Társoldalunk:

Elképesztő tragédia a focimeccsen: kitört a pánik, legalább 174-en meghaltak

2022.10.02. 06:42

Elképesztő katasztrófa rázta meg a focivilágot, ugyanis Indonéziában 174-en haltak meg eddig az Arema Malang-Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzésen történtek miatt. Ez minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófája.

Frissítés: Már 174 halálos áldozatot erősítettek meg a hatóságok.

Korábban írtuk: A 3-2-s vereséget szenvedő hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, és amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, pánik tört ki.

Az első hírek szerint 129-en haltak meg, többségüket agyontaposták. Valószínűleg még nem végleges a halálos áldotatok száma.

Vasárnap a Persebaya Surabaya 3-2-re verte az Arema Malang együttesét idegenben, ezt pedig nehezen viselték a hazai drukkerek. Az Arema 23 éve nem kapott ki hazai pályán.A mérkőzés lefújás után a pályára rohantak, üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a focistákat és a játékvezetőket, a rendőrség pedig könnygázt fújt a tömegre - amelynek használatát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) betiltotta a stadionokban -, emiatt kitört a pánik. Mindenki a kijárat felé próbált rohanni, és a káoszban agyontaposták egymást az emberek.

A beszámolók szerint harmincnégyen már a helyszínen az életüket vesztették, a többiek a kórházba szállítást követően haltak meg.

A 129 halott mellett minimum 300-an kerültek még kórházba, többen súlyos sérülésekkel, így a halálos áldazatok száma valószínűleg nőni fog. A hírek szerint a zavargások nem értek véget a stadionban, rendőrautókat is felgyújtottak a szurkolók, a halottak között pedig két rendőr is van. Egyes médiaértesülések szerint gyermekek is vannak az áldozatok között.

"Több mint háromszáz embert szállítottak kórházba, de közülük sokan életüket vesztették út közben vagy a kezelés során" - mondta el Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az Indonéz Labdarúgó Szövetség azonnal lépett, és egy hétre felfüggesztette a BRI Liga 1 nevű bajnokság küzdelmeit.

A történelem legsúlyosabb stadionkatasztrófája 1964-ben, Limában volt: a Peru-Argentína válogatott mérkőzésen 328-an haltak meg. A mostani, indonéziai eset minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő tömegszerencsétlensége, és még ki tudja, mekkora lesz a halálos áldozatok végső száma.

Van ahol "csak" 127 halottat írnak, de így is sajnos a második legnagyobb tragédia ez: