Őrült mesterterv lehet a bukott Cristiano Ronaldo szaúdi szerződtetése

Horizontal FOOTBALL
A fan holds t-shirt bearing the name Ronaldo and number 7, at the Saudi al-Nasr FC shop in the Saudi capital Riyadh, on December 31, 2022. - Cristiano Ronaldo on December 30 signed for al-Nasr of Saudi Arabia, the club announced, in a deal believed to be worth more than 200 million euros. The 37-year-old penned a contract which will take him to June 2025. (Photo by Fayez Nureldine / AFP)
Vágólapra másolva!
2022. december 30-án megtörtént, amire még egy évvel ezelőtt is lázas rémálmaiban mert gondolni bárki is: az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo aláírt a szaúd-arábiai bajnokság élvonalában játszó al-Nasszr csapatához. Hogy mi vezérelte az elég egyértelmű, amikor a híreket olvasva odáig jutunk, hogy évente 200 millió eurót fog keresni. Ám könnyen lehet, hogy ez az egész egy ördögi mesterterv része, amely Szaúd-Arábiát 2030-ban vb-rendezéshez segítheti. De mi várja vajon Ronaldót Rijádban? Ennek próbáltunk utánajárni a körülményket jól ismerő Bölöni László segítségével, aki dolgozott Szaúd-Arábiában, és nem mellesleg elindította Ronaldo karrierjét a lisszaboni Sportingnál.

Megtörtént, hát a lehetetlen... habár, kicsit hátrább lépve, és jobban belegondolva, korántsem olyan lépés volt ez Cristiano Ronaldótól, amin különösebben csodálkoznunk kellene. A 21. század egyik legnagyobb játékosának elmúlt öt éve nyílegyenesen haladt abba az irányba, hogy valamelyik "olajbajnokságban" töltse csillogó karrierjének utolsó egy-két évét. Végülis, ha Xavi Hernández, a korszakos FC Barcelona egyik oszlopa, a spanyol válogatottal világ- és kétszeres Európa-bajnok legenda elmehetett Katarba, akkor Ronaldo miért ne igazolhatna Szaúd-Arábiába?

Ronaldo november 14-én adott egy interjút a The Sun brit bulvárlap újságírójának, Piers Morgannek, amiben olyan dolgokat mondott a Manchester Unitedről, ami elfogadhatatlan volt a klub számára. Két nappal később már arról szóltak a hírek, hogy a klub CR eltávolításán dolgozik, november 22-én, két nappal a portugálok első katari vb-csoportmeccse előtt pedig jött a pár soros közlemény, hogy kirúgta MU. A történtekkel, egy időben már hallani lehetett róla, hogy Ronaldónak mesés szerződést ajánlott egy közel-keleti klub, azaz

nehéz volt nem arra gondolni, hogy az egész egy jól megtervezett és nem túl elegáns akció volt.

A sportvilág egyik legnagyobb sztárja, legpiacképesebb márkája - állítólag - nem kapott értékelhető európai ajánlatot, ami tulajdonképpen nem meglepő: a fenti sztoriban bemutatott viselkedése, és a csillagászati fizetési igénye minden komoly klubot távol tartott. Ahogy az elmúlt néhány idényben már az is látszott, hogy komoly célokért küzdő sztárcsapat már nem tudja hasznát venni Ronaldónak.

Már a nem túl acélos MU-ból is inkább lefelé lógott ki többnyire Forrás: AFP/Oli Scarff

De Ronaldo azért csak Ronaldo: ötszörös aranylabdás és ugyancsak ötszörös BL-győztes, angol, spanyol és olasz bajnok, kismillió egyéni díj nyertese, és számtalan rekord őrzője úgy klub, mint válogatott szinten. Rekordjai jó része még jó ideig megdönthetetlen marad,

más részüket pedig két évvel fiatalabb nemezise, Lionel Messi fogja megdönteni pályafutása utolsó két-három értékelhető évében.

És ezt tudván tudja Ronaldo is, akit az egója hajt előre. Most itt van a következő: nincs focista a világon és a történelemben, aki valaha is megkeresett volna évi 200 millió eurónak megfelelő összeget (a kereskedelmi jogdíjakkal együtt, na, de akkor is...).

Egy újabb rekord, amit döntsön meg, aki tud! Egy ideig aligha lesz ilyen. Ha lesz, akkor azt Lionel Messinek fogják hívni, mert az immár világbajnok argentinon kívül nincs olyan futballista, akinek ennyi pénzt kifizetnének. Még a Közel-Keleten sem. Viszont Messin nem látszik, hogy hasonló ambíciói lennének, ha el is megy az Arab-öböl térségébe, inkább a Xavi-féle utat járja: egy kis foci, a bölcsességek megosztása, majd jó pénzért az arca lesz egy programnak.

Messi már tudja, hogy milyen a hagyományos katari viselet, a biszt Forrás: Getty Images/Dan Mullan

Szakmailag ugyanis komolyan vehető jelentése nincs az al-Nasszr csapatával kötött szerződésnek. A szaúdi bajnokság ugyan az egyik legerősebb Ázsiában, a kontinens bajnokcsapatainak vetélkedését csak a dél-koreai (12) és a japán (7) klubok nyerték meg többször, mint a hat elsőséget begyűjtő szaúdiak. Ugyanígy vb-részvételből is csak a két távol-keleti országnak van több, mint a szaúdiaknak. Ugyanakkor Ronaldo eddig a világ top bajnokságainak legjobb csapataiban játszott eddig (kivéve a komoly szakmai válságban lévő Manchester Unitednél töltött utóbbi másfé idényt), és még mindig top atlétának számít.

Kérdés, hogy ebből a fittségből mennyit tud megőrizni a 16 csapatos szaúdi profi ligában (Saudi Professionel League, RSL)? A meccsek alacsony tempója mellett alighanem Ronaldo páratlan munkamorálja is kevés lesz, hogy szinten tartsa magát, ami egy válogatott meghívóhoz kell. De miután Cristiano Ronaldóról beszélünk, ezért soha nem mondjuk, hogy soha. Pláne úgy, hogy a portugál (a kuvaiti Bader al-Mutavával egyetemben) rekorder a maga 196 válogatottságával, és nem igényel különösebb fantáziát elképzelni, hogy mennyire dolgozik benne a versenyszellem, hogy ő legyen az első, aki eléri a 200-as álomhatárt.

"A motivációjával biztos, hogy nem lesz gond, számára az fantasztikus lehetőség, hogy ő legyen az első, aki eléri a 200 válogatottságot" - mondta határozottan Bölöni László, aki szerint fel kell készülnie a portugál sztárnak az olykor embertlen kánikulára is.

Ronaldo szerződtetésével persze nem csak a portugál focista járt jól, hanem az eddig Szaúd-Arábián és a Közel-Keleten kívül nagyjából ismeretlen al-Nasszr is: novemberben még mindössze 750 ezer követője volt az al-Nasszrnek az Instagramon, majd a decemberben már 4,3 millió követővel köszönt el az óévtől, amikor ezt a cikket írjuk, akkor pedig már 6,2 millióan követik a csapat közösségi odalát.

"Az arab államok között a szaúdi focit tekinthetjük a vezető erőnek. Nagy ország, sok lakos (2,15 millió négyzetkilométeren, mintegy 38,5 millióan élnek), és természetesen a focihoz szükséges gazdasági háttér is adott.

Olyan nincs, hogy ötszázan ácsorognak a stadionban, sőt, a rangadókon nem ritka a 30-40 ezer szurkoló sem. Persze ott is vannak gazdagabb és kevésbé tehetős csapatok, ennek megfelelően előbbiek ott is népszerűbbek, több a szurkolójuk" - mondja a Royal Antwerp és a Gent korábbi edzőjeként a belga viszonyokat is jól ismerő szakember.

Bölöni László elmondta, hogy infrastruktúra terén meglehetősen változatos a kép. Stadionokkal jól állnak, mégha a létesítmények nem is mind újak, jellemzően futópályával körülvett játékterete kell elképzelni, az edzéslehetőségek azonban igencsak korlátozottak.

Az al-Nasszr stadionja, a 25 ezres Mrsool park az új létesítmények közé tartozik Forrás: Wikipedia

"Az edzőpályák terén a sokkal-sokkal kisebb Katar és az Egyesült Arab Emirátusok is lényegesen jobban áll, ott pont az a probléma, hogy nincs, aki használja a pályákat."

A klubok egyszerre vannak állami és magántulajdonban, jellemzően egy tehetős sejk áll a klub élén, de sokat számít, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol a szaúdi vezetéssel, például a királyi családdal.

Az biztos, hogy Ronaldónak nem lesz gondja a szaúdi hétköznapokban. Ezt egyszerre köszönheti majd a klub és a szaúdi állam gondoskodásának, valamint saját magának.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy semmiben nem fog hiányt szenvedni. Egyrészt önmaga is képes már megteremteni azt a luxust, amihez hozzászokott, másrészt pedig nyilván nagyon figyelni fog rá, hiszen hozzá hasonó világsztár még nem fordult meg az ország labdarúgásában.

De a törvényeket az ő kedvéért sem fogják megváltoztatni, azok ugyanúgy vonatkoznak majd rá is, mint bárki másra."

Bölöni László 2001 és 2003 között a lisszaboni Sporting edzője volt, éppen akkor, amikor a 16-17 éves Ronaldo tehetségére először felfigyeltek. Ő vitte fel az első csapathoz, nála lett "felnőtt" játékos, így jól ismeri a portugál sztárt.

"A másik dolog pedig, ami a beilleszkedést illeti, hogy Ronaldo számára eddig egyik országban sem okozott gondot a beilleszkedés, nyugodtan mondhatom, hogy van annyira intelligens, hogy a szaúdi élethez szükséges szabályokhoz is gond nélkül tud alkalmazkodni."

Bölöni László és Cristiano Ronaldo 2002-ben:

Nagy kérdés, hogy Ronaldo a szaúdi bajnokságból képes lehet-e bekerülni a portugál válogatottba? Bölöni László szerint ez kevésbé fog a szaúdi liga színvonalán múlni, mintsem Ronaldón.

"Hogy lesz-e még válogatott, az csak rajta múlik. Ha ő be akar kerülni a válogatottba, akkor úgy fog edzeni, hogy bekerülhessen. Kérdés, hogy milyen tanulságokat von le a világbajnokságon történtekből (a portugálok a negyeddöntőben estek ki Marokkóval szemben, és az öt mérkőzésből csupán kétszer volt kezdő).

- mondta Bölöni.

Visszatérés Angliába?

A Marca című spanyol sportnapilap hétfő esti cikkében azt írta, hogy a szaúdi csapat és Ronaldo között olyan szerződés jött létre, amelyben van egy titkos záradék. Ebben azt írták le, hogyha a Newcastle United a 2022-23-as szezon végén BL-induló helyen végez, akkor C. Ronaldo az északangol csapat játékosa lehet - kölcsönben. A Newcastle Unitednek szintén a Szaúd-Arábiai Állami Befektetési Alap a tulajdonosa – ahogy az Al-Naszrnak is.

Nem vitás, hogy december 31. óta Ronaldo a szaúdi liga legnagyobb sztárja, aki miatt biztos, hogy sokkal többen fognak kimenni a stadionokba, mondja Bölöni, aki szerint a portugál sztár leigazolása üzenet is a többi arab országnak, hogy továbbra is Szaúd-Arábia a térség vezető ereje a fociban.

Fekszik-e a szaúd liga Ronaldo stílusának, kérdeztük a szakembert, aki szerint ennek nincs komoly jelentősége, mert Rudi García minden bizonnyal Ronaldóra fogja szabni az al-Nasszr stílusát.

"Ha meg is koptak már bizonyos készségei, és már nem rúg annyi gólt, mint tette korábban, a riválisok is jól ismerik, de ezzel már ő is tisztában van jó ideje" - mondta Bölöni.

Al-Nasszr, a szaúdi sikercsapat

Az ország fővárosában, Rijádban található al-Nasszr csapatát 1955-ben alapították, és 27 trófeájával a legsikeresebb szaúdi csapatnak számít. Kilenc bajnoki címével ugyan csak második az 18-szoros bajnok al-Hilal mögött, viszont megannyi más mellett nyert ázsiai KEK-et és Szuperkupát (1999), és játszott ázsiai BL-döntőt is. A csapat edzője a korábban az AS Romát, a Marseille-t és a Lyont is irányító francia Rudy Fernandez, míg a keretben olyan játékosokat találunk, mint a a katari vb-n Szerbia és Brazília ellen is gólt szerző kameruni Vincent Aboubakar, a korábban az Arsenalt és a Napolit is erősítő kolumbiai hálóőr David Ospina, valamint a Bayern Münchenben is megfordult korábbi brazil válogatott Luiz Gustavo.

Ronaldo megszerzésének van még egy olvasata, legalábbis szaúdi szemszögből mindenképpen. Ez pedig már egy őrült mestertev része.

Az ország vezetésének határozott célja, hogy 2030-ban, de legkésőbb 2034-ben foci-vb-t rendezzen, amihez jól jön, hogy maguk mellett tudhatják a sportág történetének egyik legnagyobb csillagát.

De van-e reális esélyük megrendezni egy tornát, amelyik 2024-től már ráadásul nem is 32, hanem 48 csapatos lesz?

"A katari torna sikere egész biztosan megnyitotta a kaput az arab világ számára. Az ambícióik megvannak, és szerintem a katari rendezés körüli botrányok nélkül is képesek lehetnek elérni, hogy elnyerjék a rendezést.

És, ha belegondol, az is elképzelhetetlen volt, hogy az Egyesült Államok foci-vb-t rendezzen, hiszen ott nem is fociznak, de megrendezték, és sikeres volt. Ugyanez volt a helyzet a koreai-japán rendezéssel, legutóbb pedig Katarral is, amelyik szerintem egy kimondottan jó vb-t rendezett."