmich próbálkozott távoli lövéssel, de Gulácsi nagyot védett. Mindenesetre ekkor nagyon nyomott a német együttes.

Ám egy óra játék után még mindig 1-0-s magyar vezetést mutatott az eredményjelző.

Közben ekkor a csoport másik meccsén még mindig 0-0-s döntetlenre álltak az olaszok és a németek, így ekkor biztos csoportelsőségre állt Marco Rossi csapata.

A 66. percben az olasz szakember kettőt cserélt, Kleinheisler László és Ádám Martin állt be, Gazdag Dániel és Szalai Ádám helyére. Nem sokkal később Szoboszlai maradt lent egy kemény belépő után, ez sem tetszett a német drukkereknek.

A 69. percben szép bal oldali beadás után Sané került jó helyzetbe, de nagyon csúnyán kapu mellé fejelt. Ezekben a percekben a másik meccsen Raspadori találatával az olaszok is vezetést szereztek, ezzel pedig ebben a pillanatban a bennmaradásunk volt biztos.

A 72. percben nagy magyar helyzet maradt ki, Ádám Martin kiválóan tört kapura, majd lőtt 14 méterről, Ter Stegen nagy bravúrral ért le a lapos lövésre.

Rüdiger rendesen lekönyökölte Nagy Ádámot Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A 77. percben Kimmich lőtt 15 méterről, de Lang kifejelte a labdát, óriási mentés volt.

Pillanatokkal később Nagy Ádám helyére Callum Styles állt be.

Az utolsó tíz percre sem sokat változott a játék képe, a németek mentek előre becsülettel, már egy-két kisebb lehetőségük is volt, de valahogy nem lehetett érezni a gólt a játékukban. Közben Marco Rossi folyamatos cserékkel próbált frissíteni, ez kellett is a hajrára.

A 86. percben Kleinheisler került ordító ziccerbe, de nem tudta elpasszolni a labdát, így továbbra is nyitott maradt a meccs.

A másik oldalon ismét Kimmich próbálkozott, de szerencsére ezúttal is kapu mellé lőtt 17 méterről.

A hátralévő időben nem esett újabb gól, így hatalmas csodát végrehajtva, 1-0-ra nyert a magyar válogatott. Mivel a csoport másik meccsén az olaszok 1-0-ra legyőzték az olaszokat, így

a csoportelsőség még nem biztos, az viszont igen, hogy bennmaradt az A csoportban Marco Rossi csapata.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 5. forduló, Lipcse
péntek:
Németország-Magyarország 0-1 (0-1)
Gólszerző: Szalai Á. (17.)