Jön az újabb városi rangadó a BL-ben: csodára készül az AC Milan

fbl Horizontal
Inter Milan's Argentinian forward Lautaro Martinez (C) and AC Milan's Danish defender Simon Kjaer (R) go for the ball during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between AC Milan and Inter Milan, on May 10, 2023 at the San Siro stadium in Milan. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden rendezik a milánói derbi, az Internazionale és az AC Milan labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharc visszavágóját, amelynek előbbi 2-0-s előnnyel vág neki.

A múlt heti első felvonáson az Inter Edin Dzeko és Henrih Mhitarjan góljával - hivatalosan vendégként -

már 11 perc után kettővel vezetett, és könnyen nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna, de többször már nem talált a kapuba.

A Milanban "bent maradt az ütés", hiszen szombaton a kiesőjelölt Spezia otthonában is kikapott a gárda, amely így csak az ötödik a Serie A-ban, három fordulóval a vége előtt hátránya négy pont a még BL-indulást jelentő negyedik helyen álló Lazióval szemben. A bajnoki vereséget már a szurkolók sem hagyták szó nélkül,

a Spezia stadionjában a lelátón helyet foglaló fanatikusok elbeszélgettek a futballistákkal.

Mindeközben az Inter 4-2-re verte otthon a Sassuolót, aminek köszönhetően a harmadik és innen már óriási meglepetés lenne, ha elbukná a BL-indulást.

Vajon most is a Milan fölé kerekedik majd az Inter? Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az Inter egy esetleges továbbjutással megtörné a Milan egyeduralmát, utóbbi ugyanis a BL történetének eddigi mind a négy összolasz párharcából győztesen jött ki:

2003-ban elődöntőben, 2005-ben a negyeddöntőben az Intert, 2003-ban a Juventust a fináléban, idén pedig az azóta már olasz bajnok Napolit a nyolc között múlták felül a piros-feketék.

Az Internek jó esélye van arra, hogy megszakítsa ezt a sorozatot, ugyanis története során 19 olyan európai kupapárharcot vívott, amelynek első felvonását "idegenben" megnyerte, és ezek közül csak egyetlen esetben nem jutott tovább.

Ez az egy alkalom éppen egy idegenbeli 2-0-s győzelem után esett meg, akkor a kék-feketék Lothar Mathäusszal és Andreas Brehme-vel a soraiban nyertek a Bayern München otthonában az UEFA Kupa 1988/89-es kiírásának harmadik fordulójában, a visszavágón azonban, a San Siróban 3-1-es vereséget szenvedtek.

Ezzel szemben a Milan története során csak egyszer tudott megfordítani egy európai kupapárharcot hazai vereség után, még a Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1955/56-os kiírásában a Saarbrücken ellen idegenbeli 4-1-es győzelemmel tették "semmisé" a 4-3-as otthoni vereséget.