Nagyon rossz állapotban van a kórházban fekvő Pelé

Horizontal FOOTBALL NIGHT, Pelé
Pelé egy-két napon belül elhagyhatja az intenzív osztályt
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, légúti fertőzése miatt kórházban kellett maradnia Pelének, a brazilok legendás labdarúgójának, akinek kedd óta vastagbélrák elleni gyógyszeres kezelését állítják be az orvosok. Azóta az is kiderült, hogy Pelé már nem reagál a kemoterápiára, és palliatív – más néven hospice – ellátásban részesítik őt.

A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott. Az év elején áttéteket találtak a belében, a tüdejében és a májában, e hét keddjére súlyosbodott az állapota (duzzanatok és ödémák jelentek meg a testén és szívelégtelenség is érte őt), így azóta az Albert Einstein Klinikán ápolják.

A 82 éves egykori játékos azonban már nem reagál a kemoterápiás kezelésekre, így már palliatív ellátás alatt áll. Ez azt jelenti, hogy

a kemoterápiát felfüggesztették, ám továbbra is részesül kényelmi intézkedésekben, például a fájdalom és a légszomj enyhítésére, anélkül, hogy invazív terápiáknak vetnék alá.

Az intézkedések a tünetektől, a funkcionalitástól és a prognózistól függenek, vagyis attól, hogy a beteg várhatóan mennyi ideig fog még élni.

Az egykori játékos 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett.

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!