Tragédiával és sérüléssel indult, kiütéssel zárult a Barcelona mérkőzése

2023.02.05. 22:56

A spanyol labdarúgó-bajnokság 20. fordulójában a Barcelona hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Sevilla együttesét.

Az éledező formát mutató Sevilla elleni bajnoki előtt a vasárnapi eredmények bizakodásra adtak okot a katalánoknak, ugyanis a tabellán őket üldöző Real Madrid és Real Sociedad egyaránt vereséget szenvedett. Ezen jó hírek mellett a találkozó előtt Josep Maria Espinàs halálhíre rázta meg a közönséget, a spanyol író ugyanis a világ egyik legismertebb klubhimnuszának, a Cant del Barcának volt a társszerzője – 95 éves korában, vasárnap vesztette az életét.

A Camp Nouban 19 bajnoki óta nyeretlen Sevillát már az első percekben nyomás alatt tartotta a Barcelona, noha a 4. percben Sergio Busquets sérülése megszakította a játékot. A hazaiak csapatkapitányának egy Jusszef en-Neszirivel szembeni párharcban sérült meg a bokája, és sántikálva hagyta el a pályát – Franck Kessié érkezett a helyére.

Busquets számára nagyon hamar véget ért a mérkőzésForrás: AFP/Josep Lago

A komoly mezőnyfölény hatására először Robert Lewandowski került nagy helyzetbe, az ötös sarkáról leadott lövését Nemanja Gudelj és Jasszin Bunu kapus közösen mentette szögletre. A sarokrúgásra remekül érkezett Ronald Araújo, ám közelről a kapu mellé csúsztatott. Az első 30 perc végéhez közeledve ismét Lewandowski próbálkozott, ám a 20 méterről leadott nagy erejű lövését Bunu bravúrral tolta ki.A félidő hajrájára aztán a Sevilla is magára talált, és egyre többet birtokolta a labdát, ám ez helyzettel nem párosult – igaz, Bunu kapuját is csak saját csapattársa, Gudelj veszélyeztette, így 0-0-val mentek pihenőre a csapatok.

A második játékrész elején visszatért a hatalmas hazai dominancia, de az utolsó pillanatokban Lewandowski, Gavi és Raphinha is rossz döntést hozott, így Xavi már cserékhez készülődött, amikor az 58. percben megszerezte a vezetést a Barcelona. Raphinha kapott labdát a tizenhatoson belül, Kessiéhez gurított, aki egy varázslatos bokamozdulattal Jordi Alba elé tálalt, aki kapásból kilőtte a bal alsó sarkot.

Jordi Alba góljával szerzett vezetést a BarcelonaForrás: AFP/Josep Lago

A Sevilla próbálta támadóbb szellemben folytatni a meccset, de komoly lehetőségekig ezután sem jutottak, ellenben a védelem nyitottabbá vált. Ezt a 70. percben ki is használta a Barcelona: Raphinha kapott indítást a jobb szélen, ballal nagyszerűen tette középre a labdát, a hosszú sarkon pedig Gavinak csak az üres kapuba kellett passzolnia.

Raphinha tovább folytatta a remeklését: a brazil előbb egy cselsorozat után juttatta szabadrúgáshoz a csapatát centikkel a tizenhatos vonalától – amit Lewandowski mellé lőtt –, majd a 79. percben maga is betalált Alba beadása után közvetlen közelről, eldöntve ezzel a mérkőzést.

Lewandowski jól játszott, de ezúttal nem ő volt a Barcelona húzóembereForrás: AFP/Josep Lago

Az utolsó percekre a hazaiak nyomása enyhült, így a Sevilla előtt is adódott több szépítési lehetőség, de a gólszerzés egyik oldalon sem sikerült a hajrában. A 3-0-s győzelemmel a Barcelona előnye immáron 8 pont a Real Madrid és 14 a Real Sociedad előtt a tabella élén. Xavi együttese jövő vasárnap a Villarreal otthonában lép pályára.