Társoldalunk:

Újabb részletek derültek ki a legalább 174 halálos ádozatot hozó focimeccsről

2022.10.02. 09:11

Legalább 174-en meghaltak és mintegy 100-an megsérültek az Arema Malang-Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzésen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát - közölték a helyi hatóságok vasárnap. A tragédival kapcsolatban újabb részletek derültek ki, többen megszólaltak a stadionkatasztrófáról.

"Legalább 174-en meghaltak és százan megsérültek" - közölte a tragédiáról a friss híreket Emil Dardak, Kelet-Jáva kormányzóhelyettese vasárnap. Tizenegy sérült állapota válságos" - tette hozzá.

Úgy tudni, hogy

a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre. Ferli Hidajat malangi rendőrfőnök elmondta, hogy kizárólag az Arema szurkolói válthattak jegyet az eseményre,

miután a csetepaté elkerülése érdekében a Perszebaja szurkolóit kitiltották a meccsről.

A korlátozást azt követően rendelték el, hogy a két rivális csapat szurkolói 2020 februárjában 250 millió rúpia kárt okoztak a Blitar stadionban.

Joko Widodo indonéziai elnök vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják felül a biztonsági helyzetet a futballmeccseken. Egyúttal arra kérte az indonéziai labdarúgó-szövetséget, hogy a nyomozás befejezéséig függessze fel az első osztály meccseit.

Widodo együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Mélységesen sajnálom, hogy megtörtént ez a tragédia, és remélem, hogy ez az utolsó futballtragédia ebben az országban" - mondta az elnök. "Ne hagyjuk, hogy ehhez hasonló történjen a jövőben" - fűzte hozzá.

Szívszorító pillanatokForrás: AFP/Str

Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert sok sérült állapota súlyos. Jelenleg a hírek szerint 174-en haltak meg.

2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U-20-as világbajnokságának, amelyen 24 csapat vesz részt.

Ez volt az egyik legvéresebb sportesemény a futball történetében.

1989 áprilisában 96 Liverpool-szurkolót tapostak halálra Nagy-Britanniában. 1996-ban több mint nyolcvanan meghaltak és százan megsérültek egy világbajnoki selejtezőn Guatemala és Costa Rica között. 2001-ben legalább negyvenen vesztették életüket egy mérkőzésen a dél-afrikai Johannesburgban.