Cristiano Ronaldónak egy vagyonba került az erőszakolási botránya, Dani Alves nem fogja megúszni

2023.02.03. 05:56

Az utóbbi hetekben az FC Barcelona korábbi sztárjának, Dani Alvesnek a megerőszakolási botrányától hangos a sportsajtó. A 39 éves brazil válogatott focista jelenleg is börtönben van, és jó esélye van rá, hogy hosszú évekre ott is ragad. Alves esete azonban korántsem egyedüli, ugyanis az utóbbi években több sztárfocista került hasonló helyzetbe. Cristiano Ronaldo egy vagyont fizetett, hogy ne derüljön ki az esete, míg a 100-szoros brazil válogatott Robinhót kilenc év börtönre ítélték egy 22 éves albán lány csoportos megerőszakolásáért. Mutatjuk az utóbbi évek legnagyobb szexbotrányait.

Börtönben sínylődik minden idők legeredményesebb játékosa

Akár tizenkét évnyi börtönre is ítélhetik Dani Alvest, ha bűnösnek találják a szexuális zaklatás vádjában. A Barcelona egykori sztárjátékosa állítólag tavaly decemberben egy szórakozóhelyen megerőszakolt egy nőt, az ominózus éjszakán készült kamerafelvételek pedig bizonyíthatják a 39 éves focista bűnösségét.

Dani Alvest azzal vádolják, hogy a Sutton nevű klub privát vécéjében megerőszakolt egy 23 éves lányt. Az El Periodico nevű spanyol lap információi szerint Alves és a nő körülbelül negyedórát töltött a mosdóban, erre lehet következtetni a szórakozóhely biztonsági kameráinak felvételeiből, amelyeket a rendőrségi nyomozás részeként elemeznek. A spanyol lap beszámolója szerint Alves orális szexre kényszerítette a nőt, majd miután az áldozat ellenállást tanúsított, Alves felpofozta, és megerőszakolta.

December 30-án éjjel az áldozatot a barcelonai kórház klinikájára szállították, ahol megvizsgálták biológiai nyomok után kutatva.

Akár 12 évet is kaphat Dani AlvesForrás: AFP/Ulises Ruiz

Dani Alves bíró előtt tett tanúvallomása tele volt ellentmondásokkal. A brazil sztár először azt állította, hogy nem ismeri a lányt, akit állítólag megerőszakolt, majd azt mondta, hogy ismeri, de nem történt semmi, végül pedig azt állította, hogy a lány volt az, aki rávetette magát.

Az El Pais nevű spanyol lap a nyomozás forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Dani Alves áldozata elutasította a kártérítési ajánlatokat, ragaszkodik ahhoz, hogy börtönbe juttassa a focistát.

Alvest azóta őrizetbe vették, és fogva tartják egy katalóniai büntetés-végrehajtási intézetben. A 39 éves sztárjátékos állítólag egy focimeccsen már pályára is lépett a börtönben, a játéktudásával pedig lenyűgözte a rabtársait.

A 126-szoros brazil válogatott játékos egyébként a hírek szerint jól alkalmazkodott a börtönélethez, nagy népszerűségnek örvend a többi rab között, akiknek rendszeresen autogramokat osztogat. A cellatársa állítólag egy Coutinho nevű férfi, aki annak idején Ronaldinho testőre volt a barcelonai éjszakában.

Elfogadom, bármi is vár rám. Alig tizenöt évesen kerültem el otthonról, nagyon nehéz és bonyolult helyzeteket oldottam már meg az életemben. Ezen is túl leszek. Semmitől sem rémülök meg"– mondta Alves az őt meglátogató családtagjainak a katalán Sport jelentése szerint.

Dani Alves felesége már válni szeretneForrás: instagram.com/joanasanz

Hogy mi lesz a történet vége, egyelőre nem lehet tudni. A legújabb fejlemény, hogy a brazil focista felesége, Joana Sanz a legtöbb közös képet már eltüntette az Instagram-oldaláról és állítólag jelezte az ügyvédjének, hogy válni szeretne.

Ronaldo egy vagyont fizetett a nemierőszak-botránya miatt

Cristiano Ronaldo nemierőszak-botránya 2018 nyarán robbant ki, de az eset állítólag 2009-ben történt, Las Vegasban.

Egy 34 éves modellből lett tanárnő, Kathryn Mayorga azt állította, hogy Ronaldo megerőszakolta őt. Elmondása szerint a portugál focista análisan megerőszakolta, rögtön utána viszont már arról kérdezte, hogy vannak-e fájdalmai. Ronaldo ez után állítólag térdre rogyva esküdözött, hogy ő 99 százalékban jó ember, és csak egy százalékban nem az.

A történtek után egy évvel Ronaldo 375 ezer dollárt fizetett a nő hallgatásáért cserébe, de az érintett ügyvédje 2018 nyarán megtámadta a megállapodás érvényességét a nevadai bíróságon.

Cristiano Ronaldo és Kathryn Mayorga Las VegasbanForrás: The Sun

Ronaldo tagadta a vádakat, szerinte mindketten akarták a szexet. Mayorga ügyvédje viszont a beadott keresetben feltüntet egy dokumentumot, melyben Ronaldo is elismerte, hogy a nő többször is nemet mondott és kérte, hogy hagyja abba.

„Boldog ember vagyok. Kiadtunk egy nyilatkozatot két hete, abban minden benne van. De nem fogok hazudni ebben az ügyben, az ügyvédeim abszolút magabiztosak, ahogy én is. A legfontosabb továbbra is az, hogy élvezzem a focit és az életet. Szerencsére vannak körülöttem emberek, akik törődnek velem. Száz százalékig tisztában vagyok vele, hogy a pályán és azon kívül is példakép vagyok. Ezért mosolygok mindig. Szerencsés vagyok. Egy fantasztikus klubban játszhatok, csodálatos családom van és egészséges vagyok. Mindenem megvan, a többi meg nem érdekel. Az igazság végül mindig kiderül" – fogalmazott Ronaldo, aki az ügy kirobbanás idején a Juventus játékosa volt, az olasz csapat pedig azért nem utazott el az Egyesült Államokban rendezett Champions Cup nevű felkészülési tornára, mert féltek, hogy letartóztatják a támadót az ellene zajló nyomozás miatt.

A Las Vegas-i ügyészség aztán nem emelt vádat Ronaldóval szemben, mert ellene felhozott vádak nem bizonyíthatóak minden kétséget kizáróan. Ez után arról szóltak a hírek, hogy Mayorga és Ronaldo ügyvédei peren kívül megegyeztek egymással.

A 2009-ben történt esettel kapcsolatban a Sun brit bulvárlap betekinthetett a rendőrség és az ügyészek között zajló, százoldalas e-mail levelezésbe, amiben Jeffrey Guyer detektív azt írta: "a DNS-minta visszajött, egyezik Ronaldóéval".

Ronaldo megúszta a nemierőszak-botránytForrás: AFP/Fabio Ferrari

Az újranyitott büntetőügyet 2019 júliusában zárta le a nevadai ügyészség, mivel nem tudtak meggyőződni arról, hogy a titoktartási nyilatkozat részleteiből szivárogtató Football Leaks információi hitelesek-e, újabb bizonyítékok pedig nem kerültek elő. Ettől függetlenül Kathryn Mayorga polgári perben is keresetet nyújtott be, amiben 56 millió fontos (23 milliárd forint) kártérítést követelt Ronaldótól. 2021 októberében aztán a Las Vegas-i bíróság ejtette a Ronaldóval szemben felhozott nemi erőszak vádját, miután kiderült, hogy a felperes ügyvédei olyan dokumentumokat is felhasználtak, melyekhez nem lett volna hozzáférésük.

Neymart csapdába csalták

2019 nyarán Neymart vádolta egy nő nemi erőszakkal. Najila Trindade állítása szerint az eset májusban történt egy párizsi szállodában.

A nő a Santo Amaró-i rendőrség nővédelmi osztályán tett feljelentést a Paris Saint-Germain és a brazil válogatott sztárja ellen. Elmondása szerint az Instagramon ismerkedtek meg, majd Neymar május közepén meghívta Párizsba, ahol egy Gallo nevű ismerősük szervezte meg a randit. Május 15-én a Diadalív közelében lévő egyik szállodában meg is jelent Neymar, aki ittas volt, és kezdettől fogva agresszíven lépett fel, és a nő akarata ellenére kényszerítette őt szexuális együttlétre.

Neymar távozik a Sao Pauló-i bíróságról meghallgatása utánForrás: AGIF/Suamy Beydoun/AGIF/Suamy Beydoun

Május 17-én a nő haza is utazott Párizsból, azt állította, hogy érzelmileg roppant mód megviselték a történtek, ezért tett csak később feljelentést.

A 2019-es Copa Américára készülő Neymar stábja tagadta a vádakat.

Egyértelmű, hogy csapdába csalták. Nagyon gyorsan fel kell göngyölíteni a sztorit, és bizonyítanunk kell az ártatlanságát, különben elindulhat a lavina. Ha kell, megmutatjuk a fiam összes üzenetváltását a nővel" – mondta egy brazil tévéműsorban a játékos édesapja.

Ezt követően Neymar is megszólalt, és egy hosszú videóban tagadta a vádakat. Hogy igazát bizonyítsa, a hétperces összeállítás végén megmutatta a nővel folytatott teljes üzenetváltást. Ott láthatók azok a képek is, melyeket küldött neki magáról a modell.

Ami aznap történt, teljesen átlagos férfi-nő dolog, zárt ajtók mögött, amit minden pár csinál, de semmi nem történt, ami ellenére lett volna. Másnap elváltunk, de folytattuk a csetelést, megkért, hogy vegyek valami ajándékot a fiának, és én megtettem. Feldúlt vagyok, mert ez az egész nemcsak engem, hanem a családomat is érinti" – mondta a videóban Neymar.

Neymar az eset után rengeteget chatelt az állítólagos áldozatávalForrás: marca.es

Ez után a szexuális vádakkal előálló nő ügyvédje hozott nyilvánosságra egy rejtett kamerás videót, ami az állítólagos erőszak utáni napon történt egy szállodai szobában. A kamerát a modell helyezte el, hogy bizonyítani tudja igazát. A felvételen az látható, hogy Neymar megérkezik a szobába, kényelmesen elfekszik az ágyon, majd a nő ütni kezdi, közben azt mondja, mindezt azért kapja, amiért egy nappal korábban megerőszakolta, majd egyedül hagyta a szállodájában.

Nem sokkal később nagyot fordult a történet, ugyanis a rendőrség rágalmazás miatt panasszal élt a Neymart nemi erőszak elkövetésével vádoló Najila Trindade ellen, aki a brazil állami tévében korrupcióval vádolta meg az ügyben nyomozó rendőrséget.

Július végén aztán a brazil rendőrség nem talált elég bizonyítékot a vádemeléshez Neymar ellen, így befejezték a nyomozást. Augusztusban pedig Flavia Merlini és Estefania Paulin államügyészek bejelentették, hogy egyetértenek az ügyben lefolytatott rendőrségi vizsgálat eredményével, és nem emelnek vádat Neymarral szemben.

Mint mondták, azért döntöttek így, mert a vádló nem szolgáltatott olyan bizonyítékokat, amelyek alátámasztották volna Neymar erőszakos cselekedetét.

A Manchester City focistájának tönkrement a karrierje

Benjamin Mendy 2017-ben az AS Monacótól szerződött a Manchester Cityhez, amellyel három bajnoki címet és két Ligakupát nyert. A francia válogatottban tíz alkalommal lépett eddig pályára, tagja volt a 2018-as világbajnokságon győztes csapatnak is.

A világbajnok Benjamin Mendy másfél éve nem lépett pályáraForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo Guengoer

A 28 éves balhátvéd azonban 2021. augusztus. 15-e óta nem lépett pályára az angol csapatban, ugyanis akit hat rendbeli nemi erőszak és szexuális zaklatás elkövetésével vádoltak. Az esetek többsége állítólag 2020 októbere és 2021 augusztusa között történt.

Mendy 134 napot volt volt előzetes letartóztatásban, 2022 elején pedig átszállították Nagy-Britannia egyik legzordabb börtönébe, mivel a korábbi helyén, a liverpooli Altcourse-ban az elítéltek többsége Manchester United-szurkoló volt, így félő volt, hogy bántották volna a focistát.

Mendy a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy kicsapongó életet élt, de soha nem erőszakoskodott egy nővel sem. Állítása szerint hetente akár háromszor is eljárt bulizni, és rendszeresen tartott bulikat a saját házában is.

„Akkoriban nem gondoltam arra, hogy megbántom őket és az érzéseiket. Ha szexelni akartak, és én is, akkor rendben volt" – mondta Mendy, aki szerint többnyire a nők mentek oda hozzá és kezdeményeztek. Őszintén, nagyon könnyen szereztem nőket. Özönlöttek az üzenetek a közösségi oldalaimon, eleinte nem is értettem. A Manchester City Európa egyik legjobb csapata, és tudom, hogy nem vagyok egy Brad Pitt, mégis jöttek a lányok, és nem a kinézetem, hanem a foci miatt" – mondta Mendy, aki szerint a börtönben megváltozott, ma már tudja, hogy nem cselekedett helyesen, de akkoriban nehéz időszakon ment keresztül, és az ital, valamint a bulik okoztak örömöt neki.

Ragadozónak nevezték a világbajnok Benjamin MendytForrás: AFP/Paul Ellis

2023 januárjában aztán bombaként robbant a hír, hogy Mendyt hatrendbeli nemi erőszakban és egyrendbeli szexuális zaklatásban sem találták bűnösnek a Chesteri Koronabíróságon, mert az esküdtek nem találtak elég bizonyítékot a többi vádpontban sem, hogy elítéljék a 28 éves focistát, így azokban is egyhangúlag felmentették őt.

Mendy a tárgyalóteremben a kezeivel takarta el az arcát, és a hír hallatán visszaroskadt a helyére, miután az esküdtszék elnöke kimondta, hogy "nem bűnös" a vádpontokban, amelyek a négy fiatal nővel szemben elkövetett bűncselekményekre vonatkoztak.

A történetnek azonban még nincs vége, ugyanis Mendyre még vár egy második tárgyalás, miután az esküdtszék nem tudott ítéletet hozni egy nő megerőszakolása és egy másik megkísérlése miatt.

A Manchester City a felmentés után kiadott egy közleményt, amelyben jelezte, hogy "tudomásul veszi az ítéletet" a perben, de a második tárgyalásig nem kíván további megjegyzéseket tenni.

Kilenc évet kapott, de továbbra sincs börtönben a brazil sztár

A dél-amerikai játékosok elég sokszor keveredtek zűrbe európai pályafutásuk alatt, és ez alól nem kivétel Robinho sem. A Real Madridban, a Manchester Cityben és az AC Milanban is megfordult brazil támadó tíz évvel ezelőtt olyat tett, ami miatt már senki sem a játékára fog emlékezni.

A vád szerint 2013-ban az AC Milan játékosa a barátaival egy olasz diszkóban leitatott, majd csoportosan megerőszakolt egy akkor 22 éves albán lányt.

A Globoesporte nevű lap felfedte a rendőrség által lehallgatott beszélgetéseket, amelyeken Robinho gúnyolódva beszél az esetről. Nevetek, nem érdekel az egész, a nő teljesen részeg volt, nem is tudja, mi történt."

Az ügy egészen 2017-ig húzódott, akkor kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Robinhót, de az olasz jogrend kiskapuinak köszönhetően még nem került pont az ügy végére, amit ki is használt a brazil játékos, így tovább futballozhatott. 2022 januárjában aztán olasz igazságszolgáltatás legfelső fokon is megerősítette, hogy Robinho és barátja, Ricardo Falco kilenc év börtönt kap öt másik emberrel együtt elkövetett csoportos nemi erőszak miatt.

Robinho pályafutása dicstelen véget értForrás: AFP/Jose Caro

Robinho utoljára a Santos csapatában futballozott, azonban a brazil csapat 2020 októberében egy héttel az odaigazolása után szerződést bontott vele, ugyanis a szurkolók, a média és a nőket támogató szervezetek folyamatosan kritizálták a klub döntését. Ráadásul a Santos egyik szponzora is otthagyta a csapatot, és több másik szponzor is azzal fenyegetőzött, hogy nem támogatják tovább a csapatot, ha Robinho a klub játékosa marad.

Robinho jelenleg Brazíliában van, és a Real Madrid korábbi sztárja kihasználja az 1988-as brazil alkotmány előnyeit, amely kimondja, hogy az ország nem adja ki állampolgárait. Olaszország továbbra is kérheti, hogy a volt csatár töltse le büntetését Brazíliában, de az eljárás hosszú ideig is eltarthat. Az Olaszországban kihirdetett ítéletet a brazil igazságügyi hatóságoknak is jóvá kell hagynia, így Robinho továbbra is szabadlábon van.

A létezését is kiradírozták a börtönbe küldött focistának

Az angol labdarúgók mindig is híresek voltak a kicsapongó életmódjukról, és arról is, hogy rendszeresen is összeütközésbe kerülnek a törvénnyel. Az egyik leghíresebb eset a közelmúltból a Manchester City támadójáé, Adam Johnsoné.

Johnson 2014. december 30-a és 2015. február 26-a között többször is találkozott egy kiskorú lánnyal lánnyal. Az eset úgy került napvilágra, hogy a kislány a közösségi médiában hencegett azzal, hogy egy futballistával van viszonya, ráadásul Johnson néhány képen még pózolt is a lánynak. A rendőrségnek a lány apja jelentette az ügyet.

Johnson beismerte a bíróságon, hogy kiskorúval folytatott szexuális viszonyt, de amíg ő csak csókolózásról, addig áldozata orális szexről számolt be.

Adam Johnson a francia Samir Nasrival még a City játékoskéntForrás: AFP/Andrew Yates

Az angol támadó végül két vádpontban bűnösnek vallotta magát: elismerte, hogy egy 16 éven aluli lánnyal szexuális kapcsolatot, és megpróbált egy másik bizalmába férkőzni. További két vádat azonban tagadott, többek között azt, a másik 16 éven aluli lánnyal is nemi viszonyba került.

Az angol balszélsőt 2016 márciusában hat év börtönbüntetésre ítélték, majd 2019 márciusában három év próbaidőre bocsátották.

Ez idő alatt négyéves kislányával csak felügyelet mellett találkozhatott, a felügyelő tisztjével állandó kapcsolatban kellett maradnia, az országot pedig csak a próbaidő letelte után hagyhatta el. Ezen kívül csak olyan állást tölthetett be, amit a felügyelő tisztje is jóváhagyott.

A 265 Premier League-meccsen pályára lépő Johnson szeretett volna visszatérni a labdarúgáshoz, de már nem kapott több esélyt a profik között. Ez korántsem meglepő, mivel az eset után az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) mindent elkövetett azért, hogy a Johnson létezését kitörölje a válogatottból. A Wembley Stadion falain lévő több száz fotó közül is eltávolították azokat, amelyeken Johnson szerepelt, akárcsak a háttérben is.