Megalázó különbséggel verte ki a Real Madrid a Liverpoolt a Bajnokok Ligájából

Real Madrid, Liverpool, Napoli, Eintracht Frankfurt, Bajnokok Ligája, 2023.03.15.
Real Madrid's French forward Karim Benzema celebrates scoring the opening goal during the UEFA Champions League last 16 second leg football match between Real Madrid CF and Liverpool FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 15, 2023. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Liverpool csapatát a Santiago Bernabéu Stadionban, így Carlo Ancelotti együttese kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé. A másik szerdai nyolcaddöntőben a Napoli 3-0-ra legyőzte az Eintracht Frankfurt csapatát a Diego Armando Maradona stadionban, ezzel az olasz együttes kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel jutott be a negyeddöntőbe.

A címvédő Real Madrid három gólos előnnyel várhatta a Liverpool elleni párharc visszavágóját. A hosszabbításhoz 90 perc alatt három góllal kellett volna nyernie az angol csapatnak, erre viszont a két csapat közös története során még nem volt példa, legalábbis a Santiago Bernabéu Stadionban.

Carlo Ancelotti, a Real edzője csak David Alabára nem számíthatott a visszavágón, Jürgen Kloppnak pedig javarészt azokat kellett nélkülöznie, akik már régóta sérültek, új hiányzója a belső védő Joe Gomez volt

A fogadóirodák oddsai alapján kiegyenlített meccsre volt kilátás: a bukmékerek nem tartották egyértelmű favoritnak a madridi királyi gárdát, de a hazai siker valamivel több mint dupla, a vendéggyőzelem viszont már majdnem háromszoros megtérüléssel kecsegtetett. A döntetlen, amely madridi szempontból bőven elegendő lenne a továbbjutás szempontjából, átlagban négyszeres oddson volt fogadható.

Mohamed Szalah és Antonio Rüdiger párharca Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Jürgen Klopp mindent feltett egy lapra, ugyanis a madridi visszavágón négy támadót, Mohamed Szalah-t, Cody Gakpót, Darwin Núñezt és Diogo Jotát is a kezdőbe rakta.

A találkozó elején a Real Madrid birtokolta többet a labdát, az első ziccer viszont a Liverpool előtt adódott.

A hetedik percben egy labdaszerzés után Szalah tálalt remek labdát Darwin Núñez elé, az uruguayi támadó 13 méterről lőhetett, de Thibaut Courtois lábbal védeni tudott.

A folytatásban az angol csapat magasan feltolt védelmi vonallal játszott, így azonban a madridi gárda előtt óriási területek nyíltak a kontratámadásokra.

A 14. percben aztán majdnem megszerezte a vezetést a Real Madrid.

Egy jobb oldali beadás után a hosszú oldalon érkező Antonio Rüdiger fejelte át a labdát a túloldalon berobbanó Vinícius Júniornak, a brazil támadó négy méterről kapura belsőzött, Alisson Becker viszont egy elképesztő reflexmozdulattal a felső lécre paskolta a labdát.

Alisson elképesztő védését mutatott be Vinícius Júnior közeli lövésénél Forrás: AFP/Javier Soriano

Ezt követően a Real átvette az irányítást, a 20. percben pedig újabb kapufát lőtt. Ezúttal a francia válogatott Eduardo Camavinga cipelte fel a labdát, majd 22 méterről megcélozta a bal felső sarkot, a bombájába azonban Alisson ujjheggyel belekapott, és a felső lécre tolta a labdát.

A Real Madrid teljesen kontroll alatt tartotta a meccset, a következő liverpooli helyzetre pedig egészen a 33. percig kellett várni.

Ekkor Darwin Núñez balról befelé cselezett, majd 17 méterről megpróbálta eltekerni a hosszú sarokba, de Courtois egy gyönyörű vetődéssel szögletre tolta a labdát. Két perccel később Cody Gakpo is megdolgoztatta a belga kapust, de a holland válogatott támadó 16 méteres bombáját szögletre ütötte Courtois.

Courtois szenzációs védése Darwin Núñez lövése után Forrás: AFP/Javier Soriano

A félidő hajrájára visszaesett az iram, mintha mindkét csapat elégedett lett volna az eredménnyel, így gólnélküli döntetlennel mehettek a felek a szünetre.

A második félidőt a Real Madrid kezdte jobban, és az 53. percben lezárhatta volna a párharcot.

Az uruguayi Federico Valverde lépett ki ziccerben, de a közeli lövését Alisson lábbal védeni tudta.

A folytatásban a Liverpool próbált előre menni, de óriási területeket hagyott hátul, a Real Madrid pedig kedvére kontrázhatott.

A 63. percben Ancelotti csapat újabb óriási ziccert hagyott ki. Luka Modric ment el a bal szélen, középre tekert az érkező Valverdének, az uruguayi középpályás pedig öt méterről kapu fölé fejelt.

Karim Benzema döntötte el a mérkőzést Forrás: AFP/Javier Soriano

A Liverpool ez után próbálta megszerezni a vezetést, Jürgen Klopp pályára küldte Harvey Elliottot, Roberto Firminót és Alex Oxlade-Chamberlaint is, de csapata egyáltalán nem lett veszélyesebb, a Real pedig a 79. percben egy újabb ziccerrel lezárta a meccset. Vinícius Júnior kapott egy benyesett labdát a védelem mögé, kapásból lőni akart, de luftot rúgott, a labda viszont nála maradt és a jobbján érkező Karim Benzemához passzolt, az aranylabdás támadó pedig közelről az üres kapuba passzolt.

Az utolsó tíz percben a Liverpool még becsületből próbálkozott, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani a Real Madrid kapuja előtt, így a címvédő a vártnál könnyebben lehozta a párharcot, és 6-2-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé.

1. félidő
1
2. félidő
95
94Konstantinos Tsimikas
91Andrew Robertson
91Cody Gakpo
91Fabio Carvalho
91Andrew Robertson
86Daniel Carvajal
86Daniel Carvajal
84Vinicius Junior
84Toni Kroos
84Vinicius Junior
84Toni Kroos
82Karim Benzema
82Luka Modric
82Luka Modric
82Karim Benzema
78Karim Benzema
78Vinicius Junior
78Karim Benzema
73James Milner
73James Milner
57Diogo Jota
57Darwin Nunez
57Darwin Nunez
57Diogo Jota
47
46
Összeállítások
Real Madrid4-3-3
Liverpool4-3-3
Football Pálya
4
David
Alaba
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
22
Antonio
Ruediger
6
Nacho
Fernandez
10
Luka
Modric
12
Eduardo
Camavinga
8
Toni
Kroos
15
Federico
Valverde
9
Karim
Benzema
6
Thiago
Alcantara
23
Luis
Diaz
22
Calvin
Ramsay
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
5
Ibrahima
Konate
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
14
Jordan
Henderson
3
7
James
Milner

Real Madrid

Kezdők
4David Alaba
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
86
86
3Eder Militao
22Antonio Ruediger
6Nacho Fernandez
10Luka Modric
82
82
12Eduardo Camavinga
8Toni Kroos
84
84
15Federico Valverde
9Karim Benzema
82
82
78
78
20Vinicius Junior
84
84
78
13Andriy Lunin
5Jesus Vallejo
7Eden Hazard
11Marco Asensio
16Alvaro Odriozola
17Lucas Vazquez
18Aurelien Tchouameni
19Daniel Ceballos
21Rodrygo
23Ferland Mendy
24Mariano Diaz
39Alvaro Rodriguez
Cserék

Liverpool

Kezdők
6Thiago Alcantara
23Luis Diaz
22Calvin Ramsay
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
5Ibrahima Konate
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
91
91
14Jordan Henderson
3Fabinho
7James Milner
73
73
11Mohamed Salah
20Diogo Jota
57
57
27Darwin Nunez
57
57
18Cody Gakpo
91
43Stefan Bajcetic
29Arthur
13Adrian
62Caoimhin Kelleher
2Joseph Gomez
8Naby Keita
9Roberto Firmino
15Alex Oxlade-Chamberlain
17Curtis Jones
19Harvey Elliott
21Konstantinos Tsimikas
94
28Fabio Carvalho
91
32Joel Matip
46Rhys Williams
Cserék

Az olasz bajnokságot 18 pont előnnyel vezető Napoli az odavágón úgy aratott 2-0-s győzelmet Frankfurtban, hogy a német csapatnak alig engedett kapura lövést, és mezőnyben is egyértelműen fölényben volt.

A Serie A-ban kiváló hazai mérleggel (11 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség) rendelkező Napoli volt a találkozó esélyese, már csak azért is mert a Frankfurt idegenben hat tétmeccs óta nyeretlen volt.

A Napoli parádézik hazai pályán, hiszen a csoportkörben mindhárom hazai mérkőzését megnyerte, 11 gólt szerzett és csak hármat kapott.

Spallettiék szombaton a vendég Atalanta 2-0-s legyőzésével készültek fel a szerdai BL-visszavágóra, míg a Frankfurt otthon 1-1-es döntetlent játszott a Stuttgarttal a Bundesligában.

Oliver Glasner és Luciano Spalletti találkozása a meccs előtt Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Spallettinek nem volt oka aggodalomra, a legerősebb kezdőcsapatát küldhette pályára, benne Európa egyik legjobb formában lévő támadójával, a nigériai Victor Oshimennel, valamint a grúzok újdonsült sztárjával, Hvicsa Kvaracheliával. Frankfurti oldalon viszont érzékeny veszteség az első meccsen kiállított francia válogatott Randal Kolo Muani hiánya, Oliver Glasner vezetőedzőnek ugyanis így épp a csapat legeredményesebb játékosát kellett nélkülöznie.

A nápolyi találkozón az olasz csapat nagy fölényben játszott, több mint 60%-ban birtokolta a labdát az első félidőben, és folyamatos nyomás alatt tartotta a német együttes kapuját, azonban a német válogatott kapus, Kevin Trapp szenzációs napot fogott ki, és több nagy védést is bemutatott az első félidőben.

Az első félidő hosszabbításában aztán a sokadik helyzetéből megszerezte a vezetést a Napoli. Matteo Politano jobb oldali beadása Victor Osimhent találta meg, a nigériai támadó pedig nyolc méterről védhetetlen gólt fejelt a bal felső sarokba.

Osimhen az első Napoli-játékos, aki mindkét mérkőzésen betalált egy európai kupasorozat kieséses párharcában Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A fordulás után a Napoli nem vett vissza a tempóból, az 53. percben pedig eldöntötte a párharc sorsát. Egy szép labdajáratás után Giovanni Di Lorenzo lőtte középre a labdát, az érkező Osimhen pedig közelről a kapuba belsőzött.

A Napoli azonban a második gól után sem állt le, gálaelőadást tartott a Diego Armando Maradona stadionban, a 64. percben pedig megszerezte a harmadik gólját a találkozón. A svájci Djibril Sow kaszálta el a tizenhatoson belül Piotr Zielinskit, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé a lengyel középpályás állt oda, és a kapu közepébe lőtt a balra vetődő Trapp helyére.

A Napoli könnyedén elintézte a Frankfurtot Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A harmadik gól után a Napoli egy sebességet visszavett a tempóból, és kényelmesen lehozta a találkozó végét. Luciano Spalletti csapata ezzel kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel jutott tovább, és Európa legjobb formájában lévő csapataként várhatja a negyeddöntő sorolását.

1. félidő
32Christopher Lenz
26Evan N'Dicka
2. félidő
81Victor Osimhen
77Juan Jesus
74Khvicha Kvaratskhelia
74Piotr Zielinski
74Sebastian Rode
67Christopher Lenz
66Min-Jae Kim
66Matteo Politano
65Mario Goetze
64Piotr Zielinski
62Ansgar Knauff
53Victor Osimhen
53Giovanni Di Lorenzo
47Matteo Politano
47Victor Osimhen
Összeállítások
SSC Napoli4-3-3
Eintracht Frankfurt4-2-3-1
Football Pálya
81
Giacomo
Raspadori
1
Alex
Meret
22
Giovanni
Di Lorenzo
13
Amir
Rrahmani
3
Min-Jae
Kim
6
Mario
Rui
99
Andre-Frank
Zambo Anguissa
68
Stanislav
Lobotka
20
Piotr
Zielinski
21
Matteo
Politano
9
Victor
Osimhen
26
Eric
Ebimbe
29
Jesper
Lindstroem
9
Randal
Kolo Muani
1
Kevin
Trapp
24
Aurelio
Buta
35
2
Evan
N'Dicka
25
Christopher
Lenz
17
Sebastian
Rode
8
Djibril
Sow
36
Ansgar
Knauff

SSC Napoli

Kezdők
81Giacomo Raspadori
1Alex Meret
22Giovanni Di Lorenzo
53
13Amir Rrahmani
3Min-Jae Kim
66
6Mario Rui
99Andre-Frank Zambo Anguissa
68Stanislav Lobotka
20Piotr Zielinski
74
64
21Matteo Politano
66
47
9Victor Osimhen
81
53
47
77Khvicha Kvaratskhelia
74
16Hubert Idasiak
95Pierluigi Gollini
5Juan Jesus
77
7Eljif Elmas
11Hirving Lozano
17Mathias Olivera
18Giovanni Simeone
19Bartosz Bereszynski
55Leo Oestigard
70Gianluca Gaetano
91Tanguy Ndombele
Cserék

Eintracht Frankfurt

Kezdők
26Eric Ebimbe
29Jesper Lindstroem
9Randal Kolo Muani
1Kevin Trapp
24Aurelio Buta
35Tuta
2Evan N'Dicka
26
25Christopher Lenz
67
32
17Sebastian Rode
74
8Djibril Sow
36Ansgar Knauff
62
27Mario Goetze
65
15Daichi Kamada
19Rafael Santos Borre
40Diant Ramaj
5Hrvoje Smolcic
6Kristijan Jakic
11Faride Alidou
18Almamy Toure
20Makoto Hasebe
21Lucas Alario
22Timothy Chandler
47Jannik Horz
32Philipp Max
Cserék

A negyeddöntő mezőnye:
AC Milan (olasz)
Bayern München (német)
Benfica (portugál)
Chelsea (angol)
Internazionale (olasz)
Manchester City (angol)
Real Madrid (spanyol)
SSC Napoli (olasz)