Messi és Benzema együtt üldözheti Barcelonába Mbappét

fbl Horizontal
(COMBO) This combination of file photos created on December 16, 2022, shows Argentina's forward #10 Lionel Messi (L) in Lusail, north of Doha on December 13, 2022; and France's forward #10 Kylian Mbappe in Doha on December 4, 2022. - Argentina will play France in the Qatar 2022 World Cup football final match in Doha on December 18, 2022. (Photo by Juan MABROMATA and Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Közel két éven át mást sem hallottunk és találgattunk, csak azt, hogy Kylian Mbappé mikor ír már alá a Real Madridhoz. A világbajnok francia sztár aztán valóban aláírt, csakhogy nem a spanyol óriáshoz, hanem a Paris Saint-Germainnel fennálló szerződését hosszabbította meg. De ahelyett, hogy elült volna körülötte a vihar, új, egészen váratlan fordulatot vett az ügy, és könnyen lehet, hogy Mbappé nem Madridban, hanem Barcelonában fog kikötni.

Szurkoló, újságíró, madridista és PSG-fanatikus egy emberként unta már magát halálra tavaly ilyenkor, amikor második éve mást sem hallott, mint azt, hogy Kylian Mbappé most végre aláír a Real Madridhoz. A hírek szerint már az előszerződést is megkötötte a spanyol sztárcsapattal (ezt utóbb nem cáfolta senki), hogy aztán 2022 májusában derült égből villámcsapásként 2025-ig meghosszabbítsa szerződését a PSG-vel. A még mindig csak 24 éves sztár 2017-ben 180 millió euróért - ennél többet csak Neymarért fizettek valaha is - került az AS Monacótól Párizsba, ahol az elmúlt években négyszeres bajnok és háromszoros Francia Kupa-győztes lett a csapattal.

Azonban hiába mondhatja el magáról, hogy 24 éves korára már világbajnok, sőt van már egy vb-ezüstérme is,

ez sem elég ahhoz, hogy ő legyen a csapat első számú sztárja, ha egyszer ott tornyosul fölötte Lionel Messi árnyéka.

Ezen nem változtat az sem, hogy az új, évi 100 millió eurós fizetést rögzítő szerződése alapján Mbappé lett a klub legjobban fizetett játékosa, ahogy az sem, hogy bennfentes hírek szerint elég komoly beleszólást harcolt ki a klub átigazolási politikája és egyéb gazdasági ügyeinek terén is.

Nasszer Al-Kelaifi és Kylian Mbappe a szerződéshosszabbítás bejelentésének ünnepélyes pillanataiban Forrás: AFP/Franck Fife

Minden klappolt volna, ha a 35 éves Messi június 30-án lejáró szerződését nem hosszabbítja meg a PSG, és az argentin zseni szépen odébb áll Párizsból. Csakhogy a katari vb-döntő után - ahol az argentinok éppen az óriásit játszó, 3+1 gólt rúgó Mbappé által vezérelt franciákat győzték le büntetőkkel - a PSG elnöke, Nasszer Al-Kelaifi azonnal szerződéshosszabbítási tárgyalásokba kezdett Jorge Messivel, Leo apjával, egyben menedzserével. A katari tulajdonos törekvése érthető: majd bolond lenne veszni hagyni a lehetőséget, hogy a csapatában tudhatja minden idők egyik, ha nem legnagyobb, immár világbajnok játékosát. Mbappé pedig rúghat egy szezonban akár tízszer annyi gólt is, mint Messi, mindig csak második lesz az argentin mögött, amíg mindketten Párizsban vannak.

Sokat mondó "véletlen", hogy Mbappé pont akkor utazott el New Yorkba, hogy a Brooklyn Nets NBA-csapat meccsén lazuljon, amikor Messi visszatért Párizsba, így szépen elkerülte, hogy ott kelljen tapsikolnia az argentint fogadó sorfalban.

Ráadásul Mbappé nem csak Messivel nincs jóban, különösen a vesztes vb-döntő óta, ami után ő lett az argentin drukkerek gúnyolódásainak első számú célpontja, de a PSG másik sztárjával a 222 millió eurós vétálárával e tekintetben rekorder Neymarral sem felhőtlen a viszonya. Három dudás egy csárdában? Az csoda, hogy eddig együtt tudtak valahogy muzsikálni.

Irány Spanyolország!

Miután a tulajdonosoknak láthatóan fontosabb a két dél-amerikai sztár boldogsága, mint a helyi kedvenc jól léte, az ifjú francia kénytelen lépni, és csapatot váltani. A Real Madrid immár nem opció számára, a 2021-es és főleg a tavaly tavaszi kavarás után Florentino Pérez, a spanyol klub elnöke, az európai foci egyik legnagyobb hatalmú embere kerek perec kijelentette, hogy Mbappé soha nem lesz a fehérek játékosa. Mondjuk, a fociban a "soha" nagyjából annyit jelent, hogy "majd meglátjuk", de az biztos, hogy Pérez nagyon megsértődött azon, hogy a francia kétszer is felültette.

Madriddal azonban más baja is van Mbappénak. A baj neve pedig: Karim Benzema.

A Real ötszörös BL-győztes, 35 évesen sokadik virágzását élő csatára igazi erős ember lett a Bernabéu öltözőjében, és talán még azon túl is van némi befolyása. Mbappé pedig - minő meglepetés - vele sincs igazán jóban, másrészt nem szeretne csöbörből vödörbe esve újra másodhegedűs lenni valaki mögött, akit nem tud megelőzni a hierarchiában.

Az együtt töltött időre pont elég a válogatott meccsek kínálta alkalmak Forrás: AFP/Franck Fife

Mbappé pontosan érzi, és ebben nem is téved, hogy 24 évesen, vb-győztesként, vb-ezüstérmesként, vb-gólkirályként, a világ egyik legjobbjaként, neki a vezérszerep dukál, és ehhez meg is van a szükséges karizmája. Hogy ezt valóban maradéktalanul bebizonyíthassa, ahhoz kell egy megfelelő csapat. Egy olyan, amit a világon mindenhol komolyan vesznek, amelyiknek akkora neve és nimbusza van, hogy még az sem baj, ha éppen nem a legjobb időszakát éli az eredmények és a gazdasági helyzet tekintetében.

Egy olyan klub, mint az FC Barcelona!

A katalánok ugyan Messi távozása és a nagy genáráció - Xavi, Iniesta, Puyol, Busquets, Piqué, Jordi Alba - visszavonulása, vagy fénykorának leáldozása után nem éppen a legjobb időszakukat élik, de a klub még mindig olyan márka, amelynek világszerte sokkal nagyobb a renoméja, mint a pályán és azon kívül is jóval előttük járó Bayern Münchennek vagy Manchester Citynek.

Nincs pénz? Az sem gond!

Csakhogy a Barcának biztos, hogy nincs pénze a nagyjából 200 millió eurós üzletre. A klub éppen tavaly ősszel adta el vagyonelemeinek (tévés jogok, marketing jogok, filmstúdió) jelentős részét pusztán azért, hogy ne zárják ki a spanyol bajnokságból. Akkor mégis miből telne nekik a világ egyik legdrágább focistájára? Újabb kölcsönökből, és, ha Mundo Deportivo által felvázolt forgatókönyv igaznak bizonyul, akkor a Real Madrid elnökét is sikerül egy zsíros üzlettel végképp kivonni az Mbappé-sztoriból.

Joan Laporta, a Barca elnöke ugyanis az év végén Mallorcán találkozott Pérezzel, és az Es Fum nevű luxusétteremben megegyeztek, hogy Mbappéért cserébe a Real-elnök óriás építőipari cége, az ACS végezheti a Camp Nou átépítését az Espai Barca projekt keretein belül. Hogy a két klub ne legyen közvetlen kapcsolatban, ezért a munkálatokat hivatalosan az ACS egyik külföldi leányvállalatára bízzák.

Laporta (balra) és Pérez viszonya az Európai Szuperliga terén tett szervezkedésük óta felhőtlen Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Laporta állítólag örömittas mosollyal, tánclépésben hagyta el az éttermet a megbeszélés után. Lenne is rá oka, hiszen Mbappé megszerzése bár sokba kerülne, de Messi távozása után újra lenne egy igazi világsztárja a csapatnak, akire lehetne marketinget és imázst építeni, aki miatt könnyebb lenne valóban jó futballistákat igazolni, és akivel talán a sportsikerek is visszatérnének a Camp Nouba.

Olimpiai és választásái lázban

Mbappé egyértelműen a csapat legnagyobb sztárja lenne Barcelonában, érkezésével talán a szurkolók is letennének végre Messi és/vagy Neymar visszacsábításáról. A francia egyből a csapat hierarchia élén találná magát, hiszen jóval nagyobb sztár, mint akár a csapatkapitány, Busquets, akár világ- és Európa-bajnok Jordi Alba, akár

Robert Lewandowski, aki még mindig fantasztikus csatár, de nem egy olyan karakter, akire egy Barca méretű klub imázsát fel lehet építeni,

arról nem is beszélve, hogy míg ő már 34 éves, addig Mbappé még csak a 24-et töltötte december 20-án.

Mbappénak nem titkolt célja, hogy ott legyen a pályán a 2024-es párizsi olimpián, amihez lélekben kiváló alapozást jelenthet, hogy a Barca a Camp Nou átépítése miatt az 1992-es olimpia központi helyszínén, a Montjuic hegyen lévő stadionban fogja játszani a bajnoki meccseit.

Hivatalos nevén az Estadi Olímpic Lluís Companys. Itt játssz hazai meccseit a Barca a következő idényben Forrás: Hemis via AFP/PITAMITZ Sergio / hemis.fr/Pitamitz Sergio

És végül, de nem utolsó sorban az üzletben a politika is kapott némi szerepet. Manuel Valls népszerű katalán politikus, és közismert culé, azaz a klub pártoló tagja, személyesen puhította Emmanuel Macron francia államfőt, hogy jobb lesz Mbappénak Barcelonában csillognia, mintsem Párizsban őrlődnie Messi és Neymar között. Valls persze nem egy önzetlen jótündér: ha közbenjárásával sikerül Barcelonába vinni Kylian Mbappét, az tökéletes ajánlólevél lenne a számára a klub következő elnökválasztási versenyében.