Vágólapra másolva!
Szalai Ádám az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után legendaként vonult vissza a magyar labdarúgó-válogatottól. A 34 éves támadó az utolsó meccsén 86. alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, így megelőzte Puskás Ferencet, a legendás Aranycsapat kapitányát, illetve utolérte az örökranglista hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát. Szalai legendaként távozott, pedig évekkel ezelőtt közellenségnek számított a legtöbb szurkoló szemében.

Minden lesz belőle, csak labdarúgó nem

„Jött egy langaléta srác, akkora volt, mint ma, lógott keze-lába, na, mondtuk, ebből mi lesz? Volt, aki megjegyezte: mit akartok ezzel a sovány gyerekkel?

– dicsérte Szalait a Nemzeti Sportnak Véber György, aki akkor volt az Újpest ificsapatának az edzője, amikor a magyar válogatott hétfőn visszavonult csapatkapitánya fiatalon megérkezett a IV. kerületbe.

Szalai Ádám 16 évesen a VfB Stuttgart második csapatához igazolt, ahol három évet töltött. A fiatal csatár stuttgarti karrierje közel három éven át tartott, a csúcspontja 2006 májusában volt, amikor a magyar támadó góljával nyerte meg a bajnoki döntőt a Stuttgart. Az U19-es fináléban a VfL Bochum ellen volt eredményes. 2007 nyarán a német csapat profi szerződést ajánlott Szalainak, ő azonban nem fogadta el azt az ajánlatot, inkább a Real Madrid hívására mondott igent.

„A Real Madrid második csapatának edzésén mindenki üt, rúg, csíp, harap. Mindenkin érezni, hogy bizonyítani akar, valamennyi játékos tudja, csak egy lépésre van a világ egyik legjobb együttesétől. Itt mindenki azért küzd, hogy egyszer bekerüljön a legjobbak közé. Nekem is ez a célom, és nem jelent problémát, hogy felvegyem a ritmust. Ugyanúgy küzdök az edzéseken és majd a meccseken is, mint a többiek" – nyilatkozta Szalai 2007 augusztusában a Nemzeti Sportnak, egy hónappal azt követően, hogy a Bajnokok Ligája rekorderéhez igazolt.

A magyar válogatottba először a holland Erwin Koeman hívta meg még 2008 novemberében, és az északírek elleni felkészülési meccsen már le is ülhetett a kispadra.

„Először nem is hittem a fülemnek, amikor megtudtam, hogy Erwin Koeman meghívott. Reménykedtem benne, hogy a holland kapitány számít majd rám, hiszen volt annak jele, hogy esetleg kipróbál néhány fiatalt. Boldog vagyok, mert korábban ugye nemet mondtam a németeknek, és most érzem igazolva akkori döntésemet"– mondta Szalai, aki végül 2009. február 11-én, egy Izrael ellen 1-0-ra elveszített meccsen mutatkozott be a nemzeti csapatban.

Berobbanás a válogatottba, majd súlyos sérülés

Szalainak remekül ment a játék a Real Madrid Castillában, az időtájban azonban olyan csatárai voltak a királyiaknak, mint Raúl González, Karim Benzema, Gonzalo Higuaín, Ruud van Nistelrooy vagy akkor még a világ legdrágább játékosának számító Cristiano Ronaldo. A magyar csatárnak lehetetlenség volt odaférnie a nagy csapathoz, ezért elfogadta a Bundesligában szereplő Mainz ajánlatát, ahol rendszeres játéklehetőséghez jutott Thomas Tuchel csapatában.

Szalai Ádám a Mainz játékosaként robbant be a Bundesligába Forrás: AFP/John Macdougall

Szalai először 2010. október 8-án, egy San Marino elleni Eb-selejtezőn kezdett Egervári Sándor válogatottjában, a 8-0-s győzelemből három góllal vette ki a részét.

Négy nappal később Szalai a finnek ellen 2-1-re megnyert felejthetetlen meccsen is kezdett, az 50. percben pedig az ő góljával szerezte meg a vezetést a magyar válogatott.

A Mainz támadója aztán november gólpasszt adott egy Litvánia elleni 2-0-ra megnyert felkészülési meccsen, utána azonban egy év kimaradt a válogatott pályafutásából, ugyanis 2011. január 14-én külső keresztszalag-szakadást szenvedett a Kaiserslautern elleni bajnokin. Szalai a meccs elején egy kiugratás után igyekezett elpöckölni a labdát a hazaiak kapusa mellett, pechjére a kimozduló Tobias Sippellel olyan szerencsétlenül ütközött, hogy aláfordult a térde.

– mondta a sérülése után Szalai, akinek végül egy évet kellett kihagynia a horrorsérülése után.

Megdöntötte Détári Lajos rekordját

A 2012-13-as idényben Szalai Ádám pályafutása legjobb szezonjával rukkolt elő. A Hoffenheim ellen 3-0-ra megnyert bajnokin mesterhármasig jutott.

„Nem foglalkoztatnak, bogarásszák mások a statisztikákat!

Noha csatárként nyilván minősítenek a góljaim, én akkor megyek le elégedetten a pályáról, ha maradéktalanul betartom az edző taktikai utasításait, és közben érzem, hogy csapatom hasznára voltam.

Ehhez nem feltétlenül szükséges két-három gól. Az külön öröm, ha én is a kapuba találok" – mondta a Nemzeti Sportnak 2012 októberében Szalai, akinek már a 10 évvel ezelőtti nyilatkozatából is érzékelhető, hogy mennyire csapatember.

A bajnokság végén Szalai Ádám 33 meccsen 15 góllal és hat gólpasszal zárt, ezzel a valaha volt legtöbb gólt szerző magyar játékos lett a Bundesligában egy szezon alatt. A korábbi rekordot együtt tartotta Détári Lajos és Miriuta László, akik 11 gólt szereztek az Eintracht Frankfurt, illetve az Energie Cottbus színeiben.

Szalai Ádám a románok elleni válogatott meccsen Forrás: AFP/DANIEL MIHAILESCU/Daniel Mihailescu

A remek mainzi szezon után 2013 nyarán a Bajnokok Ligájában szereplő Schalke 8 millió eurót fizetett Szalaiért. A magyar válogatott támadó a holland gólkirály Klaas Jan Huntelaar mellett nem számított stabil kezdőnek, de 40 meccsen így is eljutott kilenc találatig. Azonban Szalai pályafutásában a 2013-as évről senkinek nem a Gelsenkirchenben nyújtott produkciója ugrik be, hanem az, amikor októberben a hollandok elleni 8-1-es vb-selejtezős kudarc után sajtótájékoztatót tartott, és őszintén kimondta, hogy a szurkolók teljesen át vannak verve.

„A magyar válogatottnak olyan edzőre van szüksége, aki olyan szakmai tudással rendelkezik, hogy reggeltől estig a fejünkbe veri a profi focinak az elvárásait.

Ezek után lehet keresgélni, hogy itthon hol van olyan edző, aki Európában bármit is lerakott az asztalra" – fakadt ki Szalai a hollandok elleni történelmi vereség után, amit Egervári Sándor vezetésével ért el a magyar válogatott.

Szalai úr és Pintér úr

A Bundesligában szereplő vérprofi támadó a kifakadása után kereszttűzbe került. Sokan egyetértettek a mondandójával, a magyar edzők nagy része azonban kikérte magának. Köztük volt Pintér Attila, a Győri ETO akkori edzője, aki csapatával 2013-ban nyerte meg a bajnokságot.

– nyilatkozta az edző.

Pintér Attila egy tétmeccset élt meg a válogatott kispadján Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egervári lemondása és Szalai Ádám beszéde után a Magyar Labdarúgó Szövetség folyamatosan azt kommunikálta, hogy neves külföldi szakember lesz a magyar válogatott új edzője, ezt követően azonban bombameglepetés volt, amikor 2013. december 19-én a Telkiben tartott sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bejelentette, hogy Pintér Attila lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Elbeszélgettem Szalai úrral"

- mondta a kinevezését követően Pintér Attila, a nyilatkozatból azonban kiderült, hogy a felek közötti ellentét az idő múlásával sem enyhült, bár a szövetségi kapitány hozzátette, a csatárnak ugyanannyi esélye lesz bekerülni a keretbe, mint bárki másnak.

– reagált a Nemzeti Sport megkeresésére a labdarúgó, de a válogatottbeli szerepléséről semmit nem árult el.

2014 márciusa és júniusa között a magyar válogatott Finnország, Dánia, Albánia és Kazahsztán ellen játszott felkészülési mérkőzéseket, Szalait azonban egyik meccsre sem hívta be Pintér Attila. Szalai aztán az Észak-Írország elleni Eb-selejtezőre készülő válogatott keretébe sem kapott meghívót, 2014. szeptember 4-én pedig közösségi oldalán jelentette ki, hogy Pintér Attila irányítása alatt nem kíván pályára lépni a magyar válogatottban.

Több mint tíz esztendeje légiósként futballozom, lassan öt éve, hogy Németországba kerültem, a Hoffenheim a harmadik Bundesliga-csapatom, előtte a BL-főtáblás Schalkénál szerepeltem. Huszonhat éves vagyok, látom és tapasztalom, valójában mi is az a profizmus – nyilatkozta Szalai miután lemondta a válogatottságot.

Dárdai Pál visszahozta

A magyar válogatott végül elveszítette az északírek elleni Eb-selejtezőt, Pintér Attilát pedig öt meccs után kirúgták. A második fordulóban a mieinkre Bukarestben várt élet-halál meccs a románok ellen, Csányi Sándor pedig ismét húzott egy váratlant, azt a Dárdai Pált nevezte ki a válogatott ideiglenes szövetségi kapitányává, aki a Hertha BSC utánpótláscsapatánál dolgozott edzőként, és sosem irányított még felnőttcsapatot. Dárdai azonban fantasztikus karizmával rendelkezik, így sikerült visszahívnia a korábbi berlini csapattársát, a válogatottsági rekorder Király Gábort, mellette pedig Szalait is meggyőzte a visszatérésről.

„Amit tavaly mondtam, azt most is tartom. Viszont többször is beszéltem Dárdai Pállal, ezután döntöttem úgy, hogy segíteni szeretnék a válogatottnak - amíg ő a kapitány.

– mondta Szalai, aki a románok elleni meccsen ugyan nem talált be, de három nappal később a mieink az ő góljával nyertek a Feröer-szigetek ellen.

Szalai a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szalai, a közellenség

2015 júliusában Dárdai Pál nem folytathatta a munkát a válogatottnál, ugyanis a Hertha BSC vezetősége a klub sikeres szereplése érdekében nem járult hozzá ahhoz, hogy a berlini csapat mellett a magyar válogatottat is irányíthassa. Dárdai helyét a német Bernd Storck vette át, akivel a csapat kiharcolta az Eb-szereplést, ezzel a magyar válogatott 44 év után szerepelhetett ismét kontinensviadalon.

Storck vezetésével jól ment a csapatnak, de Szalai a feröeri meccset követően 11 találkozón keresztül nem szerzett gólt a válogatottban, a klubcsapatában, a német Hoffenheimben pedig gól nélkül zárta a 2015-16-os szezont. A magyar szurkolók folyamatosan Szalait pocskondiázták, hiszen úgy volt stabil kezdő a válogatottban, hogy kevés gólt lőtt.

Szalai Ádám mindig a maximumot nyújtotta a válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Európa-bajnokság előtt a mieink Horvátországgal, majd Elefántcsontparttal játszottak felkészülési meccset a Groupama Arénában, a szurkolók azonban folyamatosan fütyülték Szalai minden labdaérintését, és akkor is pfújolták, amikor Storck lecserélte.

„Aláírom, nem volt látványos a játéka, de mindent alárendelt a csapatérdeknek.

Naná, hogy birkózott. Nemegyszer egyedül csatázott két-három medvével, de csak kifárasztotta őket annyira, hogy a hajrában már ne tudjanak annyira koncentrálni, mint az elején" – írta az önéletrajzi könyvében Dárdai Pál, aki rendszeresen hangsúlyozta, hogy Szalai Ádám szerepe felbecsülhetetlen.

Pokolból a mennybe

Az Eb előtt a szurkolók nagy része már a pokolba kívánta Szalait. A legtöbben Nikolics Nemanja vagy Böde Dániel szerepeltetését követelték, Storck azonban kitartott Szalai mellett, aki az osztrákok elleni első csoportmeccsen gyönyörű góllal járult hozzá a 2-0-s győzelemhez, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a magyar válogatott kiharcolta a nyolcaddöntős szereplést.

Szalai Ádám a magyar válogatott vezérve volt az utóbbi években Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Eb után a vb-selejtező sorozatban Szalai öt gólt lőtt a válogatottban, és a szurkolók is teljesen megváltoztak a megítélésével kapcsolatban. A sikertelen kvalifikáció után Storcknak távoznia kellett, de Szalai a helyére érkező Georges Leekensnél is alapember volt, majd a belga szakember távozása után Marco Rossi is számított rá. Ráadásul Dzsudzsák Balázs mellőzésével a rutinos támadó csapatkapitány lett a magyar válogatottnál,

és hogy jó helyre került a karszalag, azt az a beszéd bizonyítja, amit Szalai a koronavírus-járvány idején az Izland elleni Eb-pótselejtező előtt intézett a csapattársaihoz az öltözőben.

Szalai beszéde 2:25-től nézhető meg.

Szalai Ádám 33 évesen vezére volt annak a csapatnak, amely drámai körülmények között kiharcolta a részben hazai rendezésű Eb-szereplést, a tavaly nyári tornán mindhárom meccsen pályára lépett, a németek elleni 2-2-re végződött találkozón pedig gólt lőtt és gólpasszt adott.

A Nemzetek Ligája halálcsoportjában mind a hat mérkőzésen kezdőként lépett pályára, és oroszlánrészt vállalt abban a csodálatos menetelésben, amivel a magyar válogatott egész Európát elkápráztatta, a németeknek lőtt sarkazós gólját pedig játéknap legszebb góljának választották.

Szalai Ádám az utolsó meccsén 86. alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, így megelőzte Puskás Ferencet, a legendás Aranycsapat kapitányát, illetve utolérte az örökranglista hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26., 2. félidő
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.
Nemzetek Ligája, UEFA, válogatott, labdarúgás, mérkőzés, futball, labdarúgás, Magyarország-Olaszország, Olaszország, Budapest, Puskás Aréna, 2022.09.26.

„Ádámot az elmúlt négy évben mindig a védelmembe vettem, akárhányszor bírálták. Mindig bizonyította, hogy mennyire szívügye a válogatott, s most már a szurkolók is tudják, mennyire fontos ő a válogatottnak.

– mondta az olaszok elleni búcsúmeccse után Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Szalai Ádám 26 góljával a magyar válogatott történetének 15. legeredményesebb játékosa. 2016-ban közellenség volt a szurkolók szemében, most mégis legendaként vonult vissza a magyar válogatottól.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.