A játékosait, az elnököt és a bajnokságot is durván szidta a meglepetéscsapattól kirúgott magyar fociedző

2023.10.03. 11:36

A múlt szerdai, gyirmóti vereség után megköszönték a munkát Jeney Gyulának, a labdarúgó NB II-ben utolsó előtti Ajka vezetőedzőjének. A tréner a csakfoci.hu-nak adott interjúban elmondta, mik voltak a távozásának körülményei.

Az Ajka a legutóbbi szezonban a klub legnagyobb sikerét elérve, nagy meglepetésre a harmadik helyen zárt a másodosztályban, a mostani idényben azonban tíz forduló során mindössze öt pontot gyűjtött, és legutóbbi hat bajnoki mérkőzését elvesztette. Hétfőn a csapat kinevezte az új edzőjét Schindler Szabolcs személyében, aki ezen a rossz sorozaton próbál javítani. 

Elődje, Jeney Gyula öt és fél év után távozik az együttestől, melynek munkáját 2018 januárja és 2022 októbere között másodedzőként segítette, azóta pedig vezetőedzőként dolgozott. A 45 éves tréner a kirúgásának hátteréről beszélve elárulta, hogy már a nyári edzőmeccseken sem volt minden rendben a csapatnál.

„A Kecskemét elleni 5-1-es edzőmeccs volt az egyik törés, ott láttam először a csapattól, hogy feladja, olyat láttam, ami megrémített. Utána tartottam egy fejmosást, ahol elmondtam, hogy ha valami nem megy játékban, akkor futni kell – mondta Jeney. – A fejmosás után néhány rutinos játékos próbált nyugtatni, hogy ez csak edzőmeccs volt, és hogy a csapat a bajnokságot várja, az lesz majd a fontos. »Csak edzőmeccs?« - mondom magamban. Hát az edzésen is ugyanúgy kellene menni, mint egy tétre menő találkozón, nemhogy edzőmeccsen. Ez aztán végig is kísérte a szezonunkat."

Jeney Gyula hozzátette, hogy az is befolyásolta a rossz idénykezdetet, hogy a tavalyi hatalmas siker nyomást helyezett a játékosaira.

„Azt nem tudtuk kibekkelni, hogy ne beszéljenek rólunk és ne csodacsapatként hivatkozzanak ránk. Ezt a közeget ez a helyzet agyonnyomta. Ha ezt nem látom a saját szememmel, el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen megtörténik, mert végigkísértem a felemelkedésünket és a bukásunkat is, és semmi nem változott, ugyanúgy dolgoztunk, sőt még több támadásszervezésünk volt. Mentálisan viszont nem bírtuk. Az NB II-ben a legtöbb csapatnál a 'rúgd és fuss' taktika működik. Biztos, hogy ezáltal nem fejlődik majd a futballunk, de ez senkit nem érdekel, a felnőttfutball arról szól, hogy nyersz vagy kikapsz, a többi csak mese habbal" – mondta Jeney Gyula, aki szeretett volna a saját edzői mentalitása szerint másfajta stílust játszani az Ajkával.

Ajkán tavasszal még bronzéremnek örülhettekFotó: Polyák Attila - Origo

A menesztett vezetőedző elárulta, hogy a Mezőkövesd elleni Magyar Kupa-továbbjutás során azt remélte, hogy áttörhetett a mentális gát. Ám nem így lett, ezért a múlt heti Gyirmót elleni meccs előtt néhány nappal ő ajánlotta fel a lemondását. Ezt nem fogadták el a klubnál, és inkább a játékosai előtt jelentették be a kirúgását a vereséget követően.

„Abban maradtunk, hogy akkor visszaállunk a csapattal a Gyirmót és a BVSC elleni meccsen, de én ezt biztos nem csinálom hosszú távon, mert akkor feladom önmagam, úgyhogy utána lemondok. Az elnök [Geri Gyula] mondta is viccesen, hogy mondjak le a Gyirmót-meccs után, de ha megteszem, úgysem fogadja majd azt el. Az volt a terv, hogy a két meccset lehozzuk antifutballal, megpróbálok hat pontot szerezni és befejezem – nyilatkozta Jeney, ám ez a Gyirmót elleni találkozó második felében már nem működött. – Teljesen belehaltam abba a meccsbe. Ez van, amikor szembeköpöd magad, ellentétes dolgot csinálsz, mint amit gondolsz és ami egyébként játékban működött is, csak eredménytelen volt..."

Pár hónap alatt nagyot fordult a világ AjkánFotó: Polyák Attila - Origo

„Az öltözőben aztán az elnök szembesített azzal, hogy volt valamiféle ultimátum, amely alapján négy meccsen hét pontot kellett volna szereznem, de erről az ultimátumról én nem is tudtam – folytatta Jeney Gyula. – Nagyon kellemetlen helyzetbe hozott, mondtam is neki, hogy ez hogy van, hogy én felmondtam pár napja, erre most kirúg? Akkor miért nem fogadta el a lemondásomat? Brutális volt az a helyzet, tényleg vérig sértett. Mert mondhatta volna azt is a meccs után, hogy »Gyula, este gyere fel az irodámba«, és akkor ott elküld. Ehelyett amikor mindenki idegbeteg volt, az öltözőben a csapat előtt mondta, hogy ki vagyok rúgva. Ott bepipultam, nagyon megsértődtem, azóta se beszéltünk, szerintem nem is fogunk. Pedig nagyon sokat köszönhetek az Ajkának, és főleg neki."

A menesztett vezetőedző azt is elmondta, hogy a játékosaiban is hatalmasat csalódott.
Hatalmasat csalódtam [a játékosokban], de nem emberileg és nem is haragszom rájuk. Azt azonban látni kell, hogy bizonyos játékosok miért játszanak az adott helyen. Az is nagyon furcsa volt számomra, hogy a tavalyi remek szezonunk után nyáron senkiért nem jött ajánlat, de még érdeklődés se. Miközben minden más csapatból hozták-vitték a labdarúgókat. Be kellett látnom, hogy nekem az nagyon nehéz, ha egy profi futballistát rá kell vennem, hogy motivációt keressen."

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Ajánlataink