Társoldalunk:

Miattuk halt meg 131 ember

2022.10.07. 07:46

A történelem egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófája történt hétvégén Indonéziában, amikor egy focimeccsen 131 ember halt meg.

A helyi rendőrség közölte, hogy összesen hat ember ellen nyomoznak és terveznek vádat emelni. Malang városának rendőrfőnöke, Listyo Sigit Prabowo elmondta, a gyanúsítottak között van a helyi labdarúgó-szövetség egyik tisztviselője is, aki azért felelős, hogy a stadionok megkapják a szükséges engedélyeket. A rendőrség szerint a malangi stadion nem felelt meg az előírásoknak és nem is volt érvényes engedélye.

A Kanjuruhan stadionban rendőrök próbálták megfékezni a pályára rohanó szurkolókat, majd könnygázt is használtak, ezért három rendőr is a gyanúsítottak között van, valamint a hazai csapat, az Arema FC biztonsági szolgálatának vezetői.

Az esetlegesen bűnösnek talált gyanúsítottakra maximum öt évig terjedő szabadságvesztés várhat.

A tragédiához az vezetett, hogy túlzsúfolt volt a stadion, egészen pontosan többen voltak bent, mint ahányan elférnének, illetve a rendőrség elől menekülő tömeg egyszerűen nem fért ki a szűk kijáratokon, illetve több kijárat is zárva volt. Utóbbi szembemegy a FIFA és az ázsiai szövetség ajánlásával, éppen az ilyen esetek elkerülése miatt kell(ene) folyamatosan nyitva tartani a kijáratokat és a pánik elkerülése miatt a könnygáz használata is ellenzett a stadionokban.