Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hétfő este a Puskás Arénában Bulgária ellen megkezdi szereplését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában. Marco Rossi együttese az észtek elleni barátságos meccsen győzelemmel kezdte az évet. Főként a szenzációs tavalyi forma alapján pedig abszolút bizakodóan várhatja a folytatást az együttes, még úgy is, hogy több meghatározó játékos fog hiányozni. A válogatottnak elsősorban az esélyesség terhével kell most megbirkóznia, hogy sikeresen kezdje a selejtezősorozatot.

Álomszerű sorsolás és bizakodás

A magyar válogatott szenzációs évet zárt 2022-ben, hiszen második helyen zárt csoportjában a Nemzetek Ligája A-ligájában úgy, hogy rajta kívül Olaszország, Németország és Anglia szerepelt a kvartettjében. A magyar csapat világszenzációt okozott azzal, hogy Angliát a Puskás Arénában és idegenben is legyőzte, míg a németektől négy pontot vett el. Így nem csoda, hogy a sikeres NL-szereplés után újra focilázban égett az ország.

A magyar csapat októberben első kalapból várhatta a sorsolást és kijelenthető, hogy álomszerű csoportba került a 2024-es Eb-selejtezőben, ugyanis Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen kell kiharcolnia a kijutást a németországi kontinenstornára.

Fioa Attila biztosan kihagyja a válogatott márciusi meccseit Fotó: Csudai Sándor - Origo

– Marco Rossi szövetségi kapitány ezzel a három szóval foglalta össze, mire van szüksége a magyar válogatottnak, hogy kijusson az Európa-bajnokságra.

A kijutásról annyit érdemes tudni, hogy a tíz selejtezőcsoport mindegyikéből majd az első kettő válogatott jut ki a 24 csapatos tornára, illetve hozzájuk csatlakozik még három másik nemzeti csapat a pótselejtezőkből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Persze, ezzel még korai lenne bővebben foglalkozni, hiszen jelenleg az a legfontosabb, hogy a márciusi Bulgária elleni Eb-selejtezőt győzelemmel kezdjék Szoboszlai Dominikék.

Szoboszlai Dominik csapatkapitányként vezetheti a válogatott az Eb-selejtezőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márpedig jó emlékeink lehetnek, hiszen a magyar válogatott 2020 októberében meggyőző és magabiztos játékkal 3-1-re győzte le a bolgárokat a 2021-es Európa-bajnokság pótselejtezőjének szófiai elődöntőjében.

Azonban ahogy a mondás is tartja, evés közben jön meg az étvágy, vagyis a sikeres tavalyi év után bizakodva várhatjuk a selejtezősorozatot, mivel Marco Rossi együttese már bizonyította, hogy a világelittel is képes felvenni a harcot a pályán, és mivel a válogatott elkerülte a legnagyobb sztárcsapatokat, gyakorlatilag minden esélye megvan, hogy egyeneságon jusson ki a tornára. Ami abból a szempontból nem kis dolog lenne, hogy

nemzeti csapatunk fennállása során először juthat ki három egymást követő Európa-bajnokságra.

Újfajta nyomás, az esélyesség terhe

Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy a kiegyenlített csoportból a magyar válogatott a vb-t is megjárt szerbek mellett favoritnak számít. A Bulgária, Montenegró és Litvánia trió ellen a közvélemény kötelezőgyőzelmet vár, de a szövetségi kapitány óvatosságra intett mindenkit, ami nem is csoda, hiszen a válogatottnak az utóbbi években sokkal jobban ment a nagy csapatok, mint a kisebbek ellen.

Két és fél éve könnyedén legyőzte a magyar válogatott Bulgáriát az Eb-pótselejtezőben Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A válogatott játéka egyszerűen jobban érvényesül, ha az ellenfél irányít, és bizony előfordult már, hogy gyengébb játékerőt képviselő csapattal szemben nem alakult jól a meccs. Emlékezzünk csak az Albánia elleni vb-selejtezős mérkőzésekre, ahol mindenki győzelmet várt, erre oda-vissza kikaptunk. A márciustól novemberig tartó Eb-selejtezőknek már egy újfajta nyomással, az esélyesség terhével vág neki a magyar válogatott, és nagy kérdés lesz, hogy ezzel mentálisan hogyan tudnak a játékosok majd megbirkózni.

- véli a szövetségi kapitány.

Újoncok és hiányzók

Ennek a mentális feladatnak a leküzdésében eddig sokat segített a csapat korábbi vezére, Szalai Ádám, ő azonban ősszel visszavonult, ami okozhat még komoly nehézséget a formációt tekintve. A novemberben kinevezett új csapatkapitány, Szoboszlai Dominik Luxemburg és Görögország (második félidejében, az elsőben a válogatottól búcsúzó Dzsudzsák Balázs viselte a karszalagot) ellen már bizonyította, hogy remek utódja lesz Szalai Ádámnak, annak ellenére, hogy huszonkét évesen ő minden idők legfiatalabb magyar csapatkapitánya.

Mostmár a kiscsapatok ellen is magabiztosan kell begyűjteni a pontokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szalai hosszú távú pótlása mellett a szövetségi kapitány dolgát több hiányzó is nehezíti, gyakorlatilag

minden posztról kidőlt legalább egy meghatározó játékos: Gulácsi Péter, Schäfer András, Callum Styles, Nagy Zsolt és Fiola Attila sem léphet pályára sérülés miatt.

A hiányzók helyére meghívót kapott Demjén Patrik, Csoboth Kevin, Varga Barnabás, valamit a West Ham United kapusa, Hegyi Krisztián. Az észtek elleni felkészülési mérkőzésen Rossi rögtön újoncot is avatott Csoboth Kevin személyében, aki nagyon jól szállt be a játékba.

Csoboth Kevin Észtország ellen bemutatkozott a magyar válogatottban Forrás: MTI/Mónus Márton

Gulácsi Péter sérülése miatt a Ferencvárossal az Európa-liga legjobb 16 csapata közé jutott Dibusz Dénesé lehet a főszerepet kapusposzton. Rossi legnagyobb gondja az lehet, hogy megtalálja ki játszon a válogatottól tavaly visszavonult Szalai Ádám helyén középcsatárként, mert Ádám Martin ugyan megszerezte az észtek ellen első gólját a válogatottban, de a fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy végigbírjon 90 percet. Éppen ezért könnyen lehet, hogy Sallai Roland személyében "hamis kilencessel" áll fel a nemzeti együttes, így viszont a Freiburg támadójának helyettesét kell megtalálni. Sallain kívül még Németh András vagy az NB I góllövőlistáját toronymagasan vezető paksi csatár, Varga Barnabás kaphat lehetőséget a bizonyításra. Utóbbi meghívása egyébként nem meglepő abból a szempontból, hogy Rossi eddig Eppel Márton, Holender Filip, Hahn János és Ádám Martin személyében is mindig lehetőséget adott a magyar bajnokság aktuális gólkirályának. Érdekesség, hogy

a kapitány összesen tíz NB I-es játékosnak szavazott bizalmat. Kétségtelen, hogy akik pótolják a kiesőket, méltók a válogatottságra, ám a sok hiányzó mégis aggodalomra adhat okot, mivel a válogatott egyik legfontosabb erénye az összeszokottság.

Varga Barnabás a Paks nyolcadik felnőtt válogatottja lehet, ha pályára lép Forrás: paksifc.hu

Elveszítenénk az automatizmusokat, elveszítenénk a távolságokat, a játékosok nem ismernék eléggé egymást" - mondta a szövetségi kapitány.

Sikeres volt a főpróba, jöhet az előadás

A selejtező nyitókörében szabadnapos nemzeti együttes Ádám Martin találatával 1-0-ra legyőzte Észtországot csütörtökön barátságos meccsen, így sikerrel hangolt a hétfő esti, Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Ez volt Marco Rossi szövetségi kapitány 50. összecsapása a mieink kispadján.

A jubiláló mester azonban nem volt mindennel elégedett a lefújás után, mivel szerinte a játékosok ki nem kényszerített hibákat vétettek. Ugyan a csapat összeállítása eltért a megszokottól, ezzel együtt a mieink labdával való játéka kissé visszafogottra sikeredett. Az az eset viszont nagy port kavart, amikor Szoboszlai Dominik és Sallai Roland kő-papír-ollóval döntötte el, melyikük lője a tizenegyest. Végül Sallai lőtte a tizenegyest és kihagyta, nem sokkal később pedig Marco Rossi mindkét focistát lecserélte.

Sallai Roland büntetőt hibázott az észtek ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Márpedig az ilyesfajta könnyelműséget nem engedheti meg magának a magyar válogatott - még egy barátságos meccsen sem - mert könnyen a visszájára fordulhat a dolog. A hétfői, Bulgária elleni meccset tehát cseppet sem veheti félvállról a csapat, mert korábban többször meggyűlt már a baja, amikor irányítania kellett a játékot. Márpedig a balkániak minden bizonnyal a biztos védekezésből indított gyors ellentámadásokkal fognak próbálkozni, ami éppen a magyarok legnagyobb erőssége. Emellett az is biztosra vehető, hogy nagy elszántsággal küzdenek majd, lévén két vereséggel már óriási hátrányba kerülnének a továbbjutást illetően.

Tíz meccs, azonos erősségű ellenfelek

Akárcsak tavaly, idén is tíz mérkőzés vár a magyar válogatottra. A válogatott 2022-es idényének mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség, ami főleg annak fényében, hogy milyen erősségű csapatokkal játszott, ez egészen káprázatos mutató. Az eredményeknél és a statisztikáknál talán még fontosabb, hogy látszott a győzni akarás a játékosokon, illetve az is, hogy a csapat fejlődik.

Igaz, a tavalyi esztendőt éppen egy barátságos meccsen elszenvedett szerbek elleni vereséggel kezdtük, így ősszel akár revansot is vehet a magyar válogatott a kvartett legmagasabban jegyzett csapata ellen. Az idei évet viszont győzelemmel kezdte a válogatott, legutóbb 2020-ban volt hasonlóra példa. Arra pedig még régebben, hogy sorozatban két nyert meccsel indítsa az aktuális évet, márpedig erre jó esélye van Rossi együttesének, ha Bulgária ellen főként az előre ívelt átadások semlegesítésében, a labdaszerzésekben és a helyzetkihasználásokban tud javulni.

A folytatásban majd júniusban jönnek a Montenegró és Litvánia elleni meccsek, szeptemberben és októberben a már említett Szerbia elleni rangadók következnek, amik akár a csoportelsősségről is dönthetnek. A selejtező sorozat novemberben hazai pályán Montenegró ellen zárul, illetve szeptember 10-én még lesz egy felkészülési meccse a csapatnak itthon a csehek ellen.

Marco Rossi győztes meccsen irányította 50. alkalommal a válogatottat Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami a leendő ellenfelünket, vagyis a bolgár válogatottat illeti, meglehetősen agresszív futballt játszik
Mladen Krstajic irányítása alatt, minden egyes labdáért úgy küzdenek a játékosok, mintha az életükért harcolnának. Ez hétfőn sem lesz másként, főként, hogy Montenegró ellen fájó vereséggel kezdték a selejtezőt. A 49 éves szakemberrel öt meccsből eddig hármat nyert meg a balkáni együttes.

Négy olasz élvonalban szereplő játékos mellett a Kisvárdán játszó Janisz Karabeljov is a megfiatalított bolgár válogatott keretét erősíti. Ugyanakkor nagy érvágás a vendégeknek, hogy az egyik kulcsemberük biztosan nem léphet pályára Budapesten. A bolgár bajnok Ludogorec csapatkapitánya, Anton Nedyalkov saroksérülése nem jött rendbe, így el sem utazott Magyarországra.

Sorozatban harmadszor jutna ki a magyar válogatott az Eb-re Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapat az elmúlt években elképesztő fejlődésen ment át, megvan a kellő rutin és a minőség, így a következő feladat márcsak az, hogy a kiscsapatok ellen is magabiztosan gyűjtse be a csapat a pontokat. Ám, ha Rossi együttese ugyanolyan győzni akarással tud futballozni, mint tette azt néhány hónapja a világélmezőnyéhez tartozó válogatottak ellen, akkor nem kérdés, hogy győzelemmel fogja kezdeni a sorozatot. A válogatott célja pedig nem is lehet más, minthogy az Eb-részvételt jelentő első két hely valamelyikén végezzen, amivel az 1986-os világbajnokság óta először jutna ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára.

Eb-selejtező, G csoport, 2. forduló:
Magyarország-Bulgária, Puskás Aréna 20.45
Montenegró-Szerbia, Podgorica 20.45

A magyar válogatott kerete:
kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Demjén Patrik (ZTE FC), Hegyi Krisztián (West Ham United)
védők:
Balogh Botond (AC Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
középpályások:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Kalmár Zsolt (DAC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
támadók:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburger SV), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paksi FC)