Hollywoodi sztárok írják a focicsodát egy walesi kisvárosban

775926822 TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL HEADSHOT RAISED FIST
US actor and Wrexham owner Ryan Reynolds acknowledges the fans after the English FA Cup fourth round football match between Wrexham and Sheffield United at the Racecourse Ground Stadium in Wrexham, north Wales, on January 29, 2023. - The match ended in a draw at 3-3. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol bajnoki piramis ötödosztályában (National League) szereplő AFC Wrexham az FA-kupa idei kiírásában fennállása során először jutott el a negyedik fordulóig. Miután ez a bravúr, azaz a legjobb 32 közé kerülés egyetlen "osztálytársuknak" sem sikerült, szinte már önmagában ezért megérne egy cikket a Wrexham. A klub körül azonban olyan események zajlanak, amelyeknek köszönhetően a csapat világszerte ismert lett, és bátran tűz ki maga elé olyan célokat, amelyekről sokkal nagyobb városok, sokkal patinásabb klubjai sem mernek álmodni.

A "hipszter klub" jelensége nem újdonság, mindig is megvoltak azok a csapatok, amelyeknek az "igazi" futballszeretők szurkoltak. Nem szurkol az ember a Bayern Münchennek, amikor ott van a St. Pauli, a Dynamo Dresden vagy a Kickers Offenbach. Prágában a bölcsek nem a két sztárcsapat, a Sparta vagy Slavia mellett kötelezik el magukat, hanem a popzenei klasszikust ihlető Dukla Praha mellett. Mennyivel menőbb Spanyolországban Real Sociedad-drukkernek lenni, mint Real Madrid-szurkolónak, vagy a fekete-fehér csapatok közül a Notts Countyt favorizálni a Juventus helyett - utóbbi úgyis csak előbbi mezét másolta a múlt század fordulóján. Ezt az attitűdöt emelte az elmúlt két évben sokadik hatványra az AFC Wrexham, és nagyon úgy tűnik, hogy a Wrexham-mánia még csak most van igazán felívelőben.

A foci vajon mi?

Az elmúlt másfél évtized nagy részét az Egyesült Államokban töltő David Beckham a tavaly novemberi katari foci-vb előtt forgatott reklámban jóízűt vitatkozott az NFL-legenda Payton Manninggel, hogy milyen sportág világversenyét rendezik a közel-keleti országban? Nekünk a football míg nekik a soccer a futball.

Valószínű, hogy a számos más szerepe mellett leginkább a Deadpool című akciófilmből ismert Ryan Reynolds, és cimborája, a Felhőtlen Philadelphia írója, egyik szereplője és producere, Rob McElhenney is felütötte a nagy képes szótárt, mielőtt (vagy miután) kitalálta, hogy közösen megvesznek egy brit focicsapatot.

Ryan Reynolds (jobbra) talán éppen itt győzte meg Rob McElhenneyt, hogy jó befektetés lesz a Wrexham megvétele Forrás: AFP/Oli Scarff

A befektetéshez az ötletet a patinás múltú, 1879-ben alapított Sunderland kálváriáját, pokoljárását, (kinek hogy tetszik) feldolgozó Sunderland Til' I Die (Mindhalálig Sunderland) című Netflix-sorozat adta. Hiszen milyen vicces, megható és kissé hihetetlen is, hogy szerencsétlen észak-angliai melósok élnek-halnak egy klubért, amitől csak a kínt és keservet kapják hétől hétre. Csakhogy Reynolds és McElhenney pont nem azt az utat nézte ki magának, amelyen a hatszoros bajnok és kétszeres FA-kupagyőztes Sunderland sínylődik, amelyik a PL-ből történt 2017-es kiesése óta négy szezont húzott le a harmadoszályban (League One), és most próbál ismét megkapaszkodni a második vonalban (Championship).

A két amerikai (pardon, Reynolds kanadai születésű) alulról törne fel, ezért

egy olyan klubot kerestek maguknak, ahol vannak ugyan hagymányok, van mozgósítható szurkolói bázis, de nincsenek akkora elvárások, mint egy sztárcsapatnál.

Az pedig külön jó pont, ha egy megmentőre váró klub élén tűnik fel két gazdag amerikai. A Wrexhamnél pont ez a helyzet. A klub, hasonlóan a másodosztályú Cardiff Cityhez és Swansea-hez, a negyedosztályú Newporthoz és a hetedik vonalban focizgató Merthyr Townhoz, azon néhány walesi csapat egyike, amely az angol futballpiramisba tagozódott be. A Wrexham soha nem járt az élvonalban, viszont egészen sokat szerepelt a másodosztályban, ahonnan legutóbb 2004-ben estek ki. Onnan aztán jött a zuhanórepülés, 2008-ban a profikat tömörító Football League-ből (EFL, a másod-, harmad- és negyedosztályt tömörítő liga) is kiestek, a klub csődbe ment, az utóbbi jó tíz évben nem is volt igazi tulajdonosa, a szurkolók (Supporters Trust) irányították.

Üdvözöljük Wrexhamben! Forrás: AFP/Paul Ellis

A 2000 pártoló tag 98,6%-os aránnyal mondott igent 2021 februárjában Reynolds és McElhenney három hónappal korábban beadott vételi ajánlatára. A jenkik - ahogy a PL-ben az Arsenal, a Chelsea, a MU vagy a Liverpool esetében - nem kicsiben gondolkodtak: a Wrexhamet záros határidőn belül a Premier League-ben akarják látni, a csapat új stadiont kap, pontosabban felújítják és kibővítik a Racecourse Groundot, a Wrexhamből pedig egy világszerte ismert márkát faragnak.

Márkaépítés felsőfokon

A jobbára vígjátékokból ismert két fickó az üzletben nem ismer tréfát. A hatvanezres kis észak-walesi bányászváros csapatának drukkerei gyorsan megnyugodhattak, hogy az új gazdák állják a szavukat és állják a cehet is.

Az nyilván nem jelentett gondot, hogy McElhenney produceri közreműködésével eladják egy dokumentumfilmbe oltott valóságshow sztoriját a Netflixnek. Ebből lett a Welcome to Wrexham, ami az igazi focilabdát addig csak képeken láttott jenkik angliai kalandjait meséli el. Ha a Ted Lasso című fikciós sorozat ugyanezzel az ötlettel világsiker lett, miért ne lehetne ez is az? Naná, hogy sikeres lett, máris készül a második évad.

Reynoldsék nem csak azt ígérték meg, hogy mindig legyőzik az angol határ túloldalán lévő nagy rivális Chestert, amelyikkel évek óta nem szerepelnek egy ligában, de azt is, hogy feltornázzák a Wrexham nézőszámát. Ez is elég könnyen ment: a tízezres Racecourse Ground, ahol 1864 óta játszanak focimeccseket, ezzel pedig a világ egyik legrégebbi stadionja, már most is majdnem minden hazai meccsen teltházas, amivel jócskán verik a liga legtöbb klubját.

Szinte telt ház a Wrexham - Maidenhead United National League-meccsen Forrás: AFP/Oli Scarff

A híressé vált csapatért hétről hétre amerikaiak tucatjai kelnek át az Atlanti-óceánon, hogy a tévé után élőben is megnézzék, milyen is az igazi angol focihangulat. Az egyébként csendes kisváros kocsmái meccsnapokon zsúfolásig telnek helyi drukkerekkel, és külföldi kíváncsiskodókkal. A szerencsések pedig akár az ugyancsak hollywoodi sztár Will Ferrellbe is belefuthatnak, amint a sörét kortyolgatja a meccs előtt.

Nyáron pedig jön az újabb nagy durranás: a két tulajdonos ugyanis története során először átviszi a csapatot a tengerentúlra. A Wrexham ugyanis már benevezett a The Soccer Tournament (TST) nevű hét a hét ellen focitornára.

A 32 csapatos tornán részt vesz a Wolverhampton Wanderers is, amelyik 1967 után tér vissza az USA-ba, de indítanak csapatot a legjobb freestyle focisták, Clint Dempsey vezérletével az amerikai férfi, Heather O'Riley vezetésével pedig a női válogatott egykori sztárjai, de még a legendás brazil jiu-jitsu famíia, a Gracie család is ott lesz az észak-carolinai Caryben az 1 millió dollár összdíjazású tornán. És, ami a legszebb, hogy Reynolds és McElhenny saját magát is benevezte a Wrexham színeiben.

Otthon, azaz a csapat stadionjában pedig május 27-28-án egymást követő két estén is fellép a világhírű Tennessee-i rockzenekar, a Kings of Leon, az előzenekar pedig egy népszerű helyi amatőr banda lesz. Nem lehet mondani, hogy a két tulaj ne akarna mindenkinek a kedvében járni.

Lesz-e ünnep az idény végén?

Azonban adhat bármennyi koncertet bármilyen sztárzenekar, a szurkoló és a tulajok számára is az a legfontosabb, hogy jönnek-e az eredmények? A Wrexham 2022 tavaszán második lett a National League-ben, így osztályozót kellett játszania a League Two-ba jutásért, amit drámai körülmények között, hosszabbítást követően bukott el 5-4-re a Grimsby Town ellen.

Mit tesznek ilyenkor a gondos tulajdonosok? Úgy bizony, megerősítik a csapatot.

A Wrexhamnél volt az a pénz, amiért a negyedosztály gólkirálya, az idény végén a harmadosztályba jutó Cambridge United csatára, Paul Mullin inkább az ötödosztályba igazolt. Jó vétel volt, az tény: 37 bajnokin lőtt 29 góljával második a National League góllövőlistáján. Az FA-kupában pedig négy forduló öt meccsén rúgott nyolc gólt.

Paul Mullin ünnepli a Sheffield United elleni gólját az FA-kupában Forrás: AFP/Paul Ellis

Egyelőre a szerencse is erősen fogja a Wrexham kezét: az FA-kupában nem csupán egyetlen ötödosztályú csapatként jutottak be a 32 közé, de a harmadik fordulóban óriási meglepetésre 4-3-ra verték idegenben a másodosztályú Coventryt, míg a negyedikben a Championship feljutó helyén álló Shefflield Uniteddel játszottak otthon őrült meccsen 3-3-at (az újrajátszáson aztán idegenben 3-1-re kikaptak). De a két kupameccs mellett az olyan bajnokik, mint az Aldershot Town otthonában a 96. percben lőtt góllal aratott 4-3-as győzelem, vagy a Barnet elleni 12 gólos, 7-5-re megnyert diliház csupa olyan meccs, ami után felrobbant a közösségi média.

A Sheffield elleni egyenlítő gól másfélmillió megtekintésnél tart:

Aligha van még egy ötödosztályú csapat amelyiknek 380 ezer Twitter, és 460 ezer Instagram-követője van. De az sem véletlen, hogy a csapat mezszponzora a közösségi média jelenlegi királya, a Tik-Tok.

A nagy cél persze a feljutás, amiért idén is kőkemény harcot kell vívni, ezúttal a Notts Countyval. Cikkünk írásának napján (március 3-án)

a Wrexham vezeti a tabellát, 37 meccsen szerzett 91 ponttal, 95-34-es gólkülönbséggel. A Notts Countynak 37 meccs után van 87 pontja.

Azaz minden esély megvan rá, hogy ez a versenyfutás csak az utolsó fordulóban dőljön el, addig pedig minden lőtt és kapott gólnak jelentősége lesz. Az utolsó, 46. fordulót április 29-én rendezik, a Wrexham a most kieső helyen álló Torquay vendége lesz, míg a Notts County a szintén nem túl acélos Yorkot fogadja majd.

Április 29-én este kiderül, hogy drámára vagy happy endre lehet-e koccintani Ryan Reynolds saját, Aviaton ginjével.

Könnyű dolguk azonban nem lesz a továbbiakban sem, ugyanis a wrexhami példa korántsem egyedüli az alacsonyabb osztályokban, mondhatni, ömlik az amerikai pénz az EFL-be, ahol a klubok 27 százaléka van tengerentúli kézben. Ez pedig szinte kivétel nélkül igen stabil és bőséges anyagi hátteret jelent.