Szoboszlai-varázslat, csodával zárta felejthetetlen évét a magyar fociválogatott

2023.11.19. 17:03

A magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában 3-1-es győzelmet aratott Montenegró ellen a telt házas Puskás Arénában. Szoboszlai Dominik a két gólját egy perc alatt szerezte, ezzel fordította meg hátrányból a találkozót, majd a hosszabbításban Nagy Ádám biztosította be a győzelmet. Marco Rossi együttese a sikerrel 1976 után zárt ismét veretlenül egy teljes évet, ráadásul a Bulgáriában elért kijutás után bebiztosította a csoportelsőségét is, amellyel a második kalapból sorsolják majd ki a válogatottat a jövő nyári, németországi kontinenstornára!

Fantasztikus hangolás az év utolsó meccsére

A csütörtökön Szófiában, a Bulgária elleni meccs 97. percében kiharcolt döntetlen azt jelentette, hogy a magyar válogatott biztosan ott lesz sorozatban a harmadik Európa-bajnokságán is. Három nappal később így aztán telt házas hazai közönség ünnepelhette meg ezt a csapat, amely az év utolsó mérkőzésén Montenegrót fogadta. A vendégek büntetés miatt drukkerek nélkül érkeztek Budapestre azzal a céllal, hogy nyerjenek, ugyanis ebben az esetben tudták volna megőrizni a halvány esélyüket a németországi kontinenstornán való részvételre. A montenegróiakat ezelőtt még sosem legyőző magyar válogatott számára a csoportelsőség megszerzése volt a cél, amely garantálásához pontszerzésre volt szükség, azaz 12 meccsesre (2001 óta nem látott hosszúságúra) kellett növelni a veretlenségi sorozatot.

A 30 ezer bérletes mellett 110 ezer magyar szurkoló igényelt jegyet, ám összesen "csak" bő 60 ezer ember láthatta a helyszínről az utolsó Eb-selejtezőt. Ők egy ünnepi vasárnap délutánhoz méltó módon már a meccs előtt is jól szórakozhattak, hiszen az MLSZ a szurkolói zónában déltől élő csocsó, arcfestés, labdalabirintus, rúgássebesség-mérő és freestyle-bemutató programokkal is készült, valamint egy helyszíni felvezető műsorra is sor került a sérülés miatt a keretben nem lévő Fiola Attila és Varga Barnabás részvételével. Ráadásul az ultrák szervezésében a meccs előtti vonulás, majd a magyar válogatott meccsén még sosem látott koreográfia is páratlanul különlegesre sikerült a Himnusz előtt és közben.

Ezzel az élőképpel készültek a magyar szurkolók - galériaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő eseményei

Marco Rossi az ígéretének megfelelően több változtatást is eszközölt a kezdőcsapaton, az eltiltott Kerkez Milos mellett Botka Endre, Nego Loic és Csoboth Kevin sem volt a pályán a meccs kezdetekor azok közül, akik Bulgáriában igen. Így aztán Dibusz – Balogh, Lang, Szalai – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Gazdag, Szoboszlai – Ádám felállásban indította el a mérkőzést a magyar válogatott.

A magyar válogatott kezdőcsapata a Montenegró elleni Eb-selejtezőnFotó: Csudai Sándor - Origo

A találkozó nyitó perceiben mindkét oldalon a széleken folyt inkább a játék, így egy-egy beívelés után hördült fel a közönség, (valamint akkor, amikor Gazdag Dánielt testtel szabályosan felöklelték a vendég tizenhatoson belül), de az első veszélyesebb pillanatra a 9. percig kellett várni. Ekkor Dibusz és Szalai nem értette meg egymást, de miután erre Milutin Oszmajics sem számított, ezért nem használta ki, hogy egy ideig üresen maradt a hazai kapu.

A magyar válogatott a folytatásban is főleg távoli szabadrúgásokat követő, vagy a szélről történő beadásokkal tudott a montenegrói tizenhatoson belülre kerülni, de ezeket rendre kifejelték a támadásban még ennyit sem felmutató vendégek.

A támadásban veszélyes Szoboszlai Dominikra rendre több montenegrói védő jutottFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félóra végén is a csapatkapitány Szoboszlai megindulásai, blokkolt lövései vagy beadásai jelentették a legnagyobb veszélyt, ám a 36. percben mintha elvágták volna pár másodpercre az addig szüntelenül hangos szurkolást: Montenegró megszerezte a vezetést. A szerbek ekkor már hiába vezettek Bulgária ellen, a médialelátón ülő féltucat montenegrói újságíró örömkiáltása talán az egész Puskás Arénában hallatszott, amikor egy bal oldali keresztlabdát Nagy Zsolt fejelt fel a magasba, a hosszú oldalról Sztevan Jovetics középre bólintotta a labdát, az ott érkező Szlobodan Rubezsics pedig közelről a kapuba fejelt. 0-1.

Montenegró az első valamirevaló lehetőségéből gólt szerzettFotó: Csudai Sándor - Origo

A hidegzuhany után természetesen folytatódott a talán még nagyobb buzdítás a lelátókról, ennek eredményeképpen a 41. percben egy szögletvariációból Bolla Bendegúz lőtte rá 20 méterről kapásból a labdát, amit egy hősiesen belevetődő montenegrói fejelt ki sarokrúgásra. Az első 45 perc hajrájában minden addiginál jobban nyomott a magyar válogatott, a legnagyobb helyzetet egy kapu előtti kavarodás végén Ádám Martin és Gazdag Dániel jelentette, de végül ebből sem lett gól. A félidő egyetlen kaput eltaláló próbálkozásából szerzett góllal így Montenegró mehetett előnnyel a szünetre.

A hihetetlen második félidő eseményei

A második játékrész elején Marco Rossi Nego Loicot és Kalmár Zsoltot is becserélte, a Fehérvár középpályása pedig rögtön egy élesen belőtt szabadrúgással veszélyeztetett, majd Szoboszlai beadásáról centiméterekkel maradt le szintén ő. Ezután Nego előtt is adódott helyzet, neki sikerült 11 méterről elfejelnie a labdát, ám ez a próbálkozás is elkerülte a kaput. Az egyre nagyobb magyar mezőnyfölényt a montenegróiak időhúzással próbálták enyhíteni, amint egyikük felépült, szinte rögtön leült a földre a másik – érthető módon ez nem tetszett a Puskás Aréna közönségének.

Nagyrészt fejesekkel volt veszélyes a magyar válogatott az első órábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Az 58. percben aztán a kapusuk sem tudta folytatni a meccset, a meghúzódott Milan Mijatovics helyére az újonc Filip Djukics állt be csereként. Neki aztán rögtön több dolga volt, hiszen a magyar válogatott először a 63. percben, Ádám Martin révén találta el a kaput, de a 16 méterről leadott lövésnél nem volt nehéz dolga Djukicsnak. A félidő felénél aztán a montenegrói újságírók elkezdtek örülni, mert Bulgária kiegyenlített, majd vezetést szerzett Szerbiában, így Montenegró a győzelme esetén előzött volna a második helyen – ám hamar elfagyott az arcukról a mosoly. Ugyanis a 67. percben Szoboszlai Dominik egy csodálatos egyéni akció során becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd jobbról, hét méterről, elemi erővel lőtt laposan a jobb alsó sarokba. Majd a vendégek fel sem ocsúdtak, és jött a következő Szoboszlai-gól: a Liverpool középpályása Ádám Martinnal kényszerítőzött, így ziccerben kilépett ziccerben, és kilőtte a jobb felső sarkot. Egy perc alatt fordított a magyar válogatott!

Szoboszlai egy perc alatt kétszer cselezte át magát a montenegrói védelmen, egészen a kapuigFotó: Csudai Sándor - Origo

A Horváth Krisztoferrel és Németh Andrással frissített Rossi-legénység gyorsan igyekezett a harmadik gólt is megszerezni a még elképesztőbb hangulatban a sokkolt vendégek ellen, de Balogh fejese és Szoboszlai újabb veszélyes lövése nem talált kaput. Ellenben a túloldalon nagy szükség volt Dibusz Dénesre az egyenlítés elkerülése végett, a Ferencváros kapusa Oszmajics, Jovetics, majd megint Oszmajics lövésénél védett hatalmas bravúrral. Majd, ha ez már nem lett volna elég, a 87. percben tíz másodperc alatt nem háromszor, hanem négyszer is védenie kellett Dibusznak, akinek ezután a nevét kezdte skandálni a közönség – a montenegrói újságírók pedig csak a fejüket fogva hitetlenkedtek.

A közönség csak ámult azon, amit Szoboszlaitól és Dibusztól látott a második félidőbenFotó: Csudai Sándor - Origo

A vendégek a hajrában is próbáltak egyenlíteni, ám helyettük inkább kontrákból a magyar csapat előtt adódott lehetőség. Egy ilyen végén a 93. percben 17 méterre a kaputól Szoboszlai jutott szabadrúgáshoz, és ugyan a lövését még védte Djukics, a kipattanót Nagy Ádám vágta be a kapuba. A 77-edszer válogatott Nagy öt év és egy nap után lőtt ismét gólt a válogatottban – szám szerint a másodikat –, majd vastaps közepette le is jött a pályáról. 

A győzelemmel a magyar válogatott amellett, hogy megszerezte a csoportelsőséget és az ezzel járó második kalapos helyet a december 2-i Eb-sorsolásra, vereség nélkül (6 győzelemmel és 4 döntetlennel) zárta le a 2023-as évet, amire legutóbb 1976-ban volt példa. A mérkőzés lefújása után pedig kezdődhetett a várhatóan éjszakáig nyúló, még nagyobb ünneplés egész Magyarországon, de a Puskás Arénában és annak környékén biztosan!

Eb-selejtező, G csoport, 10. (utolsó) forduló:
Magyarország-Montenegró 3-1 (0-1)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Magyarország: Dibusz - Balogh, Lang, Szalai A. - Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 94.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. - Gazdag (Kalmár, a szünetben), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 78.)
Montenegró: Mijatovics (Djukics, 58.) - Rubezics (Raickovics, 76.), Szavics, Vujacsics - Veszovics (M. Vukcsevics, 55.), Jankovics (Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics - Oszmajics, Jovetics
gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezics (36.)
sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), illetve Camaj (13.), Szavics (18.), Rubezics (34.), Veszovics (47.), Vujacsics (70.), Raickovics (88.), Kucs (92.)

A csoport másik mérkőzésén: Szerbia-Bulgária 2-2 (1-0)

A G csoport végeredménye:
1. (és kijutott az Eb-re) MAGYARORSZÁG 18 pont, 2. (és kijutott az Eb-re) Szerbia 14, 3. Montenegró 11, 4. Litvánia 6, 5. Bulgária 4

Ajánlataink