Vágólapra másolva!
Roberto Mancini, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a 2026-os világbajnokságot illetően az aranyérem megszerzését tűzte ki célul.

A szakember szerdán egy római eseményen kiemelte: nem múlik el a csalódás érzése, amiért nem jutottak ki az idei, katari vb-re. Hozzátette: végzik tovább a dolgukat, de decemberig akkor is nagyon fognak szenvedni.

„Az a legjobb dolog, amikor nyerek a válogatottal, mert azzal egészen hihetetlen örömet tudunk szerezni az olasz embereknek.

– nyilatkozta. Hozzátette: igazságtalannak tartja, hogy Katarban nem lehet ott az olasz válogatott, amely nem érdemelte meg, hogy lemaradjon az eseményről, de a vereséggel is szembe kell nézni.

Mancini úgy véli, igazságtalan, hogy Katarban nem lehet ott az olasz válogatott Fotó: Major Kata - Origo

Az olasz válogatott tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, most hétfőn pedig a Nemzetek Ligájában elsőként végzett A divíziós csoportjában – a magyarok, a németek és az angolok előtt –, így készülhet a sorozat júniusi négyes döntőjére.

Olaszország vb-n legutóbb 2006-ban jutott egyenes kieséses szakaszba, akkor aranyérmesként végzett.

Az utána következő két vb-n nem jutott tovább a csoportjából, 2010-ben Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland mögött negyedik lett, 2014-ben Costa Rica és Uruguay előzte meg és csupán Angliát utasította maga mögé. A legutóbbi két kvalifikációs időszakban azonban már az európai pótselejtezőn elbukott: 2018-ban Svédországgal, idén Észak-Macedóniával szemben.

A 2026-os vb-n, amelyet az Egyesült Államok rendez Kanadával és Mexikóval közösen, már 48 válogatott – Európából 16 – vesz részt.

A katari vb-n még 32 nemzeti együttes szerepel, közöttük 13 európai csapat.