47 éve vártuk azt a focicsodát, amit Szoboszlai Dominikék varázsoltak

2023.11.20. 05:56

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában 3-1-es győzelmet aratott Montenegró ellen a telt házas Puskás Arénában, ezzel a Bulgáriában elért kijutás után bebiztosította a csoportelsőségét is, így a második kalapból sorsolják majd ki a válogatottat a jövő nyári kontinenstornára! 47 éve vártunk arra a csodára, hogy egy naptári évben veretlen maradjon a magyar labdarúgó-válogatott. Most ezt is megértük! Szoboszlai Dominik és társai már az elmúlt években is elvarázsolták a magyar szurkolókat fantasztikus eredményeikkel, ám ami 2023-ban történt, arra nagyon-nagyon sokáig emlékezni fogunk. Ahogy remélhetőleg 2024-re is.

Óriási igazságtalanság lett volna a magyar vereség 

Nem lett volna igazságos, ha a vendégcsapat nyer Budapesten. Noha azt nem lehetett mondani, hogy az elmúlt mérkőzések legjobb első félidejét nyújtotta Marco Rossi csapata Montenegró ellen, de így is sokkal jobban játszott az ellenfelénél. Igazán nagy magyar helyzetek nem voltak, csak veszélyes beadások és blokkolt távoli lövések; de ha Bulgáriára azt mondtuk, hogy csütörtökön a semmiből egyenlített, akkor vasárnap Montenegró is ezt tette, amikor vezetést szerzett a 36. percben a Puskás Arénában. Szlobodan Rubezsics fejese volt a vendégek egyetlen kaput eltaláló próbálkozása az első 75 percben, de abból bizony gól lett. És hiába nyomott a kapott találat után még jobban a magyar válogatott, a meccs háromnegyedéig úgy tűnt, akár egy legutóbb 419 napja látott vereség is lehet a vége.

Montenegró a 66. percig reménykedhetett a Puskás Arénában - galériaFotó: Csudai Sándor - Origo

A folyamatos szurkolás ellenére, a vendégszurkolók híján csak a féltucat montenegrói újságíró volt igazán boldog a lelátón ekkor, pláne mert Bulgária eddigre egyenlített Szerbiában, így már csak egy újabb bolgár gól kellett Montenegró Eb-kijutást érő pozíciójához. Ez pedig meg is született a 69. percben, a magyarok ellen is betaláló Kiril Deszpotov vezetést szerzett a szerbek ellen. Ám ekkor Budapesten már Magyarországnál volt az előny.

A legnagyobb különbség: Szoboszlai Dominik

Sokszor mondják Szoboszlai esetében, hogy világklasszis, vagy legalábbis ahhoz közeli játékot nyújt az elmúlt hónapokban-években. Ha ennek igazolására nem lett volna elég az, hogy a Liverpool nyáron 70 millió eurót fizetett érte, vagy ahogy azóta játszik az angol klubban, akkor 2023. november 19-én talán mindenkit meggyőzött erről. Nagy Ádám fontos felszabadításából egyből hozzá került a labda a jobb(!) oldalon, majd megállíthatatlanul berobogott a tizenhatoson belülre, ahol adott egy kötényt az őt korábban hergelő Marko Jankovicsnak, elfektette Igor Vujacsicsot, majd éles szögből, az ötös sarkáról hajszálpontosan a jobb alsó sarokba bombázott. Az élete első válogatott meccsén csereként pályára lépő Filip Djukics kapus nyolc perc után kapott gólt, de nem hibáztathatja magát miatta.

Szoboszlai Dominikot másfél percen belül kétszer is ünnepelték a társakFotó: Csudai Sándor - Origo

Ekkor 65:52-t mutatott az óra. A közönség egy emberként ugrott talpra, eksztázisban ünnepelte a csodagólt – majd leülni sem volt ideje, 67:22-nél ugyanis ismét a montenegrói hálóban volt a labda. A középkezdés után megszerzett labdával Szoboszlai ezúttal a bal szélen indult meg, majd középre passzolt a bokasérülése ellenére kezdő Ádám Martinnak, aki egy átvétel után visszagurított az addigra a védőjét lehagyó csapatkapitánynak, Szoboszlai pedig ballal ismét a jobb sarokba lőtt. 2-1 ide; hangorkán és döbbent montenegrói játékosok a Puskás Arénában – és döbbent montenegrói újságírók, akik közben látták, hogy Bulgária már vezet Szerbiában.

A vendégek reményeit aztán Dibusz Dénes tiporta porba végleg. A Ferencváros kapusának ugyanis 75 percnyi tétlenség után előbb Milutin Oszmajics lövését kellett hárítania, majd Sztevan Jovetics, és ismét Oszmajics próbálkozásába kellett belevetődnie. Ami azonban a 87. percben történt, az még döbbenetesebb: tíz másodpercen belül négy montenegrói lövés is Dibuszban kötött ki, aki az utolsónál megfogta a labdát, és a földön térdelve diadalittasan a szurkolók felé emelte azt. Jelezve, hogy megvan. Nem csupán a labda, a győzelem. Ekkor már a montenegróiak is tudták, akik ráadásul a hosszabbításban is kaptak még egy gólt. Szoboszlai szabadrúgását még kiütötte Djukics, a kipattanót viszont Nagy Ádám bevágta a kapujába. Szoboszlai két év szünet után másodszor duplázott a válogatottban, Nagy pedig öt év szünet után másodszor lőtt gólt címeres mezben. Ezután Nagyot vastaps közepette rögtön lecserélte Marco Rossi, a játékvezető lefújta a meccset, majd kezdődhetett a frenetikus hangulatban az ünneplés!

Már előrefelé tekintenek a magyar játékosok

„Hány fokos ez? – kérdezte Szoboszlai Dominik, miután megitta a szurkolóktól kapott pálinkát, ezt követően pedig csapatkapitányhoz méltó beszédet mondott, amelyben mindenkinek megköszönte a támogatást, és már a jövőről is beszélt. – Egyet megígérhetek a csapat nevében: ez csak a kezdet, jövő nyáron olyat csinálunk, ami felejthetetlen lesz!

„Köszönöm a szurkolóknak, mert amit tettek a srácokért és értem, az olyan, amit soha nem éltem át korábban. Meg is köszöntem nekik a támogatást és az éltetést. Ez nem megszokott dolog egy stadionban a szurkolók között. Különösen, ha külföldi edző vagy. De én talán már nem is vagyok az – nyilatkozta Marco Rossi, aki Szoboszlairól is beszélt. – Igazi kulcsjátékos, aki a jövőben még eredményesebb lesz. Szerencsés vagyok, hogy vele dolgozhatok. Minden edző szerencsés, aki ilyen játékosokkal dolgozhat– mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki az Eb-szereplést firtató kérdésre azt mondta, hogy pályafutása során minden sikerét a kőkemény munkának köszönheti, és ha a csapata sikeres lesz a kontinenstornán, az a kőkemény munka miatt lesz.

Marco Rossi a szurkolók közé mászott, Szoboszlai pálinkát is ivott velük - galériaFotó: Csudai Sándor - Origo

„Megérdemeltük a győzelmet, a második félidőben a beadásokkal, pontrúgásokkal és Dominik egyéni megmozdulásaival megdolgoztunk érte. A bejövetelem után feljebb tudott lépni, próbáltam keresni a labdákkal, szerencsére ez jól sikerült. Emellett pedig Dénes is védett ziccereket, úgyhogy tényleg kiváló csapatmunka volt, a szurkolókat is ideértve – mondta a félidőben beállt és a csapat támadójátékán nagyot lendítő Kalmár Zsolt az Origo mikrofonja előtt. – Izland ellen [a 2020-as Eb-pótselejtezőn] is megvolt a módja az ünneplésnek, most is megvan, hiszen azért ezt így, nézők előtt jobb átélni. Az elmúlt években megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Négy éve azt mondtam, az Eb-t élvezni kell, most azt mondom, hogy komoly célokkal menjünk ki, de bárkit kapunk, az a dolgunk, hogy megpróbáljunk nyerni.

Hihetetlen egy-két éven van túl Marco Rossi együttese

Kalmár véleményét egyáltalán nem lehet meglepőnek mondani, hiszen valóban világszerte elismerik már a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményét. A csapat legutóbb majdnem 14 hónapja kapott ki legutóbb, amikor az Európa-bajnok olaszok tudtak nyerni a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában. Az elmúlt 19 mérkőzésen ráadásul kizárólag az olasz válogatott volt képes legyőzni a magyar együttest, amely immáron 12 meccs óta őrzi a veretlenségét – ilyen hosszú sorozatra legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között volt példa.

A Montenegró elleni fordítással rengeteg régóta fennálló jó sorozat megmaradtFotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel ez volt az utolsó válogatott mérkőzés 2023-ban, ezért éves mérleget is lehet már vonni. Eszerint mind a tíz meccsen veretlen maradt a magyar válogatott, amely hazai pályán minden egyes tétmérkőzést megnyert. Legutóbb 1976-ban volt egy teljes naptári évben veretlen a csapat a hivatalos meccseket tekintve. Ennek 47 éve. Baróti Lajos együttese abban az évben nem vett részt az Európa-bajnokságon, így a tíz mérkőzéséből csupán egy volt téttel bíró: Görögország otthonában 1-1-es döntetlennel zárult a vb-selejtező. Ám a felkészülési meccseken is volt igazán nagy siker: a két évvel későbbi világbajnok argentinok ellen 2-0-ra nyert Nyilasi Tibor és Fazekas László góljával a válogatott a Népstadionban.

A magyar válogatott 2023-as eredményei:

március 23.: Magyarország-Észtország 1-0 (1-0)
március 27.: Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)
június 17.: Montenegró-Magyarország 0-0
június 20.: Magyarország-Litvánia 2-0 (1-0)
szeptember 7.: Szerbia-Magyarország 1-2 (1-2)
szeptember 10.: Magyarország-Csehország 1-1 (0-0)
október 14.: Magyarország-Szerbia 2-1 (2-1)
október 17.: Litvánia-Magyarország 2-2 (2-0)
november 16.: Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)
november 19.: Magyarország-Montenegró 3-1 (0-1)

A 2023-as mérleg:

10 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség, 18-8-as gólkülönbség
Ebből a Puskás Arénában: 6 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 12-3-as gólkülönbség

Az 1976-os évhez képest tehát még jobb eredménnyel zárta 2023-at a magyar válogatott, hiszen míg előbbi idényben 5 győzelem és 5 döntetlen volt a mérleg, addig most 6 sikert ért el a csapat a tízből. Ráadásul a tízből ezúttal nyolc tétmérkőzés volt, az Eb-selejtezőket pedig így Magyarország nem csupán veretlenül zárta, de az utolsó meccs eredményétől függetlenül, 1986 óta először egyenes ágon jutott ki egy nagy tornára. A magyar válogatott története során ötödször jutott ki Európa-bajnokságra, de most először fordult elő, hogy három egymást követő kontinensviadalra kvalifikálta magát. Ezúttal ráadásul 52 éve nem látott módon csoportelsőként tette mindezt.

Az elmúlt időszakban nyújtott teljesítmény után a szurkolók megőrülnek SzoboszlaiékértFotó: Csudai Sándor - Origo

Mi következhet 2024-ben a magyar válogatott számára?

A csoportelsőséggel az is együtt jár, hogy a magyar válogatott a második kalapból várhatja a jövő évi Európa-bajnokság december 2-i, hamburgi sorsolását. Ez azt jelenti, hogy ugyan a német-portugál-francia-spanyol-belga-angol hatosból valakit biztosan megkap a németországi Eb-kvartettjébe Marco Rossi együttese, de ezt leszámítva (szigorúan elméletileg) két gyengébb csapat is kerül majd a csoportba. 

Előtte – márciusban és az Eb-nyitány előtti héten összesen – minden bizonnyal 4 felkészülési mérkőzés vár a magyar válogatottra, majd jön az Európa-bajnokság június 14. és július 14. között, ősszel pedig a 2024-25-ös Nemzetek Ligája sorozat A divíziójának csoportköre összesen 6 meccsel. Utóbbi csoportbeosztását február 8-án sorsolják ki, az ott elért sorrend pedig meghatározza a kiemelést a 2026-os vb-selejtezőre; így azt biztosan az első vagy a második kalapból várja majd a magyar válogatott.

Az NL-csoportkör jövő novemberi zárása pedig még egy szempontból különleges lehet. A Montenegró elleni találkozó ugyanis a magyar válogatott történetének 986. hivatalos mérkőzése volt. Ha az imént említett számokat hozzáadjuk, kijön, hogy a (talán) négy felkészülési meccsel, a legalább három Eb-meccsel és a hat Nemzetek Ligája-meccsel éppen 999. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben Marco Rossi együttese az Európa-bajnokságon továbbjut a csoportból, akkor 2024 őszén sor kerülhet az 1000. találkozóra is. Ez egyrészt plusz motivációt adhat, másrészt ebben az esetben garantálható, hogy egy év múlva egy hangulatában és szervezésében is nagyon különleges mérkőzésre kerül sor. Ha tehát a magyar válogatott úgy folytatja a következő egy évet, ahogy az elmúlt 14 hónap telt, akkor méltó eredménysorral várhatnák az 1000. meccset a játékosok és a szurkolók. A látottak alapján pedig mindkét fél nagyon megérdemelné mindezt.

A jegy már megvan az Eb-re, jövőre is fontos feladatok várnak a magyar válogatottraFotó: Csudai Sándor - Origo

Eb-selejtező, G csoport, 10. (utolsó) forduló:
Magyarország-Montenegró 3-1 (0-1)
Puskás Aréna, 65 ezer néző
gólszerzők: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezsics (36.)

A csoport másik mérkőzésén: Szerbia-Bulgária 2-2 (1-0)

A G csoport végeredménye:
1. (és kijutott az Eb-re) MAGYARORSZÁG 18 pont
2. (és kijutott az Eb-re) Szerbia 14
3. Montenegró 11
4. Litvánia 6
5. Bulgária 4

Ajánlataink