Társoldalunk:

Szoboszlai készen áll rá, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya legyen

2022.09.25. 16:42

Hétfőn este magyar labdarúgó-válogatott csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben listavezetőként a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában. A találkozó előtt Szoboszlai Dominik, a magyar csapat középpályása elárulta, készen áll, hogy átvegye a csapatkapitányi szerepet a válogatottól visszavonuló Szalai Ádámtól, míg Marco Rossi szövetségi kapitány az olaszok elleni meccs előtt arról beszélt, hogy fontos lesz a szurkolók támogatása, de csak akkor érhet el sikert a csapata, ha egységes tud maradni.

A találkozó tétje a sorozat jövő júniusi négyes döntőjébe jutás, ehhez Marco Rossi tanítványainak elég döntetlent elérniük a tavalyi Európa-bajnokság után alaposan megfiatalított olasz válogatott ellen. A helyzet nem ismeretlen az olasz szakember számára, mert 2017-ben az esélytelenebbnek tartott Budapest Honvéd vezetőedzőjeként éppen ilyen körülmények között vívta ki a bajnoki címet a Videotonnal szemben. A bajnoki döntőn a csapata ráadásul nem elégedett meg a döntetlennel, ugyanis 1-0-ra legyőzte a riválisát.

A legnagyobb alázattal kell kifutnunk a pályára. A srácok óriási munkájának köszönhetően tíz pontunk van, de nem válhatunk elbizakodottá, csak egységesen tudunk sikert elérni, tisztelnünk kell a mezt, amit viselünk. Ezúttal is számítunk a szurkolók támogatására" - mondta Marco Rossi, aki a hangulatot tekintve fantasztikus mérkőzésre számít.

Marco Rossi, a magyra válogatott szövetségi kapitányaFotó: Major Kata - Origo

„A holnapi mérkőzés több okból örökké emlékezetes maradhat számomra. Előfordulhat, hogy az Nemzetek Ligája elődöntőjébe jutunk, és a a már most meglévő országos lelkesedés olyan szinten hághat a tetőfokára, amit az ember már önmagáért is szívesen megélne. Emellett egy fontos játékosunk az utolsó meccsét játssza a csapatban" – utalt a csapatkapitány Szalai Ádám búcsújára az olasz szakember.

Rossi azt is elmondta, hogy már jó ideje gondolkodik azon, ki lehetne Szalai Ádám utódja a válogatottnál.

„Már azelőtt gondolkoztam ezen, hogy bejelentette a visszavonulását, hiszen már egy ideje sejtettük a szándékait. Az biztos, hogy engem senki nem fog befolyásolni ebben a kérdésben. Nem érdekel, ki, hol játszik, ebben az országban nincs senki, aki nyomást helyezhetne rám ilyen döntésekben. Akkor hívok be valakit és bízok rá felelősséget, ha biztos vagyok abban, hogy a játékával segíti a válogatottat" – tette hozzá az olasz szakember.

Szoboszlai Dominik és Marco Rossi a magyar válogatott sajtótájékoztatójánFotó: Major Kata - Origo

Szoboszlai Dominik a németek elleni meccsen szerepelt 25. alkalommal a válogatottban, hat gólja mellett viszont most adott először gólpasszt a nemzeti csapatban.

„A meccsen bele sem gondoltam, hogy ez volt az első gólpasszom. Amikor felmegyek a pályára, mindig próbálom a legjobb teljesítményt nyújtani. A legfontosabb hogy a csapat eredményes tudott lenni. Persze, így hogy Szalának ment, a jelenlegi helyzetben még jobban örülök. Remélem, hétfőn tudok neki adni majd még egyet." – mondta a 21 éves középpályás, aki arról is kérdeztek, hogy volt-e jelzésértéke, amikor a lecserélt Szalai Ádám neki adta át a csapatkapitányi karszalagot.

„Megtiszteltetés volt, hogy megkaptam a szalagot, de nem az én döntésem lesz, hanem a főnöké. Akármilyen fiatal is vagyok, ha huszonegy évesen megkapom a felelősséget, nem fogom azt mondani, hogy nem vállalom, mert ilyen esély ritkán van egy játékos életében. De vannak más játékosok is a csapatban, akik reálisan esélyesek lehetnek. A lényeg, hogy továbbra is csapatként dolgozzunk" – folytatta Szoboszlai.

Szoboszlai Dominik szívesen lenne a válogatott csapatkapitányaFotó: Major Kata - Origo

A Lipcse középpályása végül arról beszélt, hogy az Anglia, Németország, Olaszország hármas közül az olasz csapat ellen volt a legnehezebb játszani.

„Eddig nagyon jó csapatokkal játszottunk, mindegyik meccs nehéz volt. Az olaszok elleni volt a legnehezebb, mert nem tudunk megoldást találni a játékukra. Most is úgy megyünk majd ki a pályára, mint Olaszországban. De egy itthoni meg egy idegenbeli meccs azért teljesen más. Ezúttal hetvenezren fognak mögöttünk állni. Telt ház lesz, ami nagy erőt fog adni nekünk, ezt megmutattuk az elmúlt időszakban. De ez nem szabad, hogy ez nyomás legyen, magunkra kell koncentrálni. Azon leszünk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást" – tette hozzá Szoboszlai Dominik.

A Magyarország-Olaszország mérkőzést hétfőn este 20.45-től rendezik a Puskás Arénában. A találkozót az Origo a helyszínről közvetíti.