A Groupama Arénában tehet 18 éve nem látott csodát a Fradi

Belgrád, 2022. október 6. Tockmac Nguen, a Ferencváros (j) és Marko Gobeljic, a Crvena zvezda játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a H csoport harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda-Ferencváros mérkőzésen Belgrádban 2022. október 6-án. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Óriási esély kapujában állva várja a Ferencváros a Crvena zvezda elleni, 21 órakor kezdődő Európa-liga mérkőzést a csoportkör negyedik fordulójában. Amennyiben a zöld-fehérek legyőzik a szerb bajnokot, és Trabzonban is kedvezően alakulnak az eredmények, úgy már egész biztos, hogy Sztanyiszlav Csercseszov csapata készülhet a kupatavaszra.

Leírni is szörnyű, de 2004 óta várunk arra, hogy a DVSC akkori kupamenetelése után egy magyar csapat végre ismét megérje a tavaszi folytatást.

És erre most minden korábbinál nagyobb esélye van a Ferencvárosnak,

amelyik ma este 21 órakor a szerb bajnok Crvena zvezda ellen egy győzelemmel (és, ha a Monaco nem kap ki Trabzonban) bebiztosíthatja a folytatást.

Történt, ami történt egy hete Belgrádban, nem vitás, a Fradi megérdemelné, hogy ott legyen az Európa-liga, vagy a Konferencia-liga tavaszi párharcaiban. A helyeket ugyan nem érdem szerint osztják, de az első két csoportmeccsen aratott győzelem, valamint a belgrádi talpraállás megmutatta, hogy a zöld-fehérek megértek rá, hogy megtegyék az újabb lépést.

A belgrádi meccs nem úgy sikerült Tockmac Nguennek (jobbra) és a Fradinak, ahogy azt eltervezték Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A Fradi ugyan egy hete nem olyan meccset játszott a belgrádi Maracanában, mint azt a játékosok, a szakvezetés, vagy éppen a csapatot biztatni a szerb fővárosba elutazó mintegy kétezer drukker remélte. A zvezda érvényesíteni tudta az akaratát, minden védelmi megingást kihasznált, és mi tagadás az első - lélektanilag a legfontosabb - szerb gól előtt befújt büntetőt a mai napig nem értjük, hogy adhatta meg a belga bíró.

A Fradi először kapott ki két egymást követő meccsen Sztanyiszlav Csercseszov irányításával (a kupameccs előtti vasárnapon Kecskeméten maradt alul a bajnoki címvédő), az orosz szakember azonban szokásához híven nem sokat lelkizett ezen:

- mondta. Elismerte, a belgrádi meccsben nem talált olyan részletet, ami tetszett volna neki, és leszögezte, hogy muszáj mindenben javulnia a csapatának.

Anderson Esiti és Sztanyiszlav Csercseszov is biztos benne, hogy a Fradi képes lesz javítani Fotó: Csudai Sándor - Origo

A versenysport már csak olyan, hogy egy elhibázott lehetőség után mindjárt jön az esély a javításra, és szerencsére ez most is így van, nem kell hetekig emésztgetni a történteket, és várni a visszavágás lehetőségét. A Fradi ezúttal saját közönsége előtt, a minden bizonnyel telt ház előtt léphet pályára, és azt Csercseszov, valamint a szerdai sajtótájékoztatón már a Fradi-szívről beszélő Anderson Esiti is kiemelte, hogy a mérkőzésen óriási szerepe lesz a zöld-fehér drukkerhadnak.

Ugyanilyen szurkolásra lesz szükség a Crvena zvezda ellen is Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi stíszerűen éppen a 2004-es kupabravúrt végrehajtó DVSC elleni 2-0-s sikert követően ismételheti meg a hajdúságiak mutatványát, azaz érheti meg a kupatavaszt. Az ugyan matematikailag még egy győzelemmel sem dőlne el, hogy a csoport első két helyén zár a Fradi, viszont egy sikerrel, valamint a Monaco trabzoni pontszerzésével a Konferencia-ligát jelentő harmadik helyet bebiztosítanák Dibusz Dénesék.

Könnyű meccsre ugyanakkor senki ne számítson!

A zvezda Belgrádban élni tudott az utolsó eséllyel, egyúttal megmutatta, hogy pont olyan jó csapat, mint azt a sorozatban hat BL- vagy EL-főtáblás szereplés, és a tavalyi EL-nyolcaddöntő mutatja. Csütörtök este ők is azért fognak harcolni, hogy megmaradjon az esélyük a tavaszi folytatásra. És ugyan edzőjük, Milos Milojevics fel van rá készülve, hogy Csercseszov megpróbálja őt meglepni, valamint, hogy

saját közönsége előtt a Fradi sokkal harciasabban és jobban fog játszani,

mégis amondó, hogy "ugyanolyan jól kell játszanunk, mint múlt héten a 4-1-es siker alkalmával, mert ez a meccs nulláról indul. Nem fogadnám el a döntetlent."

A hazája bajnokságában 12 forduló után veretlenül listavezető Crvena zvezda a Fradihoz hasonlóan győzelemmel készült a kupameccsre: a 16 csapatos élvonal 14. helyén álló Szpartak Zlatibor Voda csapatát győzték le 3-0-ra.

A Fradi ellen egy hete pályára küldött csapaton csak a középpályán változtatott Milojevics: az akkori négyesből csupán a kétgólos Guelor Kanga kapott szerepet a vasárnapi bajnokin.

Csercseszov több helyen is változtatott a hétvégén, a Loki ellen a két szűrő nem Besic és Laidouni, hanem Esiti és Vécsei Bálint volt. A támadásokat Amer Gojak szervezte, legelől Ryan Mmaee, míg a védelemben Henry Wingo helyett Eldar Civic kezdett.

A két együttes hosszú történelme során mindössze kétszer csapott össze egymással a mostani párharcot megelőzően: 1975-ben a KEK elődöntőjéből a magyarok jutottak tovább 4-3-as összesítéssel. Akkor hazai pályán 2-1-re győzött az FTC, ezzel az eredménnyel hazai részről most is mindenki kiegyezne.

A Ferencváros-Crvena zvezda El-mérkőzés csütörtökön 21 órakor kezdődik a Groupama Arénában, a meccset az Origo élő szöveges tudósítás formájában közvetíti.

Európa-liga, csoportkör, 4. forduló, H csoport:
Ferencváros-Crvena zvezda (szerb) 21.00
Trabzonspor (török)-AS Monaco (francia) 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V