Társoldalunk:

Aki Neymartól sem ijedt meg, az a csapatkapitányságtól sem fog megrémülni

2022.10.05. 13:43

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a németek elleni Nemzetek Ligája-meccs előtt bejelentette, hogy a sorozat végén visszavonul a nemzeti csapattól. Szalai szerepe kulcsfontosságú volt Marco Rossi szövetségi kapitánynak, mert a pályán elképesztő munkát végzett, az öltözőben pedig igazi vezér volt. Hogy, ki pótolhatja a pályán a visszavonult támadót az egyelőre kérdéses, akárcsak az, hogy ki lesz a magyar válogatott új csapatkapitánya. Utóbbi poszt betöltésére több potenciális jelölt van. Bemutatjuk a jelölteket.

Távozott a kapitány!

Szalai Ádám először 2018. szeptember 18-án, egy Finnország elleni tamperei Nemzetek Ligája-meccsen vezette ki csapatkapitányként a magyar válogatottat. A rutinos támadó azért kapta meg a csapatkapitányi karszalagot, mert az akkor frissen kinevezett Marco Rossi nem hívta meg a válogatottba Dzsudzsák Balázst, akinek akkor éppen nem volt csapata, az olasz szakember pedig kijelentette, hogy csak azok kaphatnak meghívót, akik rendszeresen szerepet kapnak klubcsapatukban.

Dzsudzsák Balázs Cardiffban játszott legutóbb a magyar válogatottbanFotó: Koncz Márton - Origo

Dzsudzsák aztán a 2019 tavaszán induló Eb-selejtező sorozatra visszatért, így újra ő lett a kapitány, azonban – a részben – sikertelen kvalifikációs sorozat végén Marco Rossi új csapatot épített, így 2019 novembere óta nem hívta Dzsudzsákot a válogatottba.

2020 szeptemberétől már újra Szalai Ádám vezette a válogatottat, Rossi pedig végleg megtalálta azt a vezért, akit igazán keresett. A rutinos támadó, aki 2016-os Európa-bajnokság előtt még a szurkolók céltáblája volt, az idő előrehaladtával közönségkedvenc lett, és óriási érdemei voltak abban, hogy a csapat végül kiharcolta a szereplést a részben hazai rendezésű Eb-n. Az izlandiak elleni pótselejtezőn ugyan nem lőtt gólt, de a találkozó előtt olyan motivációs beszédet mondott az öltözőben, amit a szövetségi kapitány Al Pacino beszédéhez hasonlított, amely a "Minden héten háború" című filmben hangzott el.

Szalai beszéde 2:25-től nézhető meg.

„Mindig is meg voltam győződve Ádám fontosságáról. Igazi vezéregyéniség és példamutató személyiség. Nem ismertem korábban, de egy hét után láttam, minden adottsága megvan ahhoz, hogy csapatkapitány legyen. Most az emberek is szembesülhetnek azzal, miért is vettem védelmembe többször is. De nemcsak a személyisége miatt. Ő olyan játékos, aki mindig a csapat érdekeit nézi. Soha nem a saját teljesítményével foglalkozik, ez az ami építi a csapatszellemet" – áradozott Marco Rossi Szalai Ádámról, akiről azt is kiemelte, hogy abban is látszik, mennyire alázatos, hogy ő maga mondta, hogy az Eb előtt lemond a csapatkapitányságról, ha nem fog játszani a klubcsapatában.

Rossinak új kapitányt kell keresnieFotó: Csudai Sándor - Origo

Szalai Ádám a 2021-es Európa-bajnokságon csapatkapitányként vezette a magyar válogatottat, a 2022-es Nemzetek Ligája-sorozatban is igazi vezére volt a csapatnak, és az olaszok elleni mérkőzés után legendaként búcsúzott a válogatottól.

Nehéz időkben kezdett el újra játszani, az első Eb-kijutással már mini történelmet írt, az pedig, hogy kétszer is ott lehetett a kontinenstornán, óriási dolog" – nyilatkozta Dárdai Pál, aki visszacsábította Szalait a válogatottba azt követően, hogy Pintér Attila kinevezése után 2014 szeptemberében lemondta a szereplést a nemzeti csapatban.

Szalai Ádám tökéletes csapatkapitány voltFotó: Csudai Sándor - Origo

„Szomorú nap ez a magyar válogatott történetében. Nem olyan, mint három hónappal ezelőtt, az Anglia ellen vívott mérkőzés után. Túltesszük magunkat ezen a helyzeten is, megmaradnak az emlékeinkben az együtt megélt boldog pillanatok. Ádámnak ezekből bőven kijutott csapatkapitányként, hiszen amikor rosszul ment a válogatottnak – gondolok itt az Albánia elleni meccsekre –, akkor ő épp nem volt ott velünk, hiszen műtéten esett át. Az elmúlt két év így igazi boldogság volt számára" – értékelte Szalai döntését Marco Rossi szövetségi kapitány.

Szoboszlai nem futamodna meg a feladat elől

Miután Szalai Ádám bejelentette, hogy visszavonul a válogatottól, Marco Rossi azonnal megkapta a kérdést, hogy ki lesz a magyar csapat új kapitánya.

„A jövőt illetően ez egy olyan téma, amit muszáj lesz már a következő kerethirdetésnél tisztázni. Alapvetően demokratikus alkatnak tartom magam, de ebben a döntésben a végső szó az enyém lesz. Persze a játékosok azok, akiknek el kell fogadniuk, el kell ismerniük egy vezért, így még nehezebb lesz megtalálni a megfelelő embert, de van már elgondolásom, ki lehetne a megfelelő utód" – mondta a németek elleni Nemzetek Ligája-meccs előtt a szövetségi kapitány.

Sokan Szoboszlai Dominiket várják befutónakFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott ez után mesébe illő győzelmet aratott, ugyanis pont a visszavonulásra készülő Szalai Ádám sarkazós góljával tudott nyerni 1-0-ra Lipcsében. A 34 éves támadót a találkozó 67. percében cserélte le Marco Rossi, a csapatkapitányi karszalagot azonban nem a megszokott helyettes Gulácsi Péter kapta, hanem a 21 éves Szoboszlai Dominik.

„Megtiszteltetés volt, hogy megkaptam a szalagot, de nem az én döntésem lesz, hanem a főnöké. Akármilyen fiatal is vagyok, ha huszonegy évesen megkapom a felelősséget, nem fogom azt mondani, hogy nem vállalom, mert ilyen esély ritkán van egy játékos életében. De vannak más játékosok is a csapatban, akik reálisan esélyesek lehetnek. A lényeg, hogy továbbra is csapatként dolgozzunk" – mondta a németek elleni meccs után a 26-szoros válogatott futballista.

Szoboszlai korábban az U17-es és az U19-es válogatottban is csapatkapitány volt, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy igazi vezéregyéniség. Szintén mellette szól, hogy még csak 21 éves, így ha megkapná a csapatkapitányi karszalagot, azzal a szövetségi kapitány hosszú időre letudná ezt a kérdést. Nem mellesleg a Lipcse légiósából árad a magabiztosság, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki vezér legyen a pályán és az öltözőben is.

Szoboszlai Dominik nem szokott megfutamodniForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A legjobb példa erre a tavaly novemberben lejátszott RB Leipzig-Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-mérkőzés, melyen a lipcsei csapat a találkozó hosszabbításában kapott tizenegyest, Szoboszlai pedig magához vette a labdát, és mielőtt belőtte volna büntetőt, még a világ legdrágább játékosát, Neymar is leszerelte, amikor froclizni próbálta.

Megkérdezte, biztosan berúgom-e, én pedig mondtam, hogy igen. Majd visszakérdezett: biztos? Annyit mondtam, hogy sosem hibázok" – nyilatkozta Szoboszlai, akinek 17 meccsen öt gólja van a Bajnokok Ligájában.

Gulácsi a leglogikusabb lépés

Szalai Ádám visszavonulása után a leglogikusabb az lenne, ha a csapat kapusát, Gulácsi Pétert neveznék ki csapatkapitánynak. A 32 éves kapus 15 éve futballozik légiósként, megjárta Angliát, Ausztriát, hét éve pedig a Bundesligában szerepel, így garantáltan hozni tudja azt a profi mentalitást, amit a szintén Németországban edződött Szalai Ádám képviselt. Nem mellesleg 2021 nyarán Gulácsit választották az RB Leipzig csapatkapitányának, így teljesen adná magát, hogy egy Bundesliga élcsapat csapatkapitánya, aki nem mellesleg Szalai Ádám helyettese is volt, a válogatott új kapitánya legyen.

Teljes mértékben elismert a csapaton belül, utat mutat a többieknek, és az együttes egyik szóvivője" – mondta Gulácsiról a Lipcse akkori edzője, az amerikai Jesse Marsch.

Gulácsi az Eb-n is viselhette a kapitányi karszalagot, amikor Szalai megsérült a franciák elleni meccsenFotó: Csudai Sándor - Origo

A Lipcse kapusa 2020-ban a Bundesliga legjobb kapusa lett, és bekerült a szezon álomcsapatába is. 2021-ben a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IIHFS a világ legjobbjai közé jelölte.

Ez hatalmas megtiszteltetés és felelősség is egyben, de az elmúlt években is vezető szerepet töltöttem be a csapatban, mint csapatkapitány-helyettes. Most én vagyok a csapatkapitány, de a szerepem és a feladatom nem változott, mert más vezetők is vannak a csapatban, és együtt vállaljuk ezeket a kihívásokat" – mondta Gulácsi, miután megválasztották a Lipcse kapitányának.

A pótolhatatlan játékos lehet a befutó?

Szintén a potenciális esélyesek között lehet Nagy Ádám, aki eddig 65 meccset játszott a magyar válogatottban, így jelenlegi keretben neki van a legtöbb mérkőzése a nemzeti csapatban. A 27 éves játékos alapember Marco Rossi csapatában, amit bizonyít, hogy az olasz szakember irányítása alatt lejátszott 47 válogatott meccsen 37-szer kezdőként lépett pályára.

Nagy Ádám Marco Rossi egyik legtöbbet foglalkoztatott játékosaFotó: Polyák Attila - Origo

Rossi egy korábbi interjúban elmondta, csak az játszhat a válogatottban, aki rendszeresen pályára lép a klubcsapatában. Nagy Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt, mert ő pótolhatatlan.

Vannak szabályaim a válogatottnál, de nálunk Olaszországban is él a mondás, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Ebben a keretben is akad egy-két kivétel. Ádám genetikailag is egy rendkívüli játékos, többet képes futni, mint bárki más a pályán és ezt mindenkinél nagyobb sebességgel teszi. És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmentet tudja képezni a védekezés és a támadás között" – mondta Marco Rossi Nagy Ádámról, aki korábban már viselhette a csapatkapitányi karszalagot, amikor Szalai Ádám és Gulácsi Péter sem volt a pályán.

Akadály lehet a magyar nyelv hiánya?

A pályán betöltött pozíció fontosságát nézzük, akkor remek kapitány lehetne a középső védő Willi Orbánból. A 29 éves védő a magyar válogatott egyik legrutinosabb játékosa, aki alapembernek számít egy Bundesliga élcsapatban, nem mellesleg Gulácsi Péter kinevezése előtt hosszú éveken keresztül ő volt az RB Leipzig csapatkapitánya.

Willi Orbán a védelem vezére a válogatottbanFotó: Polyák Attila - Origo

Orbán igazi vezér a pályán, és nagy valószínűséggel a lipcsei öltözőben is vezérnek számít csapatkapitány-helyettesként, azonban a magyar válogatottnál lehet, hogy problémát jelent, hogy a Kaiserslauternben született játékos nem beszél magyarul. Bár azt illik megjegyezni, hogy a szövetségi kapitány Marco Rossi sem beszéli a nyelvünket, mégis elég jól irányítja a magyar csapatot.

Lehetne megint egy Szalai a kapitány?

Szalai Attila is jelölt a vezetőszerepre. A 24 éves védő a Wales ellen elveszített 2019-es sorsdöntő Eb-selejtező után került be a magyar válogatottba, és azóta minden meccset végigjátszott. Szalai a ciprusi Apollon Limassol játékosa volt, amikor a Puskás Aréna nyitómérkőzésén bemutatkozott a nemzeti csapatban, a pályafutása viszont töretlenül ível felfelé. 2021 januárjában a Fenerbahcéhoz igazolt, és azóta is kirobbanthatatlan a török sztárcsapatból. A 29-szeres válogatott játékos a Fener egyik legnagyobb értéke, az elmúlt évben olyan klubokkal hozták szóba, mint a Juventus, az Atlético Madrid, a Chelsea vagy a Paris Saint-Germain.

Szalai Attila kirobbanthatatlan a válogatottbólFotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy Szalai Attila mennyire rendben van fejben, azt jól bizonyítja a nyáron be nem következett klubváltása. Augusztus végén ugyanis a Fenerbahce megegyezett a Zenittel a játékos eladásáról. Az orosz csapat 20 millió eurót fizetett volna Szalaiért, aki évi 2,5 millió eurót kereshetett volna a szentpétervári csapatnál, de a magyar védő nemet mondott azt átigazolásra, mert a további fejlődését tartotta szem előtt, nem pedig azt, hogy ötször annyi lett volna a fizetése, mint Törökországban.

Beugróból a szurkolók kedvence

A tavaly nyári Európa-bajnokság előtt nem alakultak jól a magyar csapat dolgai. Március utolsó napján az Andorra elleni vb-selejtezőn a bombaformában futballozó Kalmár Zsolt súlyos térdsérülést szenvedett, néhány nappal később pedig kiderült, hogy műteni kell, és biztosan nem játszhat az Eb-n. Ekkor még a magyar szurkolók abban reménykedtek, hogy Kalmár helyett biztosan ott lesz Szoboszlai, aki azonban a Lipcsébe igazolása után a makacs szeméremcsont-gyulladása miatt tavasszal nem tudott pályára lépni, így végül Marco Rossi sem számíthatott rá az Európa-bajnokságon. Szoboszlai és Kalmár kiesésével úgy tűnt, Gazdag Dániel lehet a csapat karmestere, de az időközben Philadelphia középpályása is megsérült. Gazdag ugyan bekerült az Eb-re készülő keretbe, de egyetlen felkészülési meccsen sem tudott pályára lépni, később pedig elhagyta a magyar csapat edzőtáborát is, így a Dunaszerdahely játékosa, Schäfer András maradt a csapat egyetlen igazán kreatív középpályása, aki aztán az Eb-n valósággal berobbant a válogatottba. Schäfer a magyar csapat mindhárom Eb-meccsén kezdőként lépett pályára, a németek elleni müncheni meccsen pedig felejthetetlen gólt fejelt Manuel Neuer kapujába.

Marco Rossi vigasztalta Schäfer András a németek elleni meccs utánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Az Európa-bajnokság után fél évvel Schäfer a Bundesligában szereplő Union Berlin csapatához igazolt, a német klubnál pedig áradoznak a fáradhatatlan középpályásról, aki a kontinenstorna óta egy San Marino ellen lejátszott vb-selejtező kivételével minden találkozón kezdett a magyar válogatottban.

Egyszerűen öröm nézni, minden nap mindent belead, hogy jobban teljesítsen. Úgy vélem, az utolsó döntések meghozatalában egy kicsit tisztábbá kell válnia, és akkor újabb szintet fog ugrani" - mondta Schäferről Oliver Ruhnert, az Union Berlin ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a magyar válogatott játékos kiérdemelte a több játéklehetőséget.

Szalai Ádám visszavonulásával lezárult egy korszak a válogatottnál, de a jelenlegi garnitúrát elnézve, fényes jövő várhat Marco Rossi együttesére. Bárkit is választ az olasz szakember, ezekkel a játékosokkal nagyon nehéz mellélőni.