Vágólapra másolva!
A svájci ügyészség fellebbezett a svájci szövetségi büntetőbíróság nyári döntése ellen, amellyel felmentette Joseph Blattert, a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökét.

A vádhatóság közleményben erősítette meg a L'Equipe című lap erre vonatkozó értesülését, egyúttal jelezte: "az első fokú határozat teljes megsemmisítését kérte" a beadványában.

A hat évnyi vizsgálódás után Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt - más szabálysértések mellett - azzal vádolták, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Az ügyészség június közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

Sepp Blatter és Michel Platini megúszták a börtönbüntetést Forrás: AFP/Michael Buholzer

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás, BEK-győztes, Európa-bajnok, vb-harmadik Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító Platini kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben. A vád szerint hamis számláról volt szó, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont - miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat - azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást is kötöttek, és már eredetileg is nagyobb összegről volt szó, csak akkor a FIFA - pénzügyi nehézségei miatt - nem tudott többet fizetni.

A bíróság a július 8-i felmentő határozatát azzal indokolta, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt "csekély összegért" dolgozott volna.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva - miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása tavaly októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.