Fellázadtak a focibírók, meg is kegyelmezett nekik a szövetség

2022.12.06. 09:46

A holland első osztályú játékvezetők a bajnoki meccsek után többé nem fogják a tévékamerák előtt megmagyarázni bizonyos döntéseiket.

Az elmúlt években a vitatott ítéletek közül gyakorlatilag mindet meg kellett indokolniuk a játékvezetőknek az Eredivisie-ben, de a kérésükre a Holland Királyi Labdarúgó-szövetség (KNVB), mint a munkáltatójuk úgy döntött, hogy ezt leállítja. A szervezet erről hétfőn tájékoztatta a klubokat és a műsorszolgáltatókat.

A KNVB ezentúl az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányelveit fogja követni, ugyanis az UEFA és a FIFA sem engedi, hogy a játékvezetők nemzetközi mérkőzések után a kamera elé álljanak, hogy megvitassák a kérdéses játékhelyzeteket.

Serdar Gözübüyük hálás, hogy nem kell többé magyarázkodnia az ítéletei miattForrás: AFP/Paul Ellis

Az UEFA által szervezett mérkőzéseken rendszeresen közreműködő holland játékvezető, Serdar Gözübüyük örül annak, hogy megszületett ez a döntés.
„Hollandiában egészen egyedi, hogy utólag a kamera előtt kell szerepelnünk, ráadásul leggyakrabban csak akkor, ha ezt negatívan tesszük. Egy vitatható jelenet miatt kopogtatnak az ajtón öt perccel a mérkőzés lefújását után, aztán egy riporter azt kérdezi, hogy bocsánatot kérünk-e a döntésért. Szerintem elég elkeserítő volt, hogy csak egy rossz pillanat után kellett a kamera elé állni."

A KNVB szerint kivételes esetekben a játékvezetők továbbra is adhatnak magyarázatot a tévében, de csak egy konkrét szabály vagy eljárás ismertetésére, ha ezzel kapcsolatban bizonytalanság vetődik fel. Ebben az esetben viszont a műsorszolgáltatóknak először kérelmet kell benyújtaniuk a sajtóirodához.

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!