A bukott csodagyerek, akit még Mourinho sem tudott megmenteni

Horizontal
Tottenham Hotspur's English midfielder Dele Alli (R) reacts to a decision during the English Premier League football match between Southampton and Tottenham at St Mary's Stadium in Southampton, southern England on January 1, 2020. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt az angol labdarúgás csodagyerekének, Paul Scholes és Steven Gerrard utódjának tartották Dele Allit, aki Mauricio Pochettino irányítása alatt 19 évesen a Tottenham Hotspur csapatában meghódította a Premier League-t. Angliában kétszer is az idény legjobb fiatal játékosának választották, 2019-ben BL-döntőig vezette klubját, majd jött José Mourinho és minden megváltozott. A tehetséges focista nem találta meg a közös hangot a portugál sztáredzővel, kikerült a csapatból és a pályán kívüli balhéi sem segítették a visszailleszkedését. Alli még mindig csak 26 éves, de gyakorlatilag tönkrement a pályafutása: a világ legerősebb bajnoksága helyett Törökországban futballozik, ahol a saját edzőjének már elege van belőle és még a szurkolók is gyűlölik. Ha így folytatja, ennél is mélyebbre süllyedhet, jelenleg valóságos csodára van szüksége ahhoz, hogy újra a legmagasabb szinten játsszon.

Pochettino felemelte, Mourinhónál elbukott

Az angol harmadosztályú Milton Keynes Dons csapatában nevelkedett tehetséget 2015 telén szerezte meg a Tottenham, amely még egy félévre kölcsönadta nevelőegyesületének, hogy fejlődjön és folyamatos játéklehetőséghez jusson. Nyáron viszont már a Spurs felnőtt keretében találta magát az akkor 19 éves fiatal, ugyanis Mauricio Pochettino vezetőedző azt nyilatkozta róla, hogy kevés ennyire különleges játékost látott életében.

Alli üstökösként robbant be a Premier League-be, a 2015/2016-os idényben 10 góllal és 9 gólpasszal debütált

- meg is válaszották a szezon felfedezettjének és az angol válogatottban is bemutatkozott.

Mauricio Pochettino fedezte fel Dele Allit Forrás: DPPI via AFP/Javier Garcia

A következő idényében Alli még magasabb fokozatra kapcsolt, közvetlenül Harry Kane mögött játszva varázslatosan futballozott, 18 góllal és 9 gólpasszal emelkedett ki a PL-ből, mindössze 20 évesen. Remek teljesítményének köszönhetően másodszor is megválasztották az angol élvonal legjobb fiatal játékosának és a nemzeti csapatban is alapemberré vált.

Alli a Bajnokok Ligájában is letette a névjegyét,

2017-ben a Real Madrid ellen 3-1-re megnyert csoportmeccsen két gólt lőtt a spanyol sztárcsapatnak,

a 2018/2019-es szezonban pedig - különösen az Ajax elleni elődöntőben - kulcsszerepet játszott abban, hogy a Tottenham története során először BL-döntőt játszhatott.

A tehetséges középpályás pályafutásában 2019 novemberében fordulópont következett: ekkor rúgták ki a Tottenhamtől Pochettinót, akinek a helyére José Mourinho érkezett. A kétszeres BL-győztes portugál sztáredző játékfelfogása teljesen különbözött argentin elődje szemléletétől, sokkal kötöttebb pozícióban játszatta Allit, a fiatal focista pedig nem érezte magát otthonosan az új szerepkörben. Az angol válogatott futballista ráadásul nem jött ki jól Mourinhóval, aki többször is élesen kritizálta őt.

mondta egy alkalommal focistájának a portugál tréner a csapattársak jelenlétében.

Mourinho irányítása alatt Alli nemhogy korábbi formáját nem nyerte vissza, de fokozatosan kikerült a Spurs keretéből és egyre kevesebb lehetőséget kapott. Időnként ugyan megvillant, de tartósan nem tudott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, ami edzője szerint a középpályás legnagyobb gyengesége volt.

José Mourinhóval nem volt felhőtlen a viszonya Forrás: AFP/Peter Powell

"Nem akarok apád helyett apád lenni, az edződ szeretnék lenni és fontos, hogy jóban legyünk. Az első pillanattól fogva semmi kétségem nincs azzal kapcsolatban, hogy benned óriási potenciál van.

hangzott Mourinho intelme Alli felé, amely az All or Nothing című sportdokumentumfilm-sorozat egyik részében is helyet kapott.

"Neked kell rájönnöd, miért csak oké a karriered. MK Donsból a válogatottba rekordsebességgel, azóta viszont semmi különleges.

Magadtól is többet kellene elvárnod" - bírálta játékosát a portugál szakember.

19 évesen Allit az angol futball legfényesebb tehetségének tarották, akiből igazi világsztár lehet.

100. mérkőzése után több gólja és gólpassza volt, mint Paul Scholesnak és Steven Gerrardnak ennyi idő alatt,

éppen ezért a szakértők legalább olyan csodás karriert jósoltak neki, mint az említett két klasszisnak. Alli pályafutása azonban Mourinho érkezése után megfeneklett és a portugál távozását követően sem lendült előre.

2019-ben játszott legutóbb az angol válogatottban Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Hullámzó teljesítménye miatt az angol válogatottban sem számítanak rá már egy jó ideje. Alli a 2016-os Eb-n és a 2018-as vb-n is alapember volt, 2019 nyara óta azonban nem hívta be Gareth Southgate a nemzeti csapatba, így az előző Európa-bajnokságot és a világbajnokságot egyaránt kihagyta.

A gyenge formát mutató játékos a pályán kívüli viselkedésével is tett azért, hogy megnehezítse visszakerülését a csapatba.

Egyszer egy ázsiai férfin gúnyolódott és viccelődött a világszerte terjedő koronavírus-járvánnyal,

és mivel az erről készült videó kiszivárgott, Alli eltiltást és 50 ezer fontos pénzbírságot kapott.

2020-ban az észak-londoni otthonában érte támadás az angol futballistát, ismeretlen tettesek törtek be a házába, késsel fenyegették és ököllel többször is arcon ütötték. A tolvajok kisebb sérüléseket okoztak Allinak, akinek az ingatlanjából drága ékszereket és karórákat raboltak el.

A népszerű focista a méregdrága luxuscikkek és ruhadarabok mellett a csinos hölgyeket is sűrűn válogatotta, egy időben a Manchester City edzőjének,

Pep Guardiolának a szuperszexi lányára, Mariára vetett szemet, akivel többször is nyilvános helyen csókolózott.

Ez a románc sem volt jó hatással Alli karrierjére, aki egyre nehezebben bírt az edzésekre koncentrálni és nem tudta visszaverekedni magát a Spurs kezdőcsapatába.

Egy időben Pep Guardiola csinos lányával is randevúzgatott Forrás: caughtoffside.com

Mourinho távozása után Nuno Espirito Santo irányítása alatt is szenvedett, majd a következő edzőt, Antonio Contét sem tudta meggyőzni, így a Tottenham lemondott róla. A néhány éve még az angol labdarúgás legnagyobb tehetségének tartott Alli 269 meccsen 67 gólt lőtt és 61 gólpasszt adott a Spursben, majd tavaly januárban ingyen igazolt az Evertonhoz, amely akár 40 millió eurót is fizethetett volna a londoni klubnak bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Már a saját szurkolói is kifütyülik

Ezek közül a feltételek közül azonban semmi sem teljesült, így a Tottenham egy fillért sem kapott a sztárfocistáért, aki új csapatában még mélyebbre süllyedt. Az Evertonnál a játékosként világklasszis, de edzőként a Chelsea-nél megbukott Frank Lampard sem számolt alapemberként Allival, a középpályás mindössze 13 Premier League-meccsen szerepelt (12-szer csereként), és azokon sem tudott semmi jelentőset felmutatni.

Gólok és gólpasszok helyett csak három sárga lap fűződött a nevéhez fél idény alatt, a pályán töltött ideje során látványosan szenvedett és pocsék teljesítményt nyújtott.

Lampardnak is problémája akadt Alli hozzáállásával, és úgy gondolta, ha ez nem változik, akkor tönkremegy az egykori csodagyerek profi pályafutása.

"Minden játékosnak, így neki is változtatnia kell a hozzáállásán, ha sikeres akar lenni.

mondta játékosáról Lampard, de a korábbi sztárfutballista sem tudott lendíteni Alli válságba került karrierjén, így fél év után a liverpooli klub is lemondott róla.

Dele Alli az Evertonnál is csak szenvedett Forrás: AFP/Ben Stansall

Kérőből nem akadt túl sok tavaly nyáron, az Everton túladni nem is tudott rajta, viszont egy kölcsönszerződésben megállapodott a török élvonalban szereplő Besiktassal.

A világ legerősebb bajnoksága után Törökországba igazolni óriási visszalépés, Alli gyakorlatilag a halálos ítéletét írta alá, de nem volt választása,

európai sztárcsapatok hallani sem akartak róla, és a PL egyik kiesőjelöltje sem tartott rá igényt.

Kiemelkedő teljesítménnyel és régi formája megidézésével még talán lenne esélye visszatérni a legmagasabb szintre, de a Besiktas együttesében sem tekinthető húzóembernek. 15 meccsen három gólt már ugyan szerzett, de a heves vérmérsékletű török szurkolókat egyáltalán nem nyűgözte le, a drukkerek már többször is kifütyülték a 37-szeres angol válogatott játékost. Decemberben, a Sanliurfa elleni Török Kupa-meccsen csapata 15 perc alatt kétgólos hátrányba került,

edzője pedig megalázta, már a 28. percben lecserélte a tömeg hangos fújolása közepette.

Jelzésértékű, hogy a Besiktas ezt követően feltámadt és 4-2-re megnyerte a meccset.

Jelenlegi edzője, Senol Günes egyáltalán nincs jó véleménnyel róla, és legszívesebben már most visszaküldené a még mindig csak 26 éves Allit az Evertonhoz.

mondta januárban játékosáról a Besiktas trénere.

"Senki sem tudja, hogy Dele Alli meg tudja-e csinálni. Keményen dolgozik, de ő egy játékos, aki korábban 100 millió eurót ért, aztán elbukott" - nyilatkozta Ceyhun Kazanci, a török klub sportigazgatója Alliról.

Egyelőre a Besiktasban sem váltotta meg a világot Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

Az Everton korábbi védője, Alan Stubbs azt mondta, nem emlékszik Allin kívül olyan futballistára, aki korábban a csúcson volt, majd ilyen gyorsan összeomlott volna a pályafutása. Karren Brady elismert sportújságíró szerint az angol középpályás esete intő példa lehet a fiatal tehetségek számára, akiknek tanulniuk kell ebből a történetből és mindent el kell követniük annak érdekében, hogy velük ne fordulhasson elő ilyen szörnyűség.

A hírek szerint a Besiktasnál egyre inkább fogy a türelem, és amennyiben az angol játékos teljesítménye nem mutat javulást, a törökök nem várnak nyárig és már tavasszal visszazavarják az Evertonhoz a kiégett labdarúgót. Ezek után maga lenne a valóságos csoda, ha Dele Allit még látnánk a legmagasabb szinten, a Bajnokok Ligájában vagy a Premier League-ben futballozni.