Társoldalunk:

Százak haltak már meg az indonéziai stadionkatasztrófához hasonló tragédiákban

2022.10.03. 05:57

A sportvilág egyik legnagyobb tragédiája történt hétvégén, amikor Indonéziában egy focimeccsen és azt követően 120-nál is több ember veszítette életét. Az indonéz eset sajnos nem egyedi, korábban is történt már hasonló eset, amikor egy pillanat alatt csapott át a tömegben a szurkolás pánikká. Olykor az időjárás kelt hatalmas riadalmat, de a szurkolók és a rendfenntartók viselkedése is okozott már véres tragédiát.

Vasárnap reggel megrázó hírre ébredtünk. Az indonéziai Malang városában az Arema labdarúgócsapata 23 esztendő elteltével kapott ki hazai pályán, amit a Kanjuruhan Stadion szurkolói nehezen viseltek. A mérkőzés után különböző tárgyakkal dobálták a pályán lévőket, amit a rendőrök könnygázzal viszonoztak, ez pedig a nézőtéren pánikot váltott ki. A kijárat felé rohanó tömegből rengetegen elestek a káoszban, és közülük számos embert agyontapostak: összesen legalább 125 ember vesztette életét, de az első források 174 áldozatról beszéltek.

A szörnyű tragédia ezzel a képzeletbeli dobogóra került minden idők legtöbb halálesettel járó stadionkatasztrófái között. A szomorú rangsor élén egy Peru-Argentína mérkőzésen történtek állnak, amely találkozót az 1964-es olimpia dél-amerikai selejtezőcsoportjában rendeztek meg. A limai eset hasonló volt a malangihoz abból a szempontból, hogy az elégedetlen hazai drukkerek cselekedetére adott rendőri reakció váltotta ki a tragédiát. A 84. percben 1-0-s argentin vezetésnél a játékvezető érvénytelenítette a peruiak egyenlítő gólját, ez pedig úgy feldühítette a szurkolókat, hogy rengetegen a pályára rohantak közülük.

328 áldozata és még több sebesültje volt a Peru–Argentína mérkőzésen kialakult pániknakForrás: AFP/Ho

A rendőrség könnygázzal próbálta megakadályozni, hogy tovább folytatódjon az invázió, a lelátón maradók pedig kifelé menekültek a vegyi anyag elől. Azonban az utcára nem volt esélyük kijutni, ugyanis – ahogy akkoriban minden mérkőzésen – acélredőnyök állták az útjukat a lépcsők alján, amik a meccsek alatti illegális bejutás ellen voltak leengedve. Összesen 53 ezer ember volt kíváncsi a találkozóra, a hatalmas embertömeg pedig a legfürgébbeket nekipréselte a masszív redőnyöknek. Azok ugyan egy idő után megadták magukat és kitörtek a helyükről, ám így is 328 ember halt meg, többségében belső vérzés vagy fulladás következtében.

Ghánában 126 holttest letakarására volt szükség 2001. május 9-énForrás: AFP/Issouf Sanogo

Szintén a rendőrségi reakció okozott igazi pánikot 2001-ben, ám ezúttal a vendégszurkolók ellen fordultak a hatóságok. Május 9-én a ghánai bajnokság élvonalában a fővárosi Accra Hearts of Oak FC a csapat legnagyobb riválisának számító Asante Kotokót látta vendégül. A hajrában két gólt szerezve megfordították a meccset a hazaiak, a Kotoko-szurkolók pedig petárdákat és a műanyag székeiket a pályára dobálva fejezték ki a csalódottságukat. A rendőrök ebben az esetben is könnygázzal válaszoltak, a hanyatt-homlok menekülő több ezer vendégdrukkert azonban – akárcsak limai sorstársaikat – zárt kapuk fogadták.

A helyet később „halálcsapdának" nevező Ghánai Építészintézet megállapította, hogy a szükségesnél kevesebb kijárata volt a stadionnak, ennek is köszönhető, hogy összesen 126-an haltak meg, közülük 116-an fulladásban. Az első vizsgálatok után 127 halottat számoltak össze, egy szurkoló azonban a halottasházban magához tért.Az eset elemzése során kiderült, hogy az egészségügyi személyzet a meccs utolsó perceire elhagyta a stadiont, mert úgy gondolták, a hajrában már biztosan nem lesz dolguk. Hivatalosan mégis a rendőrséget hibáztatták a történtekért, meggondolatlan viselkedés miatt hat rendőrt is előállítottak emberölés vádjával, végül azonban a könnygáz helyett a pánik okozta zsúfoltságot adták meg a fulladásos halálesetek fő okának.

Nagy-Britannia legnagyobb futballeseménye az ország történetének legnagyobb sportkatasztrófáját hozta 1989-ben. Az FA-kupa döntőjében a Liverpool FC a Nottingham Forest FC csapatával mérkőzött, az érdeklődés pedig még az előzetes várakozásoknál is nagyobb volt a helyszínen. A liverpooli szektor már akkor megtelt, mikor még több ezren várakoztak a stadionon kívül. Már csak néhány perc volt hátra a finálé kezdetéig, így a mérkőzésre kirendelt rendőrparancsnok, David Duckenfield egy jólelkűnek gondolt, ám végzetessé váló döntést hozva újabb kaput nyitott meg a Vörösök szurkolói előtt.

A rendőrség későn reagált 1989-ben a Hillsborough Stadionban, 96 ember vesztette életétForrás: AFP

A több ezer Liverpool-drukker ugyanis így egyszerre indult meg egy olyan körbekerített szektorba, amely már akkor is zsúfolásig telve volt. Többen is villámgyorsan reagáltak a nézőtéren, és a kerítésen átmászva azonnal a pályára ugrottak, ez azonban csak néhány embernek sikerült – ráadásul a rendőrök ezt is megakadályozták, ugyanis azt hitték, nem menekülnek, hanem huligánkodnak. Az incidensnek akkor összesen 96 halottja és 766 sérültje lett. Egy ember 2021-ben veszítette életét, ám a halottkém szerint a hillsborough-i katasztrófa napján szerzett súlyos és visszafordíthatatlan agykárosodás okozta a későbbi halálát. Az FA-kupa-döntőt végül félbeszakították és három héttel később rendezték meg – akkor a Liverpool nyert az Old Traffordon.

Még egy olyan stadionkatasztrófa van a futballtörténelemben, ahol a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenet. Nepál fővárosában, Katmanduban rendezték meg a térség egyik legnépszerűbb sorozatának számító Tribhuvan Challenge Shieldet 1988. március 12-én. A helyi Janakpur FC a bangladesi Liberation Army ellen csapott össze a Dasharath Stadionban, amelynek a négy közül csak az egyik oldalán volt fedett lelátó – ez pedig később kritikusnak bizonyult. Ugyanis a délelőtti zápor után a harmincezer lelkes néző kedvéért mégis megrendezték a mérkőzést azután, hogy délutánra kisütött a nap. Ám az égiek ezt másként gondolták: a térségben a tavaszi időszakban gyakori jégeső nem kímélte Katmandut aznap sem. A hatalmas jégdarabok ellen a tömeg a fedett lelátóra menekült volna, ám ott hely már nem volt, és ezért a rendőrök is útjukat állták, ezért többen visszafordultak – kifelé ugyanis nem tudtak menni a lezárt kapuk miatt. A szűk járatokon hatalmas fejetlenség alakult ki, a tömegben pedig egymást nem kímélve próbáltak fedezékbe kerülni az emberek. A pánik végül 93 ember életébe került.

A legemlékezetesebb stadionkatasztrófát az 1985-ös Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntő hozta, amely amiatt maradt meg leginkább az emberek fejében, mert a legrangosabb európai kupasorozat fináléjáról volt szó. A brüsszeli Heysel Stadionban szintén érdekelt volt a Liverpool, amely a Juventus FC-vel csapott össze. Ezúttal már a mérkőzés kezdete előtt megtörtént a tragédia: a torinói és a liverpooli drukkerek egymást hergelték, végül az angolok bírták kevésbé és bejutottak az ellenfél szektorába. Angliában ez általános volt abban az időben, az olasz szurkolók azonban a szigetországban megszokott ellenállás helyett menekülni kezdtek. Hely azonban nem volt hozzá, a szektor szélének préselődött emberek többsége pedig ezúttal nem fulladás következtében halt meg, hanem amiatt, mert összeomlott a szörnyű állapotban lévő kőfal. Harminckilenc ember halt meg, a BEK-döntőt mégis lejátszották – Juventus-győzelemmel –, elsősorban a további pánikkeltés elkerülése érdekében, ráadásul feltehetőleg a pályán lévők nem voltak tudatában a meccset megelőző eseményeknek.

UEFA-rendezvényen nem ez volt az első komolyabb katasztrófa, ugyanis 1982 októberében a Szpartak Moszkva–HFC Haarlem UEFA-kupa-mérkőzés is tragédiába torkollott. Mínusz 10 fokban fagyoskodott a 16 500 néző a 82 ezres Luzsnyiki Stadionban, azonban a legnagyobb részük egy helyre került a lelátón – a metróállomáshoz legközelebbi helyre, hogy a lefújás után mihamarabb melegebb helyre kerülhessenek. A hajrához közeledve több százan úgy érezték 1-0-s hazai vezetésnél, hogy ideje hazaindulni. Ezúttal a kijárat szabad volt, egy, a sor elején haladó fiatal nő azonban elesett a lépcsőn, néhányan pedig megálltak segíteni neki. A hátulról érkezők erről nem tudtak, a szűk lépcsősoron pedig folyamatosan zúdult lefelé a tömeg, amely teljesen összezsúfolódott, majd összetaposta egymást. Hatvanhat, többségében serdülőkorú fiatal fulladt meg, a halálos áldozatok pontos számát azonban csak 1989-ben hozták nyilvánosságra.

Nem kell azonban a huszadik századig visszamenni ilyen katasztrófákhoz, ugyanis az elmúlt tíz évben is akadtak hasonló tragédiák futballstadionokban. 2012. február 1-jén az egyiptomi Al Maszri és az Al Ahli bajnokija után szabadult el a pokol Port Saidban: a hazai szurkolók a csapatuk 3-1-es győzelmét követően üvegekkel, kövekkel és tűzijátékokkal támadták meg a vendégek játékosait és szurkolóit, utóbbiakat csapdába ejtve a lelátón. A kijáratok ebben az esetben is zárva voltak, az illetékesek pedig nem cselekedtek időben a kinyitásukkal, így pedig az Al Ahli-drukkerek egymást taposva próbáltak menekülni – ám nem volt hová, így közülük 72-en vesztették életüket, később pedig még további két ember halt meg. A zavargások több egyiptomi város utcáin is folytatódtak a következő napokban, az összecsapások után pedig összesen 47 embert ítéltek el, közülük 11 halálbüntetést kapott.

2012. február 1-jén Port Saidban a vendégdrukkereknek kellett menekülniük a hazai szurkolók támadása utánForrás: AFP/-

2017-ben az angolai labdarúgó-bajnokságban a Santa Rita de Cassia és a Recreativo do Libolo mérkőzése előtt volt lassú a beléptetési rendszer, és a stadionon kívül várakozó türelmetlen tömeg a kezdő sípszó pillanatában megindult a bejárat felé, amit a rendőrök könnygázzal viszonoztak. Pánik alakult ki az emberek között, a fejlemények pedig 17 ember életébe kerültek.

Magyarországon még hasonló, pánik okozta katasztrófára nem került sor futballstadionokban, ám 1947. május 4-én csak a szerencsén múlott a tragédia elkerülése.

Az 5-2-es eredménnyel záruló Magyarország–Ausztria barátságos mérkőzésen az Üllői úti Stadionban 278 sérültet mentettek ki a romok alól, miután leszakadt a lelátó egy része a magyar csapat második gólja után. Az eset fejleményeiről a szerencsétlenség hetvenedik évfordulóján írtunk részletesen.

Az állóhelyen lévők a második magyar gól után rázuhantak az alattuk lévő korzóülés közönségéreForrás: magyarfutball.hu

A felsorolásból látható, hogy elég egy zárt kijárat, a szurkolók egy fegyelmezetlen csoportja vagy a rendőrség túlzott (vagy, mint a hillsborough-i tragédia esetén láthattuk, éppen hogy nem elég komolyan vett) reakciója, és máris szörnyű drámába torkollhat egy óriási futballélménynek tervezett délután. Így volt ez a hatvanas években, és így történt 2022. október 2-án is. Kérdés, hogy a történelem egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófája után változtatnak-e a nézőcsalogató mérkőzések biztonsági intézkedésekein, amelyben már hat évtizeddel korábbi tapasztalatok is segíthetnének, vagy az indonéziai incidens után sem módosítanak a szervezésen.