Kisgyerekek rémültek halálra a kudarcra ítélt Honvéd üvöltve tajtékzó edzőjétől

2023.05.28. 06:08

Óriási izgalmakat ígért a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó fordulója. A kiesés elől menekülő két csapat, a Honvéd és a Fehérvár is idegenben játszott mérkőzést, és mindkettejükre kulcsfontosságú találkozó várt. Végül a székesfehérváriak a Vasas otthonában csak egy gól nélküli döntetlent értek el, ám így is bennmaradtak az NB I-ben, miután a kispestiek nem tudtak nyerni a Puskás Akadémia stadionjában. A hatalmas feszültségnek, az öröm és a bánat pillanatainak, a szurkolók dühös reakcióinak és a csapattagok nyilatkozatainak Angyalföldön és Felcsúton az elejétől a végéig mi is szem- és fültanúi voltunk.

Egyetlen olyan mérkőzést rendeztek a labdarúgó OTP Bank Liga 2022-23-as szezonjának utolsó, 33. fordulójában, amelyen mindkét csapat számára volt tét. A Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd is egy esetleges győzelemmel előreléphetett volna egy nagyon fontos helyet a tabellán, ám egyik csapatnak sem a saját kezében volt a sorsa. A felcsútiak harmadik, európai kupaindulást jelentő pozíciójához – egyben sorozatban a negyedik NB I-es dobogójához – a hazai siker mellett a Debrecen pontvesztésére is szükség volt, míg a Honvéd bennmaradásához egy kispesti győzelem mellett a Fehérvár angyalföldi botlása is kellett. (Egy kispesti döntetlen is elég lehetett volna a bennmaradáshoz, de ekkor a Vasasnak egy legalább 12 gólos győzelemre lett volna szüksége, így ez a forgatókönyv lényegében nem is létezett.)

Mindkét csapat számára a győzelem lehetett a minimális célkitűzés - galériaFotó: Csudai Sándor - Origo

A Hornyák Zsolt vezette Puskás Akadémia az előző idényben is a Pancho Arénában, a Budapest Honvéd ellen zárta a bajnokságot. Akkor a hazaiak 2-1-re kikaptak, ám tavaly a bronzérem már a meccs előtt biztos volt a felcsútiaknak, míg a kispestieknek a mostanihoz hasonlóan nagyon kellett a siker. A Honvédnak az akkori győzelemmel biztossá vált a bennmaradása, így egy éve az MTK járt pórul, mert mit sem ért a zárófordulóban aratott sikere. Idén viszont a piros-feketék jóval kilátástalanabb helyzetben voltak. A hét során Chris Docherty sportigazgató és Ivan Kepcija szakmai tanácsadó is bejelentette a távozását, és minden egyértelműen arra utalt, hogy ősztől története során másodszor a másodosztályban kell harcolnia a klubnak. A vendégszektor ugyan teljesen megtelt a két busszal is érkező kispesti szurkolókkal, de közülük is többen voltak, akik már az NB II-re készültek.

A lelátón még a meccs előtt pesszimista Honvéd-drukkerek is hangosan szurkoltakFotó: Csudai Sándor - Origo

Három százalék esélyt adok a bennmaradásra. Főleg, mert szerintem valószínűbb, hogy Angyalföldön lesz nekünk kedvező eredmény, mint hogy itt. És nem azért, mert a felcsútiak annyira jók..." – mondta pesszimistán egy, a közelmúltban minden Honvéd-meccsre elutazó drukker. (Mint utólag kiderült, igaza lett a második mondatával.)

A többi vendégszurkoló között is több volt az, aki kedvetlenül, már-már lemondóan várta az összecsapást, a többség inkább nem is akart nyilatkozni a csalódottsága miatt. Akadt azonban, aki a végsőkig kitartott a csapata mellett.
„Bennmaradunk, mert 2-0-ra nyerünk, és végre a Vasas is a Honvéd mellé fog állni" – mondta egyikük, aki egy évvel korábban is jelen volt a felcsúti zárókörben. Majd egy másik kispesti drukker hozzátette: – „Angyalföldön a Vasas behúzza a meccset, az itteni meccs viszont inkább kérdéses. Már csak azért is, mert a Puskásnak sem mindegy az eredmény, így hiába játszottunk jól az utóbbi mérkőzéseken, most még erősebb az ellenfél. Ráadásul szerintem az Újpest nyerni fog Debrecenben, így a Felcsútnak tényleg kellene a győzelem. De a szívem mindenképp bennmaradást súg!"

A túloldalon inkább volt bizakodó a hangulat: két hűséges felcsúti szurkoló sem titkolta az elvárásait, ráadásul éppen az első és a második félidő kezdőrúgóját sikerült megszólaltatni, akik süteménnyel is készültek a kedvenceik számára a lefújás után.Nagyon szeretnénk, hogy elverjük a Honvédot, mert tavaly is odaadtuk nekik a pontokat, erre idén a kispesti stadionban olyan csúnyán viselkedtek velünk, hogy most ezt jó lenne visszaadni nekik – mondta Piri néni és Pista bácsi. – Sőt, mi leszünk a harmadikok, mert az Újpest is legyőzi a Debrecent! Mindkét meccs 2-0 lesz!"

Mindkét tábor a sajátjai győzelmét várta, de a kapusoknak sokáig nem volt nehéz dolgukFotó: Csudai Sándor - Origo

A felcsúti meccs első 80 perce alapján aztán úgy tűnt, mindkét szurkolótábor csalódottan fog hazatérni egy unalmas döntetlen után. Ebben az időszakban gyakorlatilag folyamatosan ugyanaz történt: a Puskás Akadémia nyomott, de veszélyes helyzetig csak elvétve jutott, míg a Budapest Honvéd egy-egy kontrában bizakodott. A hazaiaknál Marius Corbu volt a legaktívabb, aki az első félidő derekán gólt is szerzett, ám azt a játékvezető a Benczenleitner Barna ellen elkövetett szabálytalansága miatt érvénytelenítette. A túloldalon a korábbi klubja ellen játszó Zsótér Donátban volt benne a potenciál, ám a kispesti támadó egy felsőlécet súrolt szabadrúgásnál nem jutott közelebb a gólhoz. 

A vendégek legjobbja, Zsótér Donát a magassága ellenére olykor fejjel is próbálta továbbítani a labdátFotó: Csudai Sándor - Origo

A meccset szüntelenül végigéneklő (noha olykor inkább a klubtulajdonost, a bírót vagy más csapatokat szidalmazó) vendégszurkolók „harcoljatok, harcoljatok!", míg a hazai drukkerek „NB II, NB II!" rigmussal vettek búcsút a félidőben a kispesti játékosoktól. A második játékrészre a hazaiak jóval korábban kiérkeztek az öltözőből, mint a vendégek, ez is mutatta, hogy melyik csapatnak volt szüksége nagyobb megbeszélésre. Ám a játék képe változatlan maradt. Pontosabban annyit változott, hogy rengeteget állt a sérülések és a görcsök miatt – no meg a videózások miatt.

A felcsúti védelem a hajrában többször nem állt a helyzet magaslatánFotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanis az utolsó 15 percben hatalmas szükség volt a videóbíróra, amely megmenthette volna a Honvéd szezonját. Ám nem tette. Előbb Benczenleitner Barna esése után háborgott a vendégtábor az elmaradt büntető miatt, majd a 83. percben Brandon Domingues vett át úgy egy beadást, hogy a labda a hazaiak csapatkapitányának, Szolnoki Rolandnak a karjára pattant. Jött egy kétperces videózás, ám végül a Honvéd egyik stábtagját kiállító Vad II István játékvezető folytatást rendelt el anélkül, hogy ő maga ránézett volna a felvételekre.

Ez pedig sorsdöntőnek bizonyult még úgy is, hogy a 88. perc után három gól is született, ugyanis így a kispestieknek egyszer sem volt esélyük a vezetés megszerzésére. Luciano Slagveer gólja után ugyan Zsótér egy megpattanó szabadrúgással gyorsan egyenlített, ezután Domingues kiállítása és Artem Favorov gólja a hosszabbításban minden kérdést lezárt. A felcsútiak ráadásul még egy gólt lőhettek volna, de végül maradt a 2-1 – ez pedig (a Debrecen sikere miatt csak szinte) teljesen boldog hazai játékosokat és a magukat a kezüket az arcukba temetve a földre vető kispesti focistákat vont maga után.

Egy a sok földre összeesett kispesti focistából a lefújás utánFotó: Csudai Sándor - Origo

Miután valamelyest összeszedték magukat, a vendégek játékosai odasétáltak az addigra a csalódottságtól elhalkult szurkolóik elé. Sok embertől érkezett gyalázkodás és szemrehányás a szektorból, de a legtöbben ugyanolyan szótlanok voltak, mint a játékosok, majd néhány perc ácsorgás után elköszönt egymástól a két fél – a 2003-04-es szezon után (története során másodjára) ősztől ismét az NB II-ben küzdhet közösen piros-fekete focista és drukker.

Az öltözőfolyosón aztán már nem volt ekkora a csend, ez pedig elsősorban Dean Klafuricnak volt köszönhető. Amikor a hazaiak öltözőjéből üdvrivalgás hallatszott ki, azt elnyomta a kispestiek horvát vezetőedzőjének üvöltése. Noha csukva volt a Honvédnál is az ajtó, tisztán kivehetőek voltak a szavai, amelyekben sokszor ismétlődött az "it was a clear penalty", azaz "az egyértelműen tizenegyes volt" kifejezés. Eközben hatalmas ütéseket és cspkodásokat is lehetett hallani a vendégek öltözőjéből: vélhetően a szekrények és a falak nem maradtak olyan épek, mint néhány perccel korábban voltak.

A csalódott kispesti játékosokon az öltözőben jött ki a feszültségFotó: Csudai Sándor - Origo

Ám ekkor még messze nem ért véget a kispesti tréner kifakadása, ehhez pedig két dolognak egyszerre kellett teljesülnie, egy harmadik pedig sajnos szintén ezzel egy időben zajlott le. Az egyik, hogy kinyílt a kispesti öltöző ajtaja. A másik, hogy a horvát vezetőedző megpillantotta a folyosón a játékvezetői stábot. Klafuricnak ekkor minden dühe kiszakadt, óriási hangerővel szidalmazta szóban azokat, akik szerinte elvették a bennmaradást a csapatától. Ez még nem is lett volna akkora gond, ha az a bizonyos harmadik dolog meg nem történik. Ugyanis a szezonzáró apropóján a Puskás Akadémia játékosai egyfajta bulit készültek tartani, a focistákkal pedig kézenfogva ácsorgott több gyermek is. Nos, nekik a boldog szülő-gyermek falatozás helyett a tőlük néhány méterre álló Dean Klafuric külföldi üvöltését hallgatva kellett tölteniük a szombat estének egy részét, ez pedig szemmel láthatóan nem tett jót a lelküknek.

Dean Klafuric a hangját nem a pályán, hanem végül az öltözőben és a folyosón eresztette kiFotó: Csudai Sándor - Origo

Klafuric ezt a fajta hozzáállást magával vitte az interjúzónába is, aztán a sajtótájékoztatón már kissé higgadtabban értékelt, de a szavai itt is éreztették, hogy borzasztóan dühös a játékosain kívül lényegében mindenre és mindenkire.
„Nehéz most itt ülni, főképp egy ilyen találkozó és egy ilyen lezárást követően, rengeteg érzelem dolgozik most bennem. Úgy érkeztünk Felcsútra, és tettük össze a PAFC elleni keretet, hogy több hiányzónk is volt, még a mérkőzés előtti napon is elvesztettünk két játékost, akikkel alapvetően kezdőként számoltunk a hét folyamán zajló felkészülésen. Bocskay Bertalan és Kerezsi Zalán sem volt megfelelő állapotban. Minőségi párharcot játszottunk, büszke vagyok a játékosaimra, hogy a helyzethez mérten milyen elhivatottan léptek pályára, meghaltak egymásért. Pontosan ezért is gondolom úgy, hogy nem érdemelték meg az a döntést, ami a VAR-szobában született, pontosítva, ami éppen nem született meg. A játékvezető meg sem vizsgálta a szituációt a kijelzőn, pedig lehetősége lett volna rá. Az öt perc várakozást, az öt játékmegszakítással járó cseréket, egy kiállítást és több ápolást követően, mindösszesen hat percet hosszabbított.Frusztráltak vagyunk a körülmények, szomorúak az eredmény miatt – nyilatkozta Dean Klafuric a sajtótájékoztatón. – A csereként beálló játékosok sem okoztak csalódást. Ahogy említettem, a játékosaim a legjobbjukat nyújtották, büszke vagyok rájuk."

A horvát vezetőedző hozzátette, hogy természetesen felelősnek érzi magát a kiesésért, de a balszerencse is a csapatával volt az egész szezonban. Elmondása szerint ugyanis azon a 17 meccsen, amelyen az ő edzősége már hatással volt a játékosokra (azaz a 2023-ban rendezett találkozókon) szinte mindegyiken volt esélye a győzelemre a Honvédnak, de mégis csupán négyszer sikerült nyernie a csapatnak. Olykor egy hajrában kapott gól, olykor pedig egy-egy hibásnak vélt játékvezetői döntés állt a kispesti siker útjába. Ugyanakkor sikerült sok fiatal játékost is beépíteni a csapatba az ő edzősége alatt, és Klafuric bízik benne, hogy az ő irányításával és ezekkel a tehetségekkel ez a klub mihamarabb ki fogja tudni harcolni a feljutást.

Szappanos Péter (20) szerint az alázattal volt gond az idénybenFotó: Csudai Sándor - Origo

A fiatalok munkáját a könnyeivel küzdő Honvéd-kapus, Szappanos Péter is kiemelte a találkozó után, azonban az alázatot hiányolta a csapatából a teljes szezonban.
„Nehéz bármi pozitívat mondani, legfeljebb annyit, hogy mindenki a haláláig küzdött. De igazából ebben sincs semmi pozitív. Nem ezen az egy meccsen ment el az NB I, az egész szezont kell nézni – nyilatkozta Szappanos. – Nagyon sajnáljuk a szurkolóinkat és a klub dolgozóit. Ha kicsit merítettünk volna abból az alázatból és abból a munkából, amit a klubunk akadémiáján láttunk, talán most is NB I-es csapat lennénk."

Ám nem az. Szombat este óta nem az, és ez legalább egy évig így is marad. Az eddigi egyetlen másodosztályú idényét a Honvéd óriási fölénnyel nyerte meg: a 2003-04-es NB II-ben 34 meccs alatt 75 pontot és ugyanennyi gólt szerezve, a második Vasas előtt 13 pontos előnnyel lett bajnok, így tükörsimán feljutott a 2004-től 16 csapatosra növelt élvonalba. A kispesti szurkolók abban reménykedhetnek, hogy 20 évvel később a történelem ismétli önmagát, és a mélypont után újabb felemelkedés következik a legendás klub történetében.

A most még csalódott szurkolók 2024 őszétől ismét NB I-es bajnokikat szeretnének látni a Bozsik ArénábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Több Honvéd-legenda, köztük Dajka László, Esterházy Márton és Szurgent Lajos a közelmúltban már elárulta az Origónak, hogy talán jót is tesz a klubnak egy évnyi másodosztály. Ugyanis ez azzal fog járni, hogy a csapat teljesen átalakul: a külföldi játékosok többsége távozik Kispestről, a kölcsönből visszatérő és a Honvéd akadémiájáról kikerülő magyar fiatalok pedig egyre jobban a középpontba kerülnek. Erről a fajta megújulásról, megtisztulásról több szurkoló is pozitívan, már-már várakozva nyilatkozott még a felcsúti meccs előtt, mostanra pedig ez már kész ténnyé vált. A Honvéd (a Vasashoz hasonlóan) az NB I helyett az NB II-ben kezdi meg a 2023-24-es szezont, hogy aztán a kispesti remények szerint ez csak egy gyors kitérő legyen a csúcsra való visszatérés előtt. Ez finoman szólva sem lesz egyszerű dolog, de talán a semleges szurkolók többsége is örülne annak, ha a kispesti csapat ismét felkerülne a magyar futball térképére – és nem úgy, ahogyan azt az elmúlt években látott kínkeserves szenvedéssel tette.

Eredmény, 33. (utolsó) forduló:
Puskás Akadémia FC – Budapest Honvéd FC 2-1 (0-0)
gólszerzők: Slagveer (87.), Favorov (94.), illetve Zsótér (89.)

A következő oldalon olvashatja az angyalföldi riportunkat a Vasas-Fehérvár mérkőzésről!

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ajánlataink