Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 22-én!

1998-ban ezen a napon játszották a harmadik fordulót játszották a francia bajnokságban. Érdekes képet festett az élvonal mezőnye az első két forduló után. A tabella élén három hatpontos gárda, az AS Monaco, az Olympique Marseille és a Girondins Bordeaux állt, míg szintén vereség nélkül a középmezőny élén az Olympique Lyon és a Montpellier feszített.

Nyolc csapat viszont győzelem nélkül kezdte a bajnokságot, köztük a bajnok RC Lens. A forduló mérkőzését Marseille-ben játszották, ahol közel hatvanezer néző várta az Olympique idén még gólt sem kapott csapatát, amelynek vendége a szintén veretlen Montpellier volt. A narancssárga-kék mezes vendégek káprázatos első félidőt produkáltak, hiszen alig húsz perc alatt rúgott négy góljukkal már a 34. percben 4-0-ra vezettek!

Különösen az elefántcsontparti Ibrahima Bakayoko és a Réunion szigetén született, de saját nevelésű Laurent Robert játszott kiválóan, a két csatár minden megmozdulása veszélyt jelentett Stéphane Porato kapujára. Jean-Louis Gasset öröme érthető volt a szünetben, hiszen az előző három évet Michel Mézy segédedzőjeként töltött, vezetőedzővé azon a nyáron előlépett mester óriási siker küszöbén állt csapatával.

Jellemzi a vezetés arányát, hogy a Montpellier csapatának egy 4-1-es lille-i győzelem volt a vendégként elért klubcsúcsa. Nos, arról hogy ez a rekord nem változott a Marseille második félideje gondoskodott. A 62. percben Florian Maurice szépítésekor még senki sem gondolt arra, ami kilenc perccel és két Christophe Dugarry-góllal később már prognosztizálható volt, azaz a hazai egyenlítésre. A 83. percben Eric Roy lövése után már 4-4-et mutatott az eredményjelző, majd slusszpoénként Laurent Blanc tizenegyesből elért gólja a Marseille győzelmét jelentette.

Olympique Marseille - Montpellier 5-4 (0-4)
Marseille, Vélodrome-stadion, 56 070 néző
vezette: Sars
Olympique Marseille: Porato - Blondeau, Domoraud, L. Blanc, Colleter, Roy, Bravo, Pires, Gourvennec, Maurice, Ravanelli. Edző: Courbis.
Montpellier: Martini - Fugier, Baills, F. Silvestre, Sauzée, Dos Santos, Rouviere, Serredszum, Gravelaine, Bakayoko, Robert. Edző: Gasset.
gól: Maurice (62.), Dugarry (64., 71.), Roy (83.), L. Blanc (90. - 11-esből), ill. Bakayoko (15., 34.), Robert (19.), Sauzée (23.)