Őrült szerencsével és valószínűtlen hősökkel dőlt el a Bajnokok Ligája

fbl Horizontal
Manchester City's Spanish midfielder #16 Rodri (C) celebrates scoring his team's first goal during the UEFA Champions League final football match between Inter Milan and Manchester City at the Ataturk Olympic Stadium in Istanbul, on June 10, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City 1-0-ra nyert az olasz Internazionale ellen, ezzel története első Bajnokok Ligája trófeáját szerezte meg. Rodri góljára többször is válaszolhatott volna az Inter, de nem volt szerencséje a milánóiaknak. A Manchester City a második angol csapat, amelynek összejött a triplázás, a városi rivális United után.

A triplázásra készülő Manchester City toronymagas favoritként várta a Bajnokok Ligája isztambuli döntőjét az olasz Internazionale ellen. Pep Gurdiola csapata már megnyerte az angol bajnokságot és az FA-kupát is a BL-döntő előtt.

Az Internazionale szezon végi jó formájában bízhatott, ugyanis legutóbbi 13 találkozójából 11-et megnyert és csak egyszer kapott ki, de a City ellen mindenki arra számított, hogy az olaszok védekezése kell majd, hogy előtérbe kerüljön.

A Manchester City évek óta a BL nagy esélyesei közé tartozott, de két éve hasonló helyzetben elbukott a Chelsea-vel szemben. Az Olasz Kupa-győztes Internazionale finálés szereplése meglepetésnek számít, Simone Inzaghi csapata a harmadik helyen végzett a bajnokságban. Olasz csapat 2010 diadalmaskodott a BL-ben legutóbb, akkor éppen a triplázó Internazionale ért a csúcsra.

A Manchester City kezdőjében nagy meglepetés nem volt, Guardiola csapata az

Ederson - Akanji, Dias, Aké - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish - Haaland összeállításban kezdett.

Simone Inzaghi csak a kispadra nevezte Romelu Lukakut és Mhitarjant is, így az olaszok az

Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Dimarco - Martínez, Dzeko tizeneggyel kezdtek.

A meccs úgy kezdődött, ahogy azt sokan várták, a Citynél volt jóval többet a labda, az olaszok inkább zártan védekeztek. Az első helyzet az angolok előtt adódott, Bernardo Silva egy szép cselsorozat után emelt a jobb felső sarok mellé.

Bernardo Silva került helyzetbe a meccs elején Forrás: AFP/Bulent Kilic

Az olaszok Federico Dimarco beadásaiban bíztak a meccs elején, de sok veszély ezek után nem alakult ki. De ami ennél is fontosabb volt, az az, hogy a Citynek nem volt komoly helyzete Bernardo lövése után.

Nem finomkodtak az olasz csapat játékosai Forrás: AFP/Franck Fife

A 27. percben védett először André Onana, aki combbal hárította Erling Haaland ballábas lövését, majd nem sokkal később Kevin De Bruyne megpattanó lövését ölelte magához a kameruni kapus. A belga játékost nem sokkal később ápolni kellett, miután a combját fájlalta, őt a Chelsea elleni döntőben az első félidőben le kellett cserélni sérülés miatt.

De Bruyne még megpróbálta folytatni a játékot, de a történelem ismételte magát, a belgát végül a 36. percben kellett lehozni,

Phil Foden jött a helyére.

Kevin De Bruynét ezúttal is le kellett cserélni Forrás: AFP/Marco Bertorello

A szünetben nem cserélt egyik edző sem, ennek megfelelően a játék képe sem igazán alakult át, türelmesen focizott mindkét csapat.

Az 56. percben érkezett Edin Dzeko helyére Romelu Lukaku, gólt is szerezhetett volna, de Lautaro Martínez önző volt, ugyanis egy röviden hazatett labdára lecsapott, de az argentin mindenáron gólt akart szerezni és Edersonba vágta a labdát.

Lautaro Maríinez helyzete Forrás: AFP/Yasin Akgul

A kontrából az angolok indultak, ezt pedig Nicoló Barella akadályozta meg, amiért megkapta a meccs első sárga lapját.

Pep Guardiola és Simone Inzaghi nagy taktikai csatát vívott Forrás: AFP/Franck Fife

A 68. percben megszerezte a vezetést a Manchester City. Az alapvonalig vitték le a labdát az angolok, majd a visszapassz egy védőről lepattant, így lett tökéletes a második hullámban érkező Rodrinak, aki futtából a kapu bal oldalába lőtt.

Rodri góljával nyert a Manchester City Forrás: AFP/Franck Fife

Szinte azonnal egyenlíthetett volna az Inter. Dimarco fejese pattant a lécen, majd a kipattanó labda után újra fejelhetett, de Lukakut találta telibe a labda. Nem sokkal később a belga lőtt kapura, de Ederson védeni tudott.

A 78. percben lezárhatta volna a meccset a City, de Foden ziccerét védte Onana. A folytatásban kitámadtak az olaszok, amit a City többször is góllal büntethetett volna. A 89. percben újra gólt szerezhetett volna az Inter, de Lukaku fejesét a gólvonalon védte lábbal Ederson a 89. percben.

Lukaku a folytatásban még egy lövést elrontott, majd a meccs utolsó pillanataiban egy szöglet után is egyenlíthetett volna az Inter, de az eredmény már nem változott, 1-0-ra nyert a Manchester City, amely először nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ezzel pedig második angol csapatként tudott triplázni.