Rablók a pályán, avagy a legrosszabbkor lefújt focimeccsek

2023.06.05. 05:58

Ha bemegy, gól, tartja a lelátói okosság, de számos esetben előfordul, hogy hiába megy be, mégsem gól, mert a bíró lefújta a meccset, miközben a labda úton volt a kapu felé. Legutóbb spanyolországban fordult elő ilyen eset, de gyakoribb, mint gondolnánk.

A mérkőzésnek akkor van vége, amikor a játékvezető lefújja - ígérjük, végeztünk a közhelyekkel -, csak éppen az nem mindegy, hogy ezt mikor teszi. A vérmesebb drukkerek rögtön csalást kiáltanak, különösen, ha az ő csapatukat sújtja a rossz időzítéssel meghozott ítélet. 

A legfrisebb eset a La Ligában, a spanyol élvonalban történt, de találunk példát hasonlóra az angol alacsonyabb osztályú bajnokságból, sőt a 2022 november-decemberi katari világbajnokságon is előfordult olyan eset, ami előtt mindenki értetlenül állt. Nem követjük el azt a hibát, hogy elméleteket kezdjünk gyártani a játékvezetők motivációiról, majd megteszi helyettünk más. Inkább csak nézzük meg a leginkább vitatot eseteket.

Real Valladolid - Sevilla (2023, La Liga)

A legfrissebb eset a spanyol élvonalban történt, ahol a 34. fordulóban a kieséstől fenyegetett Real Valladolid az azóta a budapesti Európa-liga-döntőbe (május 31., Puskás Aréna) jutott Sevillával találkozott. A Realnak minden pont az életet jelentheti, hiszen most is kieső helyen állnak, de ugyanúgy 38 pontjuk van, mint a 16. Getafénak, és egy győzelemmel akár öt helyet is léphetnek előre a tabellán. Így érthetően nekimentek a Sevillának is, sőt az első félidő utolsó pillanatában Sergio Escudero a kapuba bombázott. 

Csakhogy hiába örültek, mert Miguel Ortiz játékvezető a lövés pillanatában lefújta az első félidőt. Természetesen az esetből óriási botrány lett, a Valladolid társtulajdonosa, a világbajnok brazil legenda, Ronaldo felháborítónak nevezte az esetet, de volt, aki tovább ment, és azt mondta, hogy a futballtörténelem legnagyobb rablásának lehettek szemtanúi a nézők.

Két korábbi spanyol játékvezető, Pérez Burrull és Iturralde González azonban kiállt a kolléga mellett, mondván egyrészt a négy percre jelzett hosszabbítást még meg is toldotta egy perccel, másrészt nem tehet róla, hogy Escudero lövése ilyen jól sikerült.

AFC Wimbledon - Accrington Stanley (2016, League Two)

Az angol negyedosztályban hét éve borzolta a kedélyeket egy rossz pillanatban megfújt játékvezetői síp. Ezúttal is az első félidő végén történt meg a "baj". A vendégek egy formás támadás végén már a wimbledoni büntetőterületen belül jártak, amikor Billy Kee lőtt, a labda azonban hiába landolt a kapuban, mert a játékvezető, Trevor Kettle belefújt a lövésbe, azaz lefújta a meccset. Persze, hogy kitört a botrány, a bíró azonban állta a sarat, és nem volt hajlandó megváltoztatni a döntését, csak az óráját mutogatta, hogy bizony lejárt az idő.

A meccs 0-0-ra végződött, majd a két csapat a feljutásért vívott rájátszásban is egymásba futottak, ahol a végül harmadosztályba (League One) feljutó AFC 3-2-es összesítéssel ment tovább.

Amatőr meccs, amatőr bíró

Merthogy a játékvezetők mindenhol ugyanúgy fújnak... Ez az eset annyiból védhető, hogy legalább nem a gólt érő lövés pillanatában fújta meg a sípot a spori, hanem már a gólpasszba belefújt. Ugye, micsoda különbség?

Franciaország - Tunézia (foci-vb, 2022)

Mielőtt nagyon belállnánk az amatőr meccsek névtelen hőseibe, inkább mutatunk két esetet zárásként, ami a sportág csúcseseményén, a világbajnokságon történt. A frissebb a kevésbé híres, és kicsit ki is lóg a sorból. A katari torna csoportkörének utolsó fordulójában a már biztos csoportelső címvédő franciák a továbbjutásért az ausztrálokkal versenyt futó Tunéziával találkoztak. Az észak-afrikaiak Kazri Wahbi góljával (gólpassz: Aissa Laidouni) az 58. percben megszerezték a vezetést, és őrizték is a tessék-lássék francia rohamokkal szemben. A 90+8. percben azonban Antoine Griezmann révén egyenlítettek a franciák, ami a biztos kiesést jelentette Tunézia számára. Pontosabban jelentette volna. Mert, hogy miután az új-zélandi Matthew Conger megadta a gólt és lefújta a meccset, jelezték a VAR szobából, hogy nem oda Buda, ők még vizsgálják az esetet.

Így aztán tulajdonképpen a meccs lefújása után érvénytelenítették Griezmann 43. válogatottbeli gólját, amiről a francia sztár azt mondta, hogy nekik aztán mindegy volt, mert így is úgy is megnyerték a csoportot. A francia szövetség ugyanakkor panasszal fordult a FIFA-hoz az elvett gól miatt.

És, mint kiderült, Tunéziának is mindegy volt, lévén az ausztrálok a vb egyik legrosszabb meccsén 1-0-ra verték Dániát, így ők jutottak tovább.

Brazília - Svédország (foci-vb, 1974)

A leghíresebb esetet és a leghírhedtebb játékvezetőt hagytuk a végére. Természetesen(?) brit, egészen pontosan walesi. Clive Thomasról 1981-ben azt találta írni a Times című lapban Clive White, hogy "az egyértelmű, a nem diktatórikus és a nagylelkű jelzők, nem azok a jelzők, amelyek eszünkbe jutnak róla". A cikk azok után született, hogy a Wolwerhampton - Tottenham FA-kupa-döntőben befújt egy "röhejes" büntetőt előbbi csapat javára. Azt mondják, a jó bíró láthatatlan. Nos, szerintem, Mr. Thomas nem osztja ezt a nézetet, merthogy 50 ezer szurkoló és a tévék kulcslyukán át bámuló millió számára ezen a meccsen ő volt a főszereplő - folytatódik a kirohanás. A szintén angol Guardian ugyanakkor három évvel később még a jobb brit bírók közé sorolta Thomast...

De voltak más ügyei is. 1977-ben egy liverpooli derbin az Everton utolsó percben lőtt győztesnek hitt gólját érvénytelenítette kezezés miatt. Ugyan is maga is bevallotta, hogy sem a kezezést, sem a labdát nem látta, de mint mondta, nem tudta elképzelni, milyen más testrészével juttathatta a labdát a Pool kapujába Bryan Hamilton (amúgy a csípőjével). 1981-ben az FA-kupa döntőjében viszont a Liverpoolnak adott meg úgy egy gólt, hogy a partjelzője vadul lengetett, hogy les volt...

Három bődületes hiba egy videóban:

De jöjjön a lényeg! Thomas bekerült az 1978-as világbajnokság keretébe. Szórakoztató érdekesség: Thomas a jövedelmét egy időben játékvezetői szerelések gyártásából és forgalmazásából szerezte, az argentin tornán például minden bíró és partjelző Clive Thomas Kit-ben, azaz szerelésben futkározott a játékosok között. Természetesen maga Thomas is, aki két csoportmeccset vezetett, melyek közül az első a Brazília-Svédország meccs volt. A skandinávok tartottak a "durva" braziloktól, és szövetségi kapitányuk nagyon örült, hogy a torna legjobb bírója vezeti a meccsüket. Azt nem tudjuk, hogy Clive Thomashoz eljutott-e a dicséret, de az biztos, hogy rászolgált - legalábbis svéd részről. Az első félidőben mindkét csapat lőtt egy gólt, majd a brazilok megnyomták a második félidőt, az utolsó percekben pedig rettentően beszorították a svédeket, egymás után rúgták a szögleteket. Egyet, kettőt, hármat. Az utolsónál ahogy szállt be a labda, lefújta a meccset, így Zico hiába fejelte a labdát a kapuba. A legdurvább, hogy pontosan látta, mi fog történni...

Címlapi képt: Antonio Miguel Mateu Lahoz spanyol játékvezető egy Real Valladolid - Atlético Madrid bajnokin mutatja, hogy igaza van.

Ajánlataink