Magyar szereplője lesz Európa legnagyobb focirangadójának

Preview Bundesliga hit FC Bayern Munich-Borussia Dortmund. 2022 2023 current sport ball sports 23 club dress DFL first division FCB 22 BVB Bundesliga football player men league game football game soccer 1st league XTIMEDIF season 2022 club jersey club jer
Preview Bundesliga hit FC Bayern Munich-Borussia Dortmund. ARCHIVE PHOTO; left to right Jamal MUSIALA (M), Benjamin PAVARD (M), Marius WOLF (DO), Emre CAN (DO), Niklas SUELE (SĂ_le)(DO) action, duels, header, soccer 1. Bundesliga, 09.matchday, Borussia Dortmund (DO) - FC Bayern Munich (M) 2: 2, on October 8th, 2022 in Dortmund / Germany. #DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video # (Photo by Anke Waelischmiller/Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Öt különböző sorozatban eddig 132 alkalommal mérkőzött meg a Bayern München és a Borussia Dortmund. A párharcban tíz éve nem sok babér terem a Bundesliga jelenlegi éllovasának, most azonban győzelem esetén nagyot léphetne a trónfosztás irányába. Amikor legutóbb igazán komoly téttel bírt kettejük bajnoki találkozója, akkor tudott nyerni a Dortmund, és az azt megelőző évben is diadalmaskodott Münchenben. Ráadásul utóbbi több szempontból is történelmi találkozó volt.

2011-ben két fordulóval korábban mint most, a 24. játéknapon utazott a Dortmund Münchenbe. Akkor 13 ponttal szerzett többet a Borussia, mint a Bayern. A második helyezett Bayer Leverkusen előtt is 10 pont előnye volt a sárga-fekete gárdának, és mindenki úgy gondolkozott,

ha a müncheni kirándulás győzelemmel végződik, akkor már senki nem veheti el a bajnoki címet a gárdától.

Ez azért bírt különös jelentőséggel, mert azt megelőzően 2002-ben nyert legutóbb bajnoki címet. Abban a bajnokságban már az első 7 játéknap során 10 ponttal gyűjtött többet a Dortmund, mint a Bayern, de ezzel sem tudott vezetni, mert a Mainz hét találkozó után 100%-os teljesítménnyel nézett le büszkén a mezőnyre. Annak a Mainznak az edzőjét úgy hívták, hogy Thomas Tuchel, míg a Dortmundot Jürgen Klopp irányította.

Thomas Tuchel (balra) a Mainz-cal, Jürgen Klopp a Dortmunddal remekül kezdte a 2010-11-es bajnokságot Forrás: AFP/Kevin Kurek

Kloppot a nagyszerű mainzi munkássága miatt csábították Dortmundba, és nem is csalódtak benne. A 2010-11-es szezonban érett be a munkája, és mint szóbakerült úgy ment csapatával Münchenbe, hogy győzelem esetén már gyakorlatilag 24 játéknap után

kezdhették gravírozni a Borussia Dortmund nevet a Salátástálba.

A címvédő, és az előző szezonban Bajnokok Ligájában döntőt játszó Bayern azonban a szuperrangadó előtti időkben még tett egy kísérletet, hogy izgalmassá váljon a végjáték, és a másik két színtéren is azon dolgozott, hogy erre a szezonra se rossz emlékként gondoljanak drukkerei. A Hoffenheimet 4-0-ra verte, a remekül rajtoló Mainz otthonában 3-1 győzött, míg az Inter stadionjában Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben (az előző évi finálé „visszavágóján") 1-0-ra.

A bajnoki cím megvédését illetően az utolsó szalmaszálba kapaszkodott.

A rekordbajnok reménykedhetett, mert az utolsó pillanatban kiderült, hogy Roman Weidenfeller (a három évvel később világbajnoki címet szerző német keret tagja) nem védhet, így a müncheni „pokolban" egy teljesen ismeretlen, 22 éves ausztrál (!) fiatalembernek, Mitchell Langeraknak kellett megálljt parancsolni a Bayern félelmetes támadógépezetének.

Mitchell Langerak, a teljesen ismeretlen fiatalember állt a Dortmund kapujában a bajnoki döntőn Forrás: AFP/Marius Becker

Aki nem hallott róla, az ne szégyellje, a focinagyhatalomnak aligha nevezhető kontinensnyi állam polgára azt megelőzően

egyetlen Bundeliga mérkőzésen sem szerepelt.

Azt követően sem sok találkozón, hét évet töltött Németországban (ötöt Dortmundban és kettőt Stuttgartban) ezen idő alatt egyetlen év volt, amikor négy elsőosztályú találkozónál többen bízták rá a kaput, csak a Stuttgarttal a Bundesliga2-ben töltött szezonjában számított elsőszámú kapusnak. Még aktív,

jelenleg a Nagoya Grampus Eight nevű csapat kötelékébe tartozik,

és képességeire jellemző, hogy még az ausztrál válogatottban is csak nyolcszor kapott szerepet, pedig azt a legnagyobb jóindulattal sem lehet a világ élvonalába sorolni.

Tehát az újonc Langerakkal, és azzal a teherrel vonult ki Jürgen Klopp csapata a müncheni gyepre, hogy

azt megelőzően 20 évvel korábban tudott nyerni a bajor városban.

Ez a nyeretlen széria csak bajnoki meccsből 18-at jelentett, és azt, hogy a Dortmund addig még nem nyert az Allianz Arénában, hiszen 1991-ben még az Olimpiai Stadionban játszott a Bayern.

Bayern München- Borussia Dortmund 1-3

2010. február 25, München
Bayern München:
Kraft - Lahm, Tyimoscsuk, Badstuber (Breno), Luiz Gustavo (Kroos) - Schweinsteiger, Pranjic, Robben, T. Müller (Klose), Ribery - Gomez
Borussia Dortmund:
Langerak - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin (Kehl), M. Götze, Lewandowski, Großkreutz (Silva) – Barrios (Blaszczykowski)

Vagyis Mitchell Langerak úgy állt be a kapuba Bundesliga újoncként, hogy csapata még soha nem tudta bevenni a csodálatos müncheni erődítményt. Maximum az csökkenthette a lámpalázát, hogy fantasztikus védelem dolgozott előtte, és még előrébb olyan játékosok fociztak, mint Sven Bender, Nuri Sahin, Mario Götze, Kevin Großkreutz, Lucas Barrios, további egy tőle csak egy nappal idősebb külföldi tehetség, aki ekkor még nem volt befutott focista, de mindenki nagy jövőt jósolt neki.

Úgy hívják: Robert Lewandowski.

Az ifjú lengyel támadó és az ausztrál kapus korát tekintve nem „lógott ki" a csapatból, ugyanis annak átlagéletkora 22,3 év volt, ennél fiatalabb csapattal korábban soha nem állt fel a Dortmund a Bundesliga történetében.

A jövő csapata – vélte mindenki, de ennek a gárdának akkor kellett helytállnia Münchenben.

A hazai gárdában hemzsegtek a rutinos világsztárok, elég csak Philipp Lahm, Arjen Robben, Franck Ribery, vagy Bastian Schweinsteiger nevét mondani, de a padon kezdett (később beállt) a lassan kiöregedő, de még 2014-ben a vb-n nagyot alakító, Miroslav Klose és a jövő klasszisa, Toni Kroos.
A rutinos müncheniek arra készültek, hogy megleckéztetik a csikócsapatot.

A 2010-11-es szezonban vált igazán nagy edzővé Jürgen Klopp Forrás: AFP/Kevin Kurek

A fiatal gárda ifjú, és akkor még csak nagy ígéretnek számító trénere, Jürgen Klopp úgy megleckéztette a rutinos Loius van Gaalt, ahogy bő fél évvel korábban tette ezt a holland mesterrel a BL-döntőben egykori tanítványa, José Mourinho.

Zseniálisan játszott a BVB,

és Barrios góljával már a klencedik percben vezetett, és a szünetre 2-1-es előnnyel mehetett, miután Luiz Gustavo egyenlítése után Nuri Sahin is betalált. Fickándoztak a sárga-fekete fiatalok, a rutinos uralkodók tehetetlenül szemlélték az előadásukat.

Csak a Dortmundon múlt, hogy mennyi gólt szerez a folytatásban.

„Mindössze" egy jött össze, de az nagyon fájhatott a bajoroknak, ugyanis a náluk nevelkedett Mats Hummels fejelt a hazai kapuba. A bajor támadógépezet pedig nem bírt az éppen Hummels által irányított védelem mögött parádézó ausztrál újonccal, Langerakkal.

A kép bal oldalán Mitchell Langerak, tőle jobbra Jürgen Klopp, Lukasz Piszczek és Robert Lewandowski Forrás: AFP/Bernd Thissen

A Dortmund 3-1-re nyert, 1991 után először diadalmaskodott Münchenben. Ezzel 16 pontra növelte az előnyét a Bayernnel szemben, és a második Bayer Leverkusennél is 12 ponttal rendelkezett többel 10 játéknappal a vége előtt.

Nem is lehetett elvenni a bajnoki címet a Borussia Dortmundtól!

A Bayern a hazai vereség után már csak abban reménykedhetett, hogy legalább a Bajnokok Ligájába kvalifikálja magát, ugyanis a következő évben Münchenben rendezték a finálét. Ám óriási gödörbe került ettől a kudarctól.

Az ismeretlen hős, Mitchell Langerak öröme a történelmi diadal után Forrás: AFP/Christof Stache

A Dortmund elleni vereség után négy nappal hazai pályán mondott búcsút a Német Kupának a Schalke ellen, miután Raul a találkozó elején fejelt egy gólt, és ezt követően

a Bayern focistái képtelen voltak betalálni az egész szezonban ihletett formában védő Manuel Neuer kapujába.

Egy héttel később a BL-ből is kiesett, ugyanis a milánói győzelem után hiába vezetett még a 62. percben az Inter ellen, a milánói egyenlítést követően a hajrában Goran Pandev találata azt jelentette, hogy az akkor még létező idegenben lőtt több gól szabálya miatt ott sem folytathatta.

A hajrában megvált a csapat Louis van Gaaltól,

segítője, Andries Jonker navigálta el a csapatot a harmadik helyre, mely akkor Bajnokok Ligája selejtezőt ért.

Joggal mosolygott Mitchell Langerak és Jürgen Klopp 2011 tavaszán, igaz az utóbbi csak egy mérkőzésen adott lehetőséget a kapusnak Forrás: AFP/CHRISTOF STACHE/Christof Stache

Mindenki biztos volt benne, hogy Klopp ifjú csapata a legmagasabb szintre is eljuthat. A következő szezonban ezt bizonyította is. Ugyan a Bayern kispadjára a Real Madriddal korábban már Bajnokok Ligáját nyerő Jupp Heynckes került, de

a rutint a következő évben is legyőzte a fiatalos lendület.

Pedig amikor a 13. fordulóban a Bayern a Dortmundot fogadta ötpontos előnye volt. Vagyis győzelem esetén nyolcpontra növelhette volna azt. Ez igencsak demoralizáló lett volna Kloppék számára.

Nem is így történt!

Az egy évvel korábbi mérkőzés színvonalától messze elmaradó találkozón (némi meglepetésre) a Dortmund nyert Mario Götze találatával. Ám ekkor még ősz volt, éppencsak elkezdődött a bajnokság, és ugyan a BVB Allianz Arénában aratott második győzelme lélektanilag, és a bajnokság izgalmassá válása miatt is fontos volt, de sorsdöntő jelentőséggel nem bírt - gondolta akkor mindenki.

Manuel Neuer és Robert Lewandowski akkor még egymás ellen Forrás: AFP/Glyn Kirk

Amikor a bajnokságban sor került a két csapat második randevújára akkor már felértékelődött annak a meccsnek a jelentősége.

Ugyanis a 30. forduló előtt a Dortmund három ponttal előzte meg a Bayernt.

Öt játéknappal a bajnokság vége előtt igazi, hamisítatlan bajnoki döntőre került sor a Signal Iduna Parkban, a mai napig az utolsóra.

Mert azóta soha nem volt olyan kiélezett versenyfutás a Salátástálért, mint akkor.

A Bayern gólkülönbsége szokás szerint jobb volt, vagyis a bajorok idegenbeli győzelem esetén előztek volna, és akkor aligha engedik ki a kezükből a bajnoki címet.

Ám nemhogy nem előztek, de még a különbséget sem tudták tartani! A Dortmund ugyanis a 77. percben Robert Lewandowski révén vezetést szerzett, és ekkor a Bayern őrült rohanást rendezett legalább az egyenlítésért. A 86. percben erre minden esélye megvolt, ugyanis Arjen Robben 11-est rúghatott, ám az egész találkozón botrányosan játszó holland

borzalmas lövését Roman Weidenfeller szinte mosolyogva hárította.

Majd következett az a jelenet, amikor Neven Subotic két centiről üvöltött az összetört holland arcába, ami a Bundesliga történetének egyik legcsúnyább momentuma.

A 2011-12-es szezonban mindhárom Dortmund-Bayern találkozó után a Borussia hívei örülhettek Forrás: AFP/Odd Andersen

Persze ennek a párharcnak a történetében voltak más, nem éppen a sportszerűség miatt emlékezetes pillanatok is. Ezen meccsen Subotic magából kikelt ordítozása után hamarosan jöhetett a féktelen dortmundi öröm, mert négy mérkőzéssel a vége előtt a hatpontossá vált különbség azt jelentette, hogy

a Borussia gyakorlatilag megvédte bajnoki címét.

Az óriási öröm közepette szegény Kloppnak leverték, és összetaposták az ikonikus szemüvegét, de ez csak rövid ideig zavarta őt.

Kétszeres bajnok lett a Dortmunddal, sőt abban az évben duplázott is, hiszen a Német Kupa döntőjében a BVB brillírozott, és 5-2-es gálaelőadás után nyert. A Bayern München ellen.

Robert Lewandowski mesterhármast ért el,

és ezen sokkoló vereséggel a háta mögött egy héttel később hazai pályán elveszítette a BL-döntőt is a Chelsea ellen. A Bayern mindhárom fronton ezüstérmet szerzett, a Dortmund a hatodik fordulót követően nem kapott ki a bajnokságban, és mindenki azt találgatta: meddig emelkedhet?

2012-ben a Dortmund duplázott, a Bayern három ezüstéremmel kesereghetett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto

Akkor, vagyis 2012 nyarán aligha gondolta valaki, hogy a következő 10 évben a Dortmund a közelébe sem jut a bajnokságban a Bayernnek. A Bajnokok Ligájában igen, hiszen 2013-ban --- ki ne emlékezne rá? – Bayern-Dortmund finálé volt a Wembley-ben. Arjen Robben azon a meccse a hajrában szerzett góljával összetörte a dortmundi álmokat.

Arjen Robben a BL-döntőben állt nemes bosszút az egy évvel korábbi megalázásért Forrás: AFP/CHRISTOF STACHE/Christof Stache

Azóta a Borussia Dortmund játékosai és szurkolói irigykedve nézik a Bayern diadalmenetét.

Sorozatban tíz bajnoki cím a Bundesligában, és 2020-ban egy újabb diadal a BL-ben.

A német pontvadászatban most olyan közel van a nyolcszoros német bajnok a 32-szereshez, mint 10 éve soha. Sőt, úgy utazik Münchenbe, hogy több pontot gyűjtött, mint szombati házigazdája.

Igazi, hamisítatlan bajnoki döntőre kerül sor az Allianz Arénában.

Ahol a Dortmund a legutóbbi nyolc meccsét úgy veszítette el, hogy ezek során mindössze hat gólt rúgott. A Bayern meg 33-at.