Vágólapra másolva!
A Ferencvárossal kapcsolatban már sokszor elmondtuk, hogy mekkora siker az, hogy tavasszal is folytathatja a menetelését a nemzetközi kupaporondon, de az, hogy mindezt az Európa-liga egyik csoportgyőzteseként teheti, az egészen más megvilágításba helyezi a zöld-fehérek sikerét. Sztanyiszlav Csercseszov csapatának tettét talán akkor tudjuk igazán értékelni, ha más perspektívába helyezzük, azaz megnézzük, melyik csapatokkal került egy szintre a Fradi, és melyek azok, amelyek elbuktak ott, ahol a Ferencváros nem.

Csoportgyőztes már az utolsó meccs előtt

Ki ne emlékezne, hiszen nem volt olyan rég, hogy a Ferencváros a francia bajnokságból érkező AS Monacóval, a török Tranbzonsporral és a szerb Crvena zvezdával került egy csoportba. A sorsolás után kicsit talán mindenki húzta a száját, mert igazi topcsapat nem került a csoportba, - pedig jöhetett volna mondjuk az Arsenal vagy éppen a Manchester United is -, de mégis, papíron nagyon keménynek tűnt ez a csoport.

A franciák mégiscsak egy európai topligában lettek dobogósok, a Trabzon az egyre erősebb török bajnokságban, sztároktól hemzsegő ligában szerepel, a belgrádi zvezda pedig minimum hazai pályán bárki ellen képes meglepetést okozni. Nem is csoda, hogy Dejan Stankovic, a csapat edzője lemondott azt követően, hogy csapata nem jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Fradi valósággal berobbant az Európa-ligába, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a csoportjában,

ugyanis az első fordulótól kezdve vezette a tabellát. Elevenítsük fel: két győzelemmel kezdtek Dibuszék, mindkettő bravúr volt a javából. Az egyaránt sokkal értékesebb kerettel bíró Trabzont idehaza verték tíz emberrel 3-2-re, míg a világ egyik legtehetősebb csapatát, a Monacót idegenben győzték le 1-0-ra, úgy, hogy különösebben még izgulnunk sem kellett. A belgrádi 1-4 után is sikerült talpra állni, és itthon 2-1-re legyűrni a szerb bajnokot az év (egyik) minden szempontból, színvonalát és hangulatát tekintve is legjobb mérkőzésén. A törökországi túra már csak egy kötelező kör volt, a vereség is belefért, így is csoportelső lett a Fradi.

Sikert sikerre halmozott a Ferencváros Forrás: MTI/Kovács Tamás

A csoportelsőség jutalma az, hogy a Fradinak a 16 közé jutásért nem kell játszania, mert már a nyolcaddöntőben van. Elképesztő bravúr, amely legutóbb a zöld-fehéreknek 48 éve, az 1974-75-ös szezonban sikerült - akkor a KEK-döntőig jutottak Nyilasi Tiborék. Magyarországon a Fradi, az egyetlen magyar európai kupagyőztes (1965, VVK), és az egyetlen KEK döntőt játszó csapat (1975), de elsőként szerepelhettek a BL-csoportkörében (1995). És, igen, most ismét a Fradi az első abban, hogy első magyar csapatként jutott tovább egy európai kupa csoportköréből.

Nézzük meg, kik érték el a csoportgyőzelmet a Fradi mellett öt kör után?

A Betis, a Freiburg és a belga Union Saint-Gilloise. És itt a vége.

Páholyból figyelhet a Ferencváros

A Betis, a Freiburg és az Union mellett a 6. kör után végül az Arsenal, a Fenerbahce, a Real Sociedad, a Feyenoord és a Ferencváros nyerte meg a csoportját. A továbbjutás mellett olyan csapatok voltak képtelenek erre, mint a korábbi BEK-győztes PSV, a Rennes, az AS Roma, az Union Berlin, a Manchester United, a Midtjylland, a Nantes vagy éppen a Monaco.

A képzeletbeli rangsorban tehát hat topligás csapatot is maga mögé utasított a Fradi,

és akkor tegyük azt hozzá, hogy csoportharmadikként olyan csapatok zuhantak át a Konferencia-ligába, mint a Ludogorec, a Braga, a tavaly még a Bernabéuban BL-meccset nyerő Sheriff, vagy éppen a Lazio.

Óriási sikert ért el a Ferencváros Fotó: Koncz Márton - Origo

A tavaszi folytatást pedig olyan csapatok bukták el az Európa-liga után, mint a Dinamo Kijev, a Sturm Graz, a Malmö vagy éppen az Olimpiakosz.

Az UEFA hétfőn tartotta a következő, a playoff-kör sorsolását, ahol a Ferencváros még nem volt érdekelt. Itt a csoportmásodikok kaptak ellenfelet a Bajnokok Ligájában csoportharmadik helyen végzett csapatok közül. Igazi, akár BL egyenes kieséses szakaszban is elfogadható párosítások jöttek össze. Egymást kapta például a Barcelona és a Manchester United, és ne feledjük, ezek a csapatok még csak azért küzdenek, hogy eljussanak oda, ahová a Fradi már eljutott.

A playoff-kör sorsolása:

  • FC Barcelona (spanyol) - Manchester United (angol)
  • Juventus (olasz) - FC Nantes (francia)
  • Sporting Lisszabon (portugál) - Midtjylland (dán)
  • Sahtar Doneck (ukrán) - Rennes (francia)
  • Ajax (holland) - Union Berlin (német)
  • Bayer Leverkusen (német) - AS Monaco (francia)
  • Sevilla (spanyol) - PSV Eindhoven (holland)
  • FC Salzburg (osztrák) - AS Roma (olasz)

A fenti párharcokat februárban rendezik majd és a továbbjutók közül kap majd ellenfelet a Ferencváros és az Arsenal, a Betis, a Fenerbahce, a Feyenoord, a Freiburg, a Real Sociedad valamint az Union Saint-Gilloise.

Újra a régió nagyjai között

Hajnal Tamás, a Fradi sportkoordinátora még a Ferencváros nyári selejtezőinek idején beszélt arról, hogy a Ferencváros a csoportkörös szereplésekkel „visszakerült a térképre".

„A régióban olyan vezető szerepünk van, amit a konkurencia is elismer. Nem jön magától az, amit a korábbi években alázattal sikerült elérnünk.

Ez a szint, ahol mondjuk van a Dinamo Zagreb, a Crvena zvezda, a Sparta Praha vagy a Ludogorec, ezt elérni és tartani is, óriási lépés" – mondta nyáron Hajnal Tamás, aki azt is elmondta, hogy például egy Salzburg költségvetését egyelőre nem lehet a Fradiéval összehasonlítani.

„Innen lépegetni kell előre, de nagy lépéseket már nem lehet tenni. Nekünk ki kell hozni magunkból a maximumot, hatékonyabbnak, szorgalmasabbnak kell lennünk, mert anyagilag nagyon messze vagyunk a nyugattól. Reálisan kell értékelni a sikereket, és örülni is tudni kell azoknak, amiket elértünk" – mondta még Hajnal Tamás.

A Fradi újra a régió meghatározó csapatai között van Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha megnézzük, hogy mely csapatok maradtak állva a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában tavasszal, akkor jól látható, hogy a közvetlen közelünkből egyetlen csapat sem. A már emlegetett Salzburg éppen a Dinamo Zagrebet előzte meg a BL-csoportkörben, így került az El playoffjába. Azt ne hallgassuk el, hogy a horvátok is remekül szerepeltek, megverték a Cheslea-t és egy döntetlent is játszottak a Salzburggal. A csoportkörből pont nélkül zuhant ki még a Fradival egy kategóriában emlegethető cseh Viktoria Plzen.

Ha mérleget vonunk, akkor a BL egyenes kieséses szakaszában a 16 csapatból 13 érkezett a topligákból, mindössze három, a Club Brugge, a Porto és a Benfica nem.

Az Európa-ligában a playoffban az Ajax, a Sahtar Donyeck, a Salzburg, a PSV, a Sporting és a Midtjyland szerepel nem topligásként, míg a már biztos nyolcaddöntősök közül az Union SG, a Feyenoord, a Fenerbahce és a Fradi lóg ki a sorból – nem rossz társaság.

Egy biztos, innen már tényleg minden meccs ajándék, és Hajnal Tamást idézve, reálisan kell értékelni a nehezen megszerzett sikereket, és azt, hogy a Fradi újra a régió meghatározó csaapatai közé került. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmőlt négy szezon csoportkörös szereplése és az, hogy már a tavaszt is megélte a fővárosi csapat.