Vágólapra másolva!
A szezon előtt az angol labdarúgó-bajnoksággal kapcsolatban a szakértők nagy része azt várta, hogy Erling Haaland érkezésével a címvédő Manchester City átgázol majd a teljes mezőnyön. A norvég gólgép szerződtetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azonban az érkezésével nem lett jobb csapat a City, a szenzációt pedig az Arsenal szereplése jelenti, ugyanis féltávnál magabiztos előnnyel vezeti a bajnokságot, és 19 év után lehet újra bajnok a Premier League-ben. De hogyan tett csodát Észak-Londonban Mikel Arteta, és vajon kitarthat-e az Arsenal lendülete a szezon végéig?

Pokolból a mennybe

A 2021/22-es szezont az Arsenal három vereséggel kezdte, ezzel beállított egy 67 éves negatív rekordot. A londoni csapat dühös szurkolói ekkor Mikel Arteta kirúgását követelték, azonban a baszk szakember megkapta a bizalmat, mostanra pedig bebizonyosodott, hogy jó döntés volt a kispadon tartani, mert jelenleg az Arsenal a Premier League legüdébb színfoltja.

Az észak-londoni csapat az előző szezon nehéz kezdése után az idény második felére összeállt, és végül csak két ponttal maradt le a BL-szereplést érő negyedik helytől. Az Arsenalnak az előző szezonban az európai kupaszereplés kiharcolása és a legjobb hatba kerülés volt a célja, az idei szezonban azonban már azt is kimondták, hogy vissza kell kerülni a top4-be, ehhez pedig olyan játékosok érkeztek, akikkel semmi sem lehetetlen.

Zincsenko és Gabriel Jesus meghozta a győztes DNS-t?

Arteta nyáron kijelentette, hogy az idei szezonban már komolyan számol William Saliba játékával, aki

tavaly az Olympique Marseille csapatában futballozott kölcsönjátékosként, bekerült az év csapatába, és megválasztották a szezon legjobb fiatal játékosának.

Salibát 2019 nyarán 30 millió euróért vásárolta az Arsenal a Saint-Étienne csapatától, azonban a francia védő nem tudta meggyőzni a teljesítményével Mikel Artetát, így kölcsönben visszakerült a Saint-Étienne-hez, majd 2021 januárjában a Nizza kölcsönjátékosa lett, az előző szezont pedig Marseille-ben töltötte, ahonnan bekerült a francia válogatottba is. A 192 centis védőnek elképesztő a fizikuma, mellette pedig villámgyors, és 21 éves kora ellenére olyan tanárian futballozik, mint egy 35 éves veterán.

William Saliba pillanatok alatt az Arsenal védelmének vezére lett Forrás: AFP/Justin Tallis

Saliba visszahozatala mellett a legzseniálisabb igazolás a Manchester City balhátvédjének, Olekszandr Zincsenkónak a megszerzése volt. Az Arsenal a nyáron rengeteg dolgozott egy balhátvéd leigazolásán. Az első számú célpont az Ajax játékosa, Lisandro Martínez volt. Azonban a Manchester United is beszállt az argentin válogatott játékosért folytatott licitháborúba, végül a holland klub a United ajánlatát fogadta el, Martínez pedig a korábbi edzője, Erik tan Hag miatt is a manchesteri klubot választotta.

Az Arsenalnak így új célpontot kellett keresnie, így jött képbe Zincsenko, aki négy bajnoki címet nyert a Manchester Cityvel, de korántsem számított alapembernek Pep Guardiola csapatában.

Az átigazolást nagyban segítette, hogy az ukrán játékos 2016 és 2019 között együtt dolgozott a Manchester Citynél az Arsenal jelenlegi edzőjével, Mikel Artetával, aki korábban Guardiola segítőjeként kezdte a szakmát.

Alex nagyszerű emberi tulajdonságokkal és karakterrel rendelkezik" – nyilatkozta az új szerzeményről Arteta.

Zincsenko is gyorsan beilleszkedett az Arsenalba Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Az Arsenal edzője nem a levegőbe beszélt, mert a technikás ukrán játékossal szintet lépett az Arsenal játéka.

Zincsenko nem egy felfutó szárnyvédő, hanem egy elképesztő játékintelligenciával megáldott focista, aki védekezésben a balhátvéd pozícióját veszi fel, de amikor támad az Arsenal, akkor betagozódik a középpálya közepére, és hirtelen ő lesz a csapat egyik irányítója.

Saliba és Zincsenko mellett érkezett még a brazil Marquinhos és a portugál Fábio Vieira, a legnagyobb durranás azonban a brazil válogatott támadó, Gabirel Jesus megszerzése volt a Manchester Citytől. Az Ágyúsok az előző szezonban azzal (is) bukták el a negyedik helyet, hogy nem volt a csapatnak vérbeli támadója. A francia Alexandre Lacazette ugyan rengeteget dolgozott a mezőnyben, de összesen négy gólig jutott a Premier League-ben, ami borzasztóan kevés egy olyan csapatban, amely komoly célokért küzd. Lacazette helyére végül a 25 éves Gabriel Jesus érkezett, aki korábban 236 mérkőzésen lépett pályára a Manchester Cityben, 95 gólt szerzett és 11 trófeát – közük négy angol bajnoki címet – nyert.

A brazil támadó elmondta, hogy több klubtól is komoly ajánlatokat kapott, de azért választotta az Arsenalt, mert Arteta nagy hatással volt rá a manchesteri munkássága alatt.

Gabriel Jesus is magával hozta a bajnokok DNS-ét Forrás: AFP/Adrian Dennis

Zincsenko és Gabriel Jesus megszerzése azért is volt óriási lépés az Arsenalnak, mert nem két tehetséget szerzett meg, hanem két olyan játékost, akik tudják milyen bajnoki címért harcolni és elbírják a nyomást.

„Amikor az Arsenalba igazoltam, azt mondtam az öltözőben:

– nyilatkozta Zincsenko miután az Arsenal legyőzte a Manchester Unitedet.

Világklasszisokká váltak a fiatal tehetségek

Az Arsenal támadógépezete azért bombaerős, mert nem egy emberre épül, hanem öten-hatan is állandó veszélyt jelentenek az ellenfél kapujára. A nyáron megválasztott csapatkapitány, a norvég Martin Ødegaard nyolc gólnál és hat gólpassznál jár a bajnokságban, és irányítóként

már a Manchester City klasszisához, Kevin De Bruynéhez vagy az Arsenal korábbi klasszisához, Mesut Özilhez hasonlítják.

A Realnak nem kellett, az Arsenalban Ødegaard a Premier League egyik legjobbja lett Forrás: AFP/Oli Scarff

A 20 éves Gabriel Martinelli bárkit képes megverni egy az egyben a bal oldalon, és a hét gólja mellett azok között van, akik legtöbb helyzetet alakítják ki a Premier League-ben, így nem véletlenül került be a katari világbajnokságon a brazil válogatott keretébe.

A jobb szélen ott van Bukayo Saka, aki az idei szezonban hét gólt lőtt, hét gólpasszt adott, nem mellesleg

Thierry Henry és Freddie Ljungberg után ő lett a harmadik Arsenal-játékos, aki sorozatban három meccsen is gólt lőtt a Manchester Unitednak.

Az angol válogatott Bukayo Saka az Arsenal legértékesebb játékosa Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Citytől igazolt Gabriel Jesus remekül kezdte a szezont, de a brazil támadó a világbajnokságon megsérült a Kamerun elleni csoportmeccsen, ezért meg kellett műteni a térdét. Jesusnak három hónap kihagyást jósoltak, a helyét pedig Eddie Nketiah vette át a kezdőben, aki elképesztő ütemben kezdte termelni a gólokat.

A 23 éves támadó minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 13 hazai mérkőzésén 13 gólt lőtt, és csak a Manchester City támadójának, a 25 gólos Erling Haalandnak van jobb xG-mutatója 90 percre lebontva.

Eddie Nketiah elképesztően kezdte az évet Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az Arsenal támadógépezete most annyira egyben van, hogy a Manchester United elleni győzelem után a Martinelli, Saka, Nketiah hármast az új MSN-nek nevezték el a Barcelonában 2015-ben parádézó Messi, Suárez, Neymar trió után.

Valóságos erőd az Arsenal stadionja

Az Arsenal a bajnokságban 19 meccsből 16-ot megnyert, kétszer döntetlent játszott, és csak egyszer szenvedett vereséget – azt is még tavaly szeptember 4-én az Old Traffordon. Mikel Arteta csapata az idei szezonban kilenc bajnoki meccset játszott az Emirates Stadionban, ebből nyolcat megnyert, egyedül csak a szintén parádés szezont futó Newcastle United tudta kihúzni 0-0-s döntetlennel.

Az Ágyúsok stadionja újra erőd lett, a csapatban hemzsegnek a klasszisok, és ami még ennél is fontosabb, hogy a játékosok éhesek a sikerre.

Amikor gólt kap, akkor sem pánikol, nyugodtan játszik, ez lenyűgöző!" – mondta az Arsenal-Manchester United mérkőzés után Rio Ferdinand, a manchesteri csapat korábbi legendás játékosa.

Rio Ferdinand (jobbra) most televíziós szakértőként dolgozik Forrás: AFP/Paul Ellis

„Remélem, hogy az Arsenal nyeri a Premier League-et.

– mondta Cristiano Ronaldo a Piers Morgannek adott novemberi botrányos interjújában.

A City sztárjai jóllaktak

A futballban rengeteget számít a taktika, az erőnlét és a játékosállomány, de olykor jól esik egyszerűbb magyarázatot keresni. Sylvester Stallone egyik leghíresebb filmjében, a Rocky III. részében az "Olasz Csődör" vereséget szenved a bivalyerős Clubber Lang elleni címmeccsen. Ezt követően Apollo Creed, Rocky korábbi ellenfele lesz a főhős új edzője, aki azt mondja: "A baj az volt, hogy nem voltál kiéhezve. Amikor mi küzdöttünk, a tekinteted olyan volt, mint a tigrisé, ezt a tekintetet kell visszaszerezned."

Rocky Balboa már nem volt éhes a sikerre, amikor megküzdött Clubber Langgel Forrás: AFP

A Manchester City az idei szezonban egyáltalán nem futballozik rosszul, de az a dominancia, amit a szezon előtt vártak Pep Guardiola csapatától, nyomokban sem fedezhető fel. És kicsit a Rocky filmből vett idézet is hasonlít a katalán edző mondandójára.

Szeretném, hogy reagáljon a klub, reagáljon mindenki, a játékosok, a stáb. Ez egy boldog csapat, minden szuper, minden nagyon jó, de én nem boldog csapatot akarok, hanem legyőzni az Arseanalt. De ha így játszunk, az Arsenal kicsinál minket. Szeretném visszakapni a csapatomat" – nyilatkozta Pep Guardiola, miután az újságírók arról kérdezték, hogy miért nincs idén akkora átütőerő a csapatában.

Guardiolát nem érdekli a bajnoki cím

És ma kifejezetten magunk alatt teljesítettünk" – mondta Guardiola, miután csapata kikapott a Manchester Unitedtól.

Guardiola 2016 nyarán vette át a Manchester City irányítását, azóta pedig felépítette a világ legjobb csapatát. A katalán edző négyszer nyerte meg a bajnokságot, négyszer a Ligakupát egyszer pedig az FA-kupát. Csapata 2021-ben feljuthatott volna a csúcsra, de 1-0-ra elveszítette a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-döntőt. A 2021/22-es szezonban Guardiola bejutott a Cityvel a BL-elődöntőbe, csapata mindkét meccsen sokkal jobban futballozott, mint a Real Madrid, ennek ellenére mégis a spanyol csapat jutott tovább, amely végül meg is nyerte a sorozatot.

Guardiolát és a játékosait már csak a BL-győzelem motiválja igazán? Forrás: AFP/Paul Ellis

Guardiolát sokan minden idők legjobb edzőjének tartják, de sokszor megkapja, hogy Lionel Messi nélkül nem tudja megnyerni a Bajnokok Ligáját.

Egyértelmű, hogy nyerni akarnak – és én vagyok az első, aki ezt akarja. De ez így volt Münchenben és Barcelonában is, ahol kétszer nyertem" – mondta a szezon előtt Guardiola, aki – nagyon úgy tűnik – Erling Haaland leigazolásával mindent feltett egy lapra.

A City nem lett jobb csapat Haalanddal

A Manchester City az előző szezonban azért nem tudta lezárni a Real Madrid elleni BL-párharcot, mert hiányzott a csapatból egy vérbeli csatár, aki kíméletlenül belőtte volna a helyzeteket. Haaland megszerzésével Messi után újabb generációs tehetség került Guardiola kezei alá, és ha a norvég szezonját nem árnyékolja be egy súlyos sérülés, akkor minden bizonnyal valami elképzelhetetlen gólrekorddal lesz gólkirály, hiszen a Wolves ellen már a negyedik mesterhármast szerezte a Premier League-ben, és 20 meccs után 25 góllal vezeti a góllövőlistát – mindezt a bajnokság felénél.

Haaland minden bizonnyal rekordmennyiségű találattal lesz gólkirály Forrás: AFP/Oli Scarff

Haaland érkezésével azonban nem lett jobb csapat a City, bár nagyon rosszabbnak sem lehet nevezni, inkább csak másmilyennek. Guardiola csapata korábban attól volt igazán veszélyes, hogy a rengeteget mozgó középpályásai és támadói közül szinte bárki veszélyes tudott lenni az ellenfél kapujára. Ellenben az idei szezonban szinte minden figura Haalandra jön ki, egyedül a norvég támadó keresi a mélységet, így sokkal kiszámíthatóbb lett a csapat játéka.

Mindenesetre korai lenne még temetni a Cityt, mert bár az Arsenal – egy meccsel kevesebbet játszva – öt pont előnnyel vezeti a bajnokságot, a két csapat még kétszer találkozik a bajnokságban, hiszen II. Erzsébet királynő októberi halála miatt elhalasztották a rangadót, amit a 12. fordulóban rendeztek volna.

A Citynek tehát van még két meccse, amelyen ledolgozhatja a hátrányát az Arsenallal szemben, de ha ez nem jön össze Guardiola csapatának, a katalán edző egész biztosan nem fog összetörni.

Ő Angliában már mindent megnyert, és hiába mutatja azt kifelé, hogy nem érdekli a BL-győzelem, az igazság az, hogy ez az egyetlen, ami igazán mozgatja őt és a csapatát, ez pedig a végelszámolásnál jól jöhet az Arsenalnak.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri az angol bajnokságot?