Társoldalunk:

2003: Kamerun 0-5-ről állt fel

2005.08.20. 14:03
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 20-án!

2003-ban ezen a napon játszották az U17-világbajnokságon a Portugália-Kamerun csoportmérkőzést. A C jelű négyesben már az első forduló is felejthetetlen mérkőzéseket hozott, és ez a továbbiakban is folytatódott. A kameruniak ellen kettős emberelőnyben is gólképtelen brazilok az Európa-bajnok portugálok ellen például úgy nyertek 5-0-ra, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az igazi szenzáció persze nem itt, hanem a Portugália-Kamerun mérkőzésen volt várható, ahol az afrikaiak egy győzelemmel elüthették volna a luzitánokat a továbbjutástól, és ők jutottak volna be a legjobb nyolc közé. A találkozó aztán olyan eseményeket hozott, amelynek nyomán az összecsapás biztosan bekerül a históriáskönyvekbe.

Már az első gól sem volt akármilyen: a portugálok középpályása, Vieira a saját térfeléről ívelt a kameruni kapuba, észrevéve, hogy a kapus, Luc Kalapach messze áll a gólvonaltól. Ez a találat valósággal sokkolta az afrikaiakat, és az európai csapat csatára, Manuel Curto az első félidő utolsó tíz percében mesterhármast rúgott. Amikor pedig a második félidő elején Bruno Gama ötgólosra növelte a portugál előnyt, valószínűleg még a legfanatikusabb kameruni szurkolók is lemondóan legyintettek.

A szünetben pályára lépett Serge Ngal azonban nem így gondolta: ugyan az első kameruni gólt nem ő szerezte, de ő is kellett hozzá, hogy Tiago Costa a saját kapujába emeljen, majd két perc alatt két találatot ért el. Akkor még mindig két gól volt az afrikaiak hátránya, de a 88. percben ez egyre csökkent. A kameruniak persze lendületbe jöttek, a közönség teljes erővel őket buzdította, míg az európai gárda tagjain látszott, hogy azt sem tudják, hol vannak. A négyperces hosszabbítás második minutájában a portugál kapus teljesen megzavarodva kézbe vett egy hazaadást, és a közvetett szabadrúgást az afrikaiak teljesen hátra, a tizenhatos vonalára gurították, ahonnan az érkező Etoundi Mbia elemi erővel bombázott a kapuba. A Szelídíthetetlen Oroszlánoknak tehát ötgólos hátrányból sikerült egyenlíteniük, de a győztes gólra már nem volt idejük, így búcsúzniuk kellett a világbajnokságtól.

Portugália - Kamerun 5-5 (4-0)
Tampere, Ratina stadion, 4723 néző
vezette: Braamhaar (holland)
Portugália: Felgueiras - Joao Dias, Tiago Gomes (Vítor Vinha, 92.), Miguel Veloso, Tiago Costa, Paulo Machado, Vieira (Joao Pedro, 70.), Bruno Gama, Joao Coimbra, Manuel Curto, Manuel Fernandes (Márcio Sousa, 78.). Szövetségi kapitány: Violante
Kamerun: Kalapach - Eyinga, Bondoa, Nounkeu, Ebanda (Namalui, 59.), Song (Ngal, 46.), Nguemo, Momo (Mbia, 42.), Mbome, Mbouemboue, Mawayé. Szövetségi kapitámy: Abee
gól: Vieira (21.), Manuel Curto (36., 43., 44.), Bruno Gama (52.), ill. Tiago Costa (70. - öngól), Ngal (74., 76.), Nguemo (88.), Mbia (94.).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK