A Dortmund bukása semmiség, itt van a szezon legdöbbenetesebb fordulata a focivilágban!

2023.06.04. 21:23

A Royal Antwerp FC nem akármilyen végjáték után lett a belga labdarúgó-bajnokság 2022-23-as szezonjának győztese.

Belgiumban az alapszakasz után megfelezik a pontokat, és az első négy helyezett egy oda-vissza vágós rendszerű körmérkőzést vív a helyezések eldöntéséért. A mostani szezonban az alapszakaszgyőztes Genk és a Royale Union Saint-Gilloise 38, az Antwerp (Bölöni László korábbi csapata) 36, a háromszoros címvédő Club Brugge pedig 30 ponttal vágott neki a rájátszásnak.

Az utolsó forduló előtt aztán még minden teljesen nyitott volt az első három helyen:  az Antwerp és az Union SG 46, a Genk 45 ponttal várta a vasárnapi játéknapot: a Genk az antwerpenieket fogadta, míg Brüsszelbe a Bruges látogatott. Pontazonosság esetén az előkelőbb alapszakasz-helyezés döntött.

Az Union a 45. percig bajnoknak érezhette magát, amikor a Genk megszerezte a vezetést az Antwerp ellen. A második félidő elején aztán ismét a Saint-Gilloise állt az élen egy gyors góllal, ráadásul az Antwerp az 58. percben kiegyenlített a Genk otthonában. Noha a 75. percben a Genk ismét megszerezte a vezetést, az Union győzelemre állt, így továbbra is bajnoknak látszott. Akkor azonban már nem, amikor a Bruges a 89. percben kiegyenlített ellene. Ekkor a Genk bajnoki címe ígérkezett a legvalószínűbbnek.

A Genk-drukkerek a szemüknek és a fülüknek sem akartak hinni a meccs hajrájábanForrás: AFP/Tom Goyvaerts

A hosszabbítás azonban még mindkét meccsen hozott fordulatot: a Saint-Gilloise kitámadt, így a 93. percben gólt kapott – pedig ha nem kap gólt, bajnok lett volna! Ugyanis a másik találkozón Toby Alderweireld a 94. percben egyenlített, ezzel pedig a gól után emberhátrányba kerülő Royal Antwerp állt a tabella élére! A Genk otthonában már nem született több gól, a lefújás pillanatában viszont Brüsszelben még tartott a meccs: ha az Union SG gólt lőtt volna, ő a bajnok. A 100. percben pedig meg is született a gól, ám a Bruges lőtte, így pedigaz antwerpeniek fellélegezhettek: 66 év után lettek ismét bajnokok!

Toby Alderweireld volt a hős, bajnok lett az AntwerpForrás: Belga via AFP/Tom Goyvaerts

Az Antwerp és a Genk a Bajnokok Ligája-, az Union SG az Európa-liga-, a Bruges a Konferencia-liga-selejtezőjében indulhat a következő idényben. 

A belga labdarúgó-bajnokság felsőháza, 6. (utolsó) forduló:
Genk – Royal Antwerp 2-2 (1-0)
Royale Union Saint-Gilloise – Club Brugge 1-3 (0-0)

A belga labdarúgó-bajnokság felsőházának végeredménye:
1. Royal Antwerp 47 pont, 2. Genk 46 pont, 3. Royale Union Saint-Gilloise 46 pont, 4. Club Brugge 36 pont

Ajánlataink