Társoldalunk:

Győzelemmel tért vissza az eltiltott orosz fociválogatott

2022.09.25. 12:43

Az orosz labdarúgó-válogatott vendégként 2-1-re legyőzte Kirgizisztán nemzeti együttesét a szombat esti barátságos mérkőzésen.

A biskeki találkozó azzal együtt jött létre, hogy Oroszországot - ukrajnai háborúja miatt - a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) is kirekesztette a nemzetközi labdarúgásból, s a szbornaja nem vehet részt a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében. A kirgizisztáni az első fellépésük volt az oroszoknak 2021 novembere óta, amikor is 1-0-ra kikaptak a házigazda horvátoktól a 2022-es világbajnoki selejtező csoportkörének utolsó mérkőzésén.

A kirgiz-orosz meccsen a hazaiak Alimardon Sukurov találatával a 24. percben vezetéshez jutottak, a vendégek Alekszandr Szoboljev révén a 30. percben büntetőből egyenlítettek, és Danyiil Utkin 89. percben szerzett góljával nyertek. A két válogatott először játszott egymással, Kirgizisztán a 95., Oroszország pedig a 35. helyet foglalja el a FIFA rangsorában. 

Orosz futballgyőzelem a kirgiz válogatott ellenForrás: Getty Images/TASS/Stanislav Krasilnikov

Az orosz nemzeti csapat a nemzetközi bojkott dacára még a november 20-án rajtoló katari világbajnokság előtt - amelyre nem jutott ki - két további barátságos mérkőzést vív: elébb november közepén - 15-én vagy 16-án - a vb-résztvevő iráni válogatottal Teheránban, vagy Katarban, november 19-én pedig Bosznia-Hercegovina legjobbjaival Szentpéterváron találkozik. Utóbbi meccset illetően azért akad bizonytalanság, mivel a tervezett oroszországi vendégszereplés miatt odahaza is támadások érték a bosnyák szövetséget, amely bejelentette, hogy az elvi megállapodás megszületett az oroszokkal, de véglegesen októberben döntik el, észszerű-e a barátságos mérközés.