Kondás Elemér totális bukása - az NB I egyik legerősebb csapatát ejti ki az NB II-be

2023.03.20. 05:55

Az NB I 24. fordulójában a Vasas hazai pályán kapott ki 3-2-re a Pakstól. Egy borzasztóan gyengén teljesítő Vasas próbált meg valamire jutni egy magabiztos Paks ellen. A mérkőzést követően megpecsételődni látszik az élvonal egyik legrutinosabbnak tűnő edzőjének, Kondás Elemérnek a sorsa.

Az NB II 2021-22-es kiírását magabiztos előnnyel megnyerő, a második helyen feljutó Kecskemétet nyolc ponttal megelőző Vasasról sokan gondolták, hogy az élvonal idei kiírásának egyik meglepetéscsapata lesz.

Ehhez minden adott is volt az Illovszky Rudolf stadionban: hazai szinten erős keret tele komoly élvonalbeli rutinnal bíró focistákkal, illetve több, a válogatottat is megjárt kimondottan jó focistával. Az anyagi háttérre nem lehet panasz, a szakmai munkáról pedig továbbra is Kuttor Attila és csapata gondoskodott, aki(k)nek az irányításával az NB II-ben 25 győzelemmel, 10 döntetlennel és mindössze 3 vereséggel, valamint brutális, 80-22-es gólkülönbséggel zárt az együttes.

Csakhogy gyorsan kiderült, az NB I másik kávéház. Teltek-múltak a fordulók, és csak nem akart megszületni az első siker, és a hetedik fordulót követően, 2022. szeptember 6-án a Vasas kirúgta Kuttor Attilát. A csapat öt döntetlennel és két vereséggel, 6-8-as gólkülönbséggel állt az utolsó helyen. A csapat helyzete korántsem volt kilátástalan, hiszen ugyan 5 ponttal az utolsók voltak, de akár egyetlen győzelemmel és az eredmények szerencsés alakulásával a középmezőnybe katapultálhattak volna.

Az NB I tabellája Kondás Elemér kinevezésének napjánForrás: adatbank.mlsz.hu

Kuttor Attila helyére az NB II tavaszi szezonjában éppen a feljutás elmaradása miatt Diósgyőrből kirúgott Kondás Elemért ültette le a kispara az angyalföldi vezetőség, akinek bíztak a rutinjában, és abban, hogy össze tudja rántani az erős karakterekkel teli, de nem igazán egységesnek tűnő öltözőt.

"Viszonylag gyors, de határozott döntést hoztunk. Elég sokat várt a Vasas erre a feljutásra és szerettük volna, hogy ha tapasztalt, rutinos vezetőedző irányításával próbáljuk megőrizni itt a helyünket. Nagyon komolyan nem kell megkongatni a vészharangokat. (...) Az érezhető volt, hogy szükséges a váltás, szerettük volna kimozdítani a csapatot, új impulzusokat adni a játékosoknak, azoknak is, akik esetleg már biztosnak érezték a helyüket a csapatban és azoknak is, akik eddig nem. Tiszta lappal szerettünk volna indulni" - mondta Kondás kinevezése után három nappal Nagy Miklós sportigazgató az M4 Sport Híradóban.

Ugyanitt Kondás Elemér így beszélt a terveiről:

"Nagyon jó képességű labdarúgók vannak a keretben, értelmes, intelligens fiatalemberek, öröm velük dolgozni. Ilyenkor még olyan sok változtatást nem szabad eszközölni, mert nem szabad megterhelni a játékosokat sok új dologgal. Nyilván tervezünk néhány változást – a játék elemeiben, és akár személyekben is -, de a nagy része az megmarad. Szeretném, ha a Vasas bátrabban futballozna és támadóbban lépne pályára minden mérkőzésen. (...) Mindig törekedtem arra, hogy a csapataim sok helyzetet dolgozzanak ki és sok gólt szerezzenek, eddig ez mindig így is volt. Szeretném, ha itt is ugyanez történne, ha rengeteget lennénk az ellenfél kapuja előtt" - mondta a szakember, jelezve, maga sem tudja, hogy mennyi időre lesz szüksége, hogy látható eredményeket hozzon a munkája.

Ami a Vasas fentebb már dicsért keretét illeti, rutinért és tehetségért valóban nem kellett szomszédba mennie az új edzőnek. Csak néhány név az öltözőből: Jova Levente, Litauszki Róbert, Otigba Kenneth (2-szeres válogatott), Baráth Botond (11), Pátkai Máté (23), Vida Máté (6), Márkvárt Dávid, Radó András, Holender Filip (16) vagy éppen Feczesin Róbert (12). Erre azért lehetett - volna - alapozni.

Kondás Elemér próbálta irányba állítani a Vasast, de megbukottForrás: vasasfc.hu

A munka azonban nem kezdődött jól, ahogy 1997 óta egyszer sem, úgy ezúttal sem tudott győzni a Vasas Újpesten, 2-1-es vereséggel mutatkozott be Kondás Elemér. A következő fordulóban a ZTE elleni 1-1-el meglett az első pont, majd egy papírforma kisvárdai vereség után a MOL Fehérvár elleni 2-0-s sikerrel végre megszületett az idény első győzelme is. A csapat azonban 9 ponttal maradt az utolsó helyen, igaz továbbra is csak három pontra nyolcadik helyen álló Újesttől.

A győzelem után Kondás Elemér nagyon elégedetten és bizakodóan beszélt a csapatáról.

Szeretnék gratulálni a játékosoknak, mert ez egy igazi csapatmunka volt. Amikor kellett, küzdöttek a srácok, amikor tudtak, akkor játszottak. Fegyelmezett volt mindenki, nagyon nagy akarattal futballoztunk, ez pedig eredményre vezetett. Ez a győzelem nagyon kellett, mert megdolgoztunk érte, és ahhoz, hogy a játékosok higgyenek a munkában, eredmény is kell. A fegyelmezettséggel és a szervezettséggel is elégedett voltam" - olvasható a klub honlapján az október közepi nyilatkozat.

Három nappal később a csapat a Nyíregyházán aratott győzelemmel bejutott a Magyar Kupa nyolcaddöntőjébe, és támadó, Zimonyi Dávid okkal nyilatkozott így: 

"Úgy érzem, jót tett a játékosok lelkének, hogy átszakadt ez a gát. Külön fontos volt, hogy még az első kör utolsó meccsén, tehát a bajnokság második harmadába való belépés előtt sikerült győzni, így nem nyeretlenül vágunk neki az újabb körnek. Bízom benne, hogy nem torpanunk meg és jönnek a győzelmek sorban.

Ennek ellenére a következő öt bajnokiból kettőt elveszített a Vasas, de a Paks és Mezőkövesd elleni 1-0-s győzelem bravúr volt, nem beszélve a 17. fordulóban a Groupama Arénában a Ferencváros ellen elért 0-0-ról. Csakhogy az újabb győzelmek nem akartak jönni, az egy pontokkal pedig nem sokra mentek Angyalföldön. Ráadásul a bemutatásakor Kondás által ígért gólerős fociból sem lett semmi: az irányítása alatt eddig lejátszott 17 bajnoki közül mindössze háromszor rúgott egynél több gólt a csapat, jelesül 2-t, de ezek közül a meccsek közül is csak egyet tudott megnyerni - ez volt a Vidi elleni 2-0-s siker. Hiába az elfogadható védelem (a 31 kapott gól a hatodik legkevesebb a mezőnyben), ha a 19 lőtt gól siralmasan kevés, messze a legkeveseb az  NB I-ben (az ezen a tabellán hátulról második Mezőkövesd is 25-öt rúgott).

A jelenlegi Vasas támadójátéka – finoman fogalmazva – nem hasonlít arra, amit mi játszottunk annak idején. Szomorú vagyok a csapat sorsa láttán - mondta a 21. forduló után az Origónak nyilatkozó korábbi Vasas legenda, a 33-szoros válogatott, az 1982-es világbajnokságon Salvador ellen mesterhármast jegyző Kiss László.

A Vasasnak így 24 forduló után éppen annyi pontja van, ahány rúgott gólja, azaz 19, a tök utolsó csapat háránya pedig már nyolc pont a már bent maradást érő 11. helyen álló Újpesttel szemben.

Ilyenkor nem sok választása marad egy klubvezetőnek: vagy változtat a kispadon, vagy elkezd készülni a másodosztályra. Utóbbi így is, úgy is kinéz a Vasasnak, de Nagy Miklós nem az a sportvezető, aki ne lépné meg az első opciót is.

Kondás Elemér ráadásul a március 4-i, fehérvári vereség után mintha az öltözőt is elveszítette volna, egyszóval nincs különösebb tekintélye a játékosok előtt. A sorok között olvasva az látszik, hogy a hangadók mintha puccsot szerveztek volna az edző ellen, legalábbis erre utal, hogy a találkozót követően három rutinos játékos, Feczesin Róbert, Radó András és Márkvárt Dávid is kikerült a keretből. Határozott lépés, de lehet, hogy már túl későn jött, ez már aligha fogja megállítani a lejtőn a Vasast.

Az 59 éves, a Debrecennel kétszeres bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes szakembernél aligha lehet bárki csalódottabb: mindent megkapott, az élvonal egyik legerőseb keretét (nevek alapján csak a Ferencvárost és MOL Fehérvárt mondanánk erősebbnek), profi hátteret, pénzt és nem tudott vele mit kezdeni. 

Nem ez volt az első bukás a karrierjében
Az edzők pontosan tudják, hogy mit vállalnak, a kudacoknál rendszerint őket veszik elő elsőként. A Lokinál a 2012-es és 2014-es bajnoki cím után 2016-ban már nem volt sok türelem vele szemben: Az Európa-liga-selejtezős búcsú (a fehérorosz Torpedo Zsodinóval szemben 1-3), majd az első két bajnokin szerzett egyetlen pont után mutattak neki ajtót. Ez követően 2017 nyarán írt alá a nagy terveket dédelgető Kisvárdához, és első szezonjában a második helyen végezve az NB II-ben, történelmi bravúrt elérve feljutatta a csapatot az élvonalba. Ahol viszont nem sok időt töltött a kispadon, 2018. július 30-án, az első két forduló 0-4-es veresége után (ilyen rosszul utoljára 1950-ben kezdett csapat az élvonalban) kirúgták. A következő komoly kihívás megint kudarcot hozott: 2021 nyarán az NB I-ből kiesett, de célként az azonnali feljutást kitűző Diósgyőr kispadjára ült le. A csapattal hiába tartotta a második helyet egy gyengébben sikerült időszak, amelynek mélypontja a Szegeden elszenvedett 5-0-s vereség volt, a borsodi csapattól is kirúgták.

A 21. forduló után az Origo megszólaltatta a három, egyaránt nehéz helyzetben lévő fővárosi csapat, az Újpest, a Honvéd és a Vasas egy-egy korábbi legendáját. Az angyalfödiek egykori nagyszerű támadója, Kiss László tanulságos dolgokat mondott, érdemes itt újból idézni a szavait. 

A Paks, a Kecskemét miért tud építkezni? A Vasas nem építkezik, hanem csak esztelenül vásárolja a játékosokat, majd aki nem válik be, azt eladja. Így nem lehet csapatot építeni és ezt látjuk a Vasason. A vezetés semmi mást nem akart, mint minden áron feljutni, majd minden áron bennmaradni.
Ha ránézek a Vasas támadóira, az sem derül ki, hogy tudnak-e egyáltalán focizni? Nagyon féltem a csapatot" – mondta az egykori remek csatár, aki szerint sokat elmond a klubvezetők (nem csak a Vasast irányítók) kapkodásáról, hogy az Angyalfödről hét forduló után kirúgott Kuttor Attila úgy tűnik, gond nélkül tudja bent tartani a Vasashoz képest szerény lehetőségekkel bíró Mezőkövesdet.

Ugyanez a Kiss László március 19-én a Paks ellen elszenvedett 3-2-es vereség után a Sportrádióban úgy nyilatkozott, hogy ennek a Vasasnak a helyzete reménytelen, ez a csapat kiesett az NB I-ből. A roppant szomorúan beszélő legendás Vasas-játékos szerint semmi remény nincs a bentmaradásra. És hogy ez így van, abban meglehetősen nagy Kondás Elemér edző felelőssége.