Vágólapra másolva!
A legutóbb az angol Leeds Unitednél dolgozó 67 éves Marcelo Bielsa lehet az uruguayi labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya.

Az argentin Tyc Sports forrásai szerint a nagy tekintélyű szakember a katari világbajnokság után távozó Diego Alonsót válthatja a kapitányi poszton. Bielsa a 2026-os világbajnokság selejtezőjének végéig írhat alá.

Bielsát 2022 februárjában rúgta ki az angol élvonalbeli Leeds, és bár nemrég az Evertonnál is szóba került, de végül Sean Dychera esett a liverpooliak választása.

Carlo Ancelotti és Marcelo Bielsa is jóban vannak Forrás: AFP/Peter Powell

A 67 éves edző 1990 óta edzősködik, dolgozott az argentin Newell's Old Boysnál, az Atlasnál, a Vélez Sársfieldnél, 1998 és 2004 között pedig az argentin válogatott kapitánya volt. Bielsa 1995 és 1996 között a mexikói América edzője volt, ahol játékosa volt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is.

Bielsa munkássága olyan edzőket inspirált, mint Diego Simeone, Mauricio Pochettino, vagy Pep Guardiola.

Utóbbi nagyon sokszor kiemelte a 67 éves edző játékfilozófiáját az egyes meccsek utáni nyilatkozataiban.

Leeds Unitednél mindig guggolva figyelte a meccseket Forrás: AFP/Jon Super

Az argentin nemzeti csapat után Chilét is irányító Bielsa 2011-ben tért vissza Európába 1998 után (amikor az Espanyol edzője volt), s az Athletic Bilbao edzője lett, majd 2014 és 2015 között a Marseille-t, 2016-ban a Laziót, 2017-ben a Lille-t irányította.