Magyar gól, drámai sérülés, potyagólok és felejthetetlen meccsek a BL-ből

Shakhtar Donetsk v RB Leipzig: Group F - UEFA Champions League NurPhoto General News Soccer Soccer Match Soccer Champions League Horizontal SPORT CHAMPIONS LEAGUE UEFA
Dominik Szoboszlai (RB Lipsk) during the UEFA Champions League group F match between Shakhtar Donetsk and RB Leipzig at The Marshall Jozef Pilsudski's Municipal Stadium of Legia Warsaw on November 02, 2022 in Warsaw, Poland. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ha a selejtezőket is ideszámoljuk, akkor majdnem egy éve indult a harc a Bajnokok Ligája trófeájáért. Az talán nem meglepetés, hogy a két döntős végül nem a selejtezőkből indult csapatok közül került ki, de biztosan nem tippeltek sokan arra sem, hogy a döntőt a Manchester City ellen az Internazionale vívja majd június 10-én Isztambulban. Ebben a cikkben egyelőre nem a döntővel foglalkozunk, hanem készítettünk egy szubjektív listát azokról a pillanatokról, amikre talán évek múltán is emlékezni fogunk majd a Bajnokok Ligája 2022-23-as kiírásával kapcsolatban.

1. Az utolsó előtti lépcsőfokban botlott el a Ferencváros

A Ferencváros története során harmadik alkalommal szerepelhetett volna a Bajnokok Ligája csoportkörében, de ez most nem sikerült, ugyanis a harmadik selejtezőkörben elbukott a magyar rekordbajnok. A Fradi jól kezdett, az első selejtezőkörben az idegenbeli 0-0 után hazai pályán ütötte ki a kazah Tobolt 5-1-re. A második körben már nagyobb bravúrra volt szükség: a nagy rivális Slovan elen ráadásul hazai pályán 2-1-re kikapott a Fradi, így Pozsonyban kellett kivívni a továbbjutást, ami végül egy emlékezetes, 4-1-re megnyert meccsen sikerült.

Emlékezetes meccsen jutott tovább a Slovan otthonában a Fradi Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik körben jött a komoly nemzetközi rutinnal rendelkező azeri Qarabag, és az idegenben elért biztató 1-1-es döntetlen után a hazai pofon és a 3-1-es vereség, így véget értek a BL-álmok, de az Európa-liga csoportköre és onnan a továbbjutás végül összejött a zöld-fehéreknek.

2. Gulácsi drámai sérülése

Máig kísért a magyar és a lipcsei drukkerek számára az az október eleji meccs, amin megsérült a magyar válogatott kapusa, aki egyben a Lipcse csapatkapitánya is. A Celtic elleni csoportmeccsen a 10. percben kapott a térdéhez a magyar kapus egy rossz mozdulat következtében. Gulácsi Péter egy hazaadás után elpasszolta a labdát, ezt észlelve egy gyors irányváltás után bicsaklott meg a térde, ami után ápolni kellett és hordágyon vitték le. Gulácsi térdében elszakadt a szalag, azóta sem tudott még visszatérni.

Gulácsi Pétert hordágyon kellett levinni Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A rutinos kapus még mindig a rehabilitáció nehéz időszakában van, komplikációk miatt több műtétre is szükség volt a sérülését követően. Gulácsira nagy szüksége lett volna a csapatának, amely a Manchester City elleni, megalázó, 7-0-s vereséggel szállt ki a BL nyolcaddöntőjéből. Csak remélni tudjuk, hogy a nyári alapozást már a pályán, teljes erőbedobással tudja elkezdeni Gulácsi Péter. Csapata a következő szezonban is BL-induló lesz, így ott és a magyar válogatottban is nagy szükség lesz rá.

3. Már a csoportból sem jutott tovább a Barcelona

Azzal nem lehet vádolni a Barcelonát, hogy túl könnyű csoportba került volna a sorsolásnál, ugyanis a későbbi döntős Internazionale mellett a régi mumus Bayern München és a pofozógép szerepet betöltő Viktoria Plzen mellé került Xavi csapata, de a szurkolók azért bíztak abban, hogy sikerül mondjuk legalább az Intert megelőzni a két topcsapat közül. Olyan szempontból nem történt meglepetés, hogy mindenki oda-vissza verte a cseheket, de a Barcelona végül a csoportban ragadt.

A katalánok hazai pályán is képtelenek voltak meccset nyerni a nagy riválisok ellen, az Interrel egy 3-3-as döntetlen jött össze, míg a Bayern 3-0-ra nyert a Camp Nouban, ez a kélt meccs meg is pecsételte a sorsukat.

A Barcelona és így a riválistól érkezett Robert Lewandowski is gólképtelen maradt két meccsen, ami hatalmas pofon volt. A Barcelona mindössze hét szerzett ponttal pottyant át az Európa-ligába, ahonnan a Manchester United ejtette ki. A kudarc vezéráldozattal is járt, ugyanis főleg ennek köszönhetően Gerard Piqué a pályafutását is befejezte a téli szünetben.

4. Nem élt a tálcán kínált lehetőséggel az Atlético és a Leverkusen sem

Még ennél is botrányosabban szerepelt a másik spanyol csapat, az Atlético Madrid, amely a négyese utolsó helyén végzett, mindössze öt szerzett ponttal. Pontosan ugyanennyit zsebelt be a Bayer Leverkusen is, így a németek is búcsúztak, majd összekerültek a Fradival az El-ben. Természetesen nem két, a végső győzelemre is esélyes csapatról beszélünk, így a kiesés akár benne is lehetett a pakliban, de ha azt is hozzátesszük, hogy a másik két csapat (a végső állás sorrendjében) a Porto és a Club Brugge volt, akkor a két topligás csapat teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után. Ráadásul a két továbbjutó sem jutott től sokáig a nyolcaddöntőben a Benfica, illetve az Inter ki is ejtette őket.

5. Megint megalázták a PSG-t

A Paris Sant-Germain évek óta azzal a nem titkolt céllal vág neki a Bajnokok Ligájának, hogy végre sikerüljön megnyerni. Erre, mint azóta tudjuk, az utolsó lehetőség kínálkozott úgy, hogy Lionel Messi is a csapatan van, és jó kérdés, hogy

ha a Neymar, Messi, Kylian Mbappé hármassal nem sikerült a csúcsra érni, akkor majd hogyan fog.

A PSG már a csoportját sem tudta megnyerni, amit a Benficának sikerült, de azt a szégyent elkerülte, mint a csoporttárs Juventus, azaz legalább a csoportból továbbjutott, de a sorsolásnál eldőlt a sorsa, ugyanis a nyolcaddöntőben a Bayern München került az útjába. Az első meccsen volt esélye a PSG-nek, a sérült Mbappé csereként beállva gólt szerzett, de kikockázva kiderült, centikkel, de lesen volt. A hazai 0-1 után jött Münchenben egy 0-2, így rúgott gól nélkül esett ki a párizsi csapat, ami óriási kudarc. Akkor még Julian Nagelsmann volt a Bayern trénere, aki remek taktikával ölte meg a PSG játékát, de neki ezt követően menni kellett, a Bayernt pedig kivégezte a City, de erről majd később.

6. Magyar gól az elitligában

A Lipcse három magyar focistával kezdte a Bajnokok Ligáját, Gulácsi Péternek a már fent említett okok miatt három meccs jutott, ennek következtében is Willi Orbán négy meccsen is csapatkapitány volt, és a csapat összes, azaz nyolc meccsén végig a pályán volt.

Szoboszlai is minden meccsen kezdett, volt két gólpassza és egy gólja a csoportban.

A Leipzig két vereséggel kezdett, majd négy győzelemmel harcolta ki a továbbjutást, így a Celtic, a Sahtar és a Real Madrid ellen is sikerült nyernie, a magyar válogatott csapatkapitánya az ukránok ellen lőtt gólt és adott gólpasszt is. A kieséses szakaszban a Manchester City következett, ami már nem egy sikertörténet, ugyanis a hazai 1-1 után 7-0-ra nyert Manchesterben a City.

Szoboszlai gólja 1:20-tól:

7. Ilyen gyenge ágon szinte még sosem lehetett BL-döntőbe kerülni

Talán ha akarták volna, sem tudták volna jobban elosztani a legjobb 16 között az erősebb és az egy fokkal gyengébb képességű csapatokat. Egy ágra került a közelmúlt több győztese, mint például a Liverpool-Real Madrid páros, a Borussia Dortmund és a Chelsea, egymást kapta tehát a Lipcse és a Manchester City és erre az ágra került a Paris Saint-Germain és a Bayern München is. Eközben a másik ágon ott volt a Milan és a Tottenham, az Eintracht Frankfurt és a Napoli, a Club Brugge és a Benfica, valamint az Internazionale és a Porto. Ma már tudjuk, hogy az erősebb ágról a Manchester Cty, a gyengébbről az Internazionale került a döntőbe, talán soha vissza nem térő alkalmat szalasztottak el az "alsó ág" csapatai.

Egy Milan elleni városi derbin jutott a döntőbe az Internazionale Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

8. Hihetetlen Haaland

Erling Haalandra ebben a szezonban nem nagyon vannak szavak. Megdöntötte a Premier League-ben focizó játékosok gólrekordját, ami az összes meccset illeti (52), de a PL gólkirálya sem volt még soha senki 36 találattal. A Bajnokok Ligájában 12 gólja van, és biztosan nem fogja már senki megelőzni itt sem. A BL-ben ő az, akinek a legkevesebb meccs kellett, hogy elérje a 30 találatot és neki sikerült ezt a mennyiséget legfiatalabban megszerezni. Nem mellékesen pedig Messi és Luiz Adriano mellett ő lett a harmadik játékos, aki öt gólt szerzett egy BL-meccsen (a Lipcse elen). Ennél már csak akkor lehetne nagyobb öröme, ha a serleget is a magasba emelhetné.

Haaland öt gólja:

9. Sztárkapusok potyái, a harmadik angol csapat fogott ki a Real Madridon

A sorsolás szeszélye nyomán az egyenes kieséses szakaszban a címvédő Real Madrid csak angol csapatokkal került össze. A Liverpoolt 5-2-re és 1-0-ra verte, a Chelsea-t kétszer 2-0-ra, majd jött, amire senki nem számított, ugyanis a City az 1-1-es első meccs után 4-0-ra lemosta Carlo Ancelotti csapatát. Pep Guardiola eddig arról volt híres, hogy túltaktikázza a BL számára legfontosabb meccseit, bukott már több elődöntőt és már döntőt is a Cityvel, de nem most.

A Real Madrid és a Liverpool máig emlékezetes meccset játszott az Anfield Roadon, ahol a két sztárkapus, Alisson Becker és Thibaut Courtois is bénázott kicsit, ráaádsul a Real Madrid 0-2 után lőtt egy ötöst.

10. A triplázás bűvöletében

A Manchester Citynek reális esélye van arra, hogy triplázzon, azaz a hazai bajnoki cím és kupagyőzelem után megszerezze a Bajnokok Ligája serlegét. Erre eddig angol csapatok közül csak a városi rivális Machester United volt képes még 1999-ben. A City már bajnok, az FA-kupa is zsebben van a United elleni sikert követően, jöhet a BL? Amióta BL-nek hívjáka sorozatot, a United volt az első triplázó, majd utána ez összejött az Internek, valamint kétszer a Barcelonának és kétszer a Bayern Münchennek.