Minimum tizenhat fokban dobják fel csak a labdát a magyar kosárlabda-bajnokságban

2022.09.29. 22:31

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) csütörtöki közlése szerint a szervezet elnökségének legutóbbi ülésén központi téma volt az energiaárak növekedése, aminek okán a pandémiánál is nagyobb kihívás elé néz a sportág.

Az MKOSZ honlapján megjelent írás szerint "úgy tűnik, a túlélés érdekében tett intézkedések a 2022/23-as szezonban is felülírhatják a szakmai szempontokat".

Kitérnek arra, hogy az MKOSZ - a pandémiás helyzet válságkezeléséhez hasonló módon - a szabályzati keret- és feltételrendszer lazításával tudja segíteni a bajnokságok lebonyolítását. Mivel a létesítményfeltételek területenként, de akár sportszervezetenként is változóak, és később is dinamikusan változhatnak, az MKOSZ elnöksége többlépcsős intézkedési tervet fogadott el azonnali hatállyal. Eszerint a hatályos szabályzat legalább 16 fokos hőmérsékletet ír elő a mérkőzések rendezése kapcsán. Húsz fok alatt az előírásszerű mérkőzésfelszerelés alatt bármilyen színű és hosszúságú aláöltözetet viselhetnek a sportolók.
Az NB I A csoportos és az NB I B csoportos mérkőzéseket az NB I-es mérkőzésekre előírt technikai felszereltséggel, de az előírtnál kisebb nézőszámmal rendelkező termekben is le lehet játszani, amennyiben a csapat igazolja, hogy az eredetileg megjelölt terme az energiaválság miatt nem elérhető - áll az elfogadott szabályzatban.

a hatályos szabályzat Legalább 16 fokos hőmérsékletet ír elő a mérkőzések rendezése kapcsánForrás: Hans Lucas via AFP/Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas/Arthur Nicholas Orchard

Hozzáteszik, hogy a létesítmények általános bezárása esetén a fűtési szezonban az NB I A csoportos mérkőzéseket központi termekben is lejátszhatják a csapatok, oda-vissza utazással.

"Régiónként központi, nyitva tartó termeket jelöl ki a szövetség, ahol az utánpótlás-mérkőzések lehetőség szerint lejátszhatóak. Amennyiben a fűtési szezonban az utánpótlástornák (mérkőzések) megrendezése az általános létesítmény-bezárások miatt, vagy az irreálissá váló bérleti díjak miatt ellehetetlenül, a fordulókat a fűtési szezonon kívüli időszakra halasztják, a tavaszi fordulókat besűrítik, és ha szükséges, a versenynaptárt és a versenyrendszert is módosítja a szövetség" - fogalmaz az MKOSZ.

Ajánlataink