Vágólapra másolva!
A törökországi Trabzonban fejezi be a csoportkört a Fradi a labdarúgó Európa-ligában. A meccsnek a hazai csapat szempontjából van hatalmas tétje, az FTC-t már semmi nem tudja elmozdítani a csoport első helyéről. 41 ezer felajzott török szurkoló várja a magyar bajnokot, amely egyáltalán nem veszi félvállról a meccset. 

Amikor 2022 augusztusának végén megtörtént az idei Európa-liga csoportjainak a sorsolása,

senki sem hitte azt, hogy a Fradi úgy utazik az utolsó csoportmérkőzésére, a törökországi Trabzonba, hogy csoportelső, hogy ebből a pozicíóból már nem lehet kirobbantani.

Pedig most ez a helyzet. A csapat szerdán reggel úgy indult el a török bajnok otthonába, hogy Sztanyiszlav Csercseszov edző akár próbamérkőzést is csinálhat ebből az összecsapásból, amelyet azért egészen biztosan nem fog félvállról venni a Fradi.

Szavazzon!

Milyen eredményt hoz a Trabzon-Fradi Európa-liga meccs?

Már csak azért sem, mert az orosz edző ezt egészen biztosan nem tűrné.

A két csapat szeptember 6-án már megmérkőzött egymással Budapesten és akkor a Fradi 3-2-re győzött Fotó: Koncz Márton - Origo

Viszont azt sem lehet elhallgatni, hogy a Trabzonnak élet-halál meccs lesz ez,

mert a Fradi mögött hatalmas a tülekedés a még továbbjutó második helyért. Ha a Trabzon nyer, egészen biztosan marad a második helyen és ebben a sorozatban folytatja, míg a harmadik helyezett átesik a Konferencialigába. Sem a Trabzonnak, sem a Monacónak, sem a Crvena zvezdának nem mindegy tehát, hogy alakul az utolsó kör, amikor a szerb bajnok Monacóba látogat.

A H-csoport állása:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V

Nem volt olyan régen, amikor a két csapat a csoportkör 1. fordulójában Budapesten megmérkőzött egymással.

Egy sokáig emlékezetes találkozón a Fradi úgy nyert 3-2-re, hogy Civic kiállítása miatt a 16. perctől kezdve emberhátrányban játszott a magyar bajnokcsapat.

Ám a Fradi játékosai ezt is elviselték, s a közönség támogatását élvezve győzték le a törököket. Ez a diadal volt az első lépés a csoportelsőség felé vezető úton, s a vereség miatt egészen biztosan fűti a visszavágás vágya a Trabzont. A magyar együttes szerdán reggel különrepülőgéppel utazott Budapestről a Fekete-tengerparti városba.

Nehéz meccs vár Trabzonban Sztanyiszlav Csercseszovra Fotó: Koncz Márton - Origo

Az egészen biztos, hogy Trabzonban félelmetes hangulat várja majd a Fradit a csütörtöki meccsen. A török klubcsapatok szurkolói amúgy sem halvérűek, de a bajnoki címet védő együttes drukkerei még közülük is kiemelkednek. Érdekesség, hogy a jelenlegi Trabzon-drukkerhad több másik csapat szurkolóiból alakult ki.

1967-ben négy korábbi helyi csapat alakította meg a jelenlegi Trabzonsport.

A török csapat 7 bajnoki címet nyert - hivatalosan. Ők azt mondják, hogy nyolcat, mert 2011-ben a török futballt megrázó bundabotrány miatt ők indulhattak a Bajnokok Ligájában, ezért ebben a szezonban is bajnoknak vallják magukat. A klub színei nagyon hasonlítanak a Premier League-ben szereplő Aston Villa bordó-kék színeihez. A Trabzon volt az első olyan nem isztambuli csapat, amely ki tudott emelkedni a török fociból.

Ezért a nem isztambuli lakosok imádják ezt az együttest.

A Trabzon volt az első, amely meg tudta törni a nagy hármas, a Galatasaray, a Fenerbahce és a Besiktas uralmát. A trabzoni stadionba 41 ezer néző fér be. A városban a focin kívül nincs más komoly sportklub, így a Fekete-tenger partján fekvő településen tényleg minden a labdarúgás körül forog.

A Ferencváros játékosai a labdarúgócsapat edzésén a törökországi Trabzonban, a Senol Günes stadionban 2022. november 2-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ebbe a környezetbe csöppent tehát bele a Fradi, amely szerdán edzést és sajtótájékoztatót is tartott a meccs helyszínén.

Kiderült, hogy Adama Traoré sérülés miatt semmiképpen nem tud majd játszani a csütörtöki mérkőzésen.

A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov azt is kifejtette, hogy Botka Endre és Dibusz Dénes két sárga lapja miatt van nehéz helyzetben, így nem biztos, hogy ők ketten pályára lépnek a meccsen. Az orosz edző kiemelte, hiába tét nélküli a meccs, komolyan veszik a találkozót.

mondta az orosz szakember.

"Nehéz meccsre számítok, mert az ellenfél győzelmi kényszerben van, így nagyobb rajtuk a nyomás.
Mi nem vagyunk nyomás alatt, de ugyanúgy kell játszanunk, mint az előző meccseken, ugyanolyan mentalitással és csapatszellemmel. Szeretnénk jó eredményt elérni" – mondta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a marokkói Ryan Mmaee, aki úgy érzi, a hosszú sérülését követően sikerült formába lendülnie.

A Ferencváros játékosai a labdarúgócsapat edzésén a törökországi Trabzonban Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Tudjuk, hogy remek hangulat lesz. Maximálisan készen állunk. Nem lesz egyszerű, de a remek csapatszellem ezúttal is meglesz a pályán. Hiába biztos a továbbjutásunk, szeretnénk jó eredménnyel zárni a sorozatot" – tette hozzá a marokkói támadó, aki az idei szezonban négy El-meccsen lépett pályára, de egyelőre még nem szerzett gólt a sorozatban.

A török csapat az idei szezonban még nem kapott ki hazai pályán, így pokolian nehéz lesz győznie a Fradinak a Şenol Güneş Stadionban.

Abdullah Avci, a Trabzonspor labdarúgócsapatának vezetőedzője így beszélt.

A rivális legnagyobb erőssége, hogy atletikus játékosok alkotják a keretét" rendkívül fontos, hogy ne ragadjon el bennünket a hév, azaz ésszel és türelemmel futballozzunk. Kilencven percünk lesz, ezért nem kell kapkodni"

A Trabzonspor-Ferencváros Európa-liga mérkőzés csütörtökön este 18.45-kor kezdődik a török városban. A meccset az Origo élőben közvetíti és utána helyszíni beszámolóval jelentkezünk Trabzonból.