A pokoljárás után újabb szenvedés jutott osztályrészül a Coventrynek

fbl Horizontal
Luton Town's players celebrate on the pitch after Luton win the penalty shoot-out in the English Championship play-off final football match between Coventry City and Luton Town at Wembley Stadium in London on May 27, 2023. Luton won the game 6-5 on penalties after the game finished 1-1 after extra time. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A Luton Town az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság osztályozójának döntőjében tizenegyesekkel legyőzte a Coventryt, így a Burnley és a Sheffield United után harmadikként ők jutottak fel a Premier League-be.

Az alapszakasz 46 fordulója után a harmadik helyen végző Luton a Sunderlandet, míg az ötödik Coventry a Middlesbrough-t búcsúztatta az elődöntőben, így a két győztes találkozott egymással a Wembley-ben 85 ezer néző előtt rendezett fináléban.

A rendes játékidő 1-1-es eredményt hozott, a Luton vezető gólját a magyar származású, de svéd válogatott Gyökeres Viktor gólpassza után egyenlítette ki a Coventry. A Lutonban is volt egy magyar származású játékos, az amerikai Ethan Horváth személyében. A hosszabbítás egy 117. percben meg nem adott lutoni gólt hozott, azaz maradt a döntetlen, jöhettek a tizenegyesek.

Az első 5-5 kísérlet során egyik csapat sem hibázott - másodikként Gyökeres is berúgta -, a hatodik körben azoban Dan Potts értékesítette, míg Fankaty Dabo kihagyta a maga tizenegyesét, így a Luton jutott fel a PL-be.

A Luton az 1950-es évek második felében szerepelt először az élvonalban, majd 1982-től egészen 1996-ig szerepelt előbb a Division 1-ben, majd az abból létrehozott Premier League-ben. Ezt követően azonban megállíthatatlan zuhanás következett, illetve megállt, amikor a csapat 2009-ben kiesett a Football League legalsó osztályából, az angol negyedosztályból. Azonban miután összeszedték magukat, elkezdtek visszakapaszkodni, és most a PL-történetének első olyan visszatérői lettek, akik kiestek a Football League-ből.

A 2023-24-es szezonban a Luton a Kenilworth Roadon fogja játszani a meccseit. A 10 356 főt befogadó létesítmény a PL történetének legkisebb stadionja lesz.