Vágólapra másolva!
Április 15-21-e között a szlovéniai Ljubljana ad otthont a divízió I-es jégkorong-világbajnokságnak, amelynek a magyar együttes ismét úgy vág neki, nem esélyes a feljutásra. Ám az évről évre ismétlődő bizakodás egyszer talán örömmámorba csap át: ha a csapat képes megismételni a svédek elleni bravúrt, akkor meglepetést okozhat. A papírforma persze csak a 2-3. hely valamelyikét ígéri.

"Jelen pillanatban a szlovén és a japán válogatottnak nagyobb esélye van a feljutásra. Utánuk mi következünk Nagy-Britanniával, míg Litvániánál, illetve Romániánál erősebbek vagyunk" - elemezte tömören a helyzetet Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

Tény, a magyar csapattól évek óta azt várja a honi közvélemény, hogy bravúros szerepléssel vívja ki az A csoportos szereplés jogát. Az idei reményeket talán az is fokozza, hogy a ljubljanai ágon nincsen verhetetlen csapat, olyan, mint az elmúkopitarlt évek során például a fehérorosz, a kazah vagy a német válogatott volt.

A csapat vasárnap Litvánia ellen kezdi meg a világbajnokságot, a balti gárda talán a leggyengébb ellenfelünk, nem véletlenül 8-1 a mérleg a javunkra. Igaz, az egyetlen vereséget éppen utoljára, február 10-én szenvedtük el... A litván hoki erejét mutatja, hogy Dainius Zubrus személyében NHL-játékosuk is akad - szerencsére a csatár a Buffalo Sabres színiben még érdekelt a playoffban, így nem lehet ott a vébén.

Szlovénia már keményebb dió lehet hétfőn, hiszen a házigazda minden bizonnyal az NHL-ből már megcsodált Anze Kopitarral lép pályára. A Los Angeles Kings fiatal csillaga - a tengerentúli liga első szlovén hokisaként - 72 meccsen lépett pályára, 20 gólt és 41 asszisztot jegyzett, 61 pontjával a pittsburghi Jevgenyij Malkin (85) és a coloradói Paul Stastny (78) mögött a harmadik legjobb újonc lett.

Kopitar hazaérkezését olyan lendülettel ünnepelte a szlovén média, mintha világbajnok futballválogatott landolt volna a reptéren - reméljük, ellenünk azért nem mutatja meg valódi tudását.

Forrás: EPA

Kopitar már játszott az A csoportban

A keret egyébként főleg a hazai bajnokságra, azon belül is a HK Jesenice, a HDD Olimpija és a HK Slavija játékosaira épül, légiósként csak Jakob Milovanovic, Edo Terglav (mindkettő Briancon, francia) és Ivo Jan (Krefeld, német) szerepel majd.

A válogatott A csoport ellenfelekkel készült, hazai pályán azonban Ausztriától (2-4) és Fehéroroszországtól is kikapott, utóbbi meccset úgy vesztette el 5-2-re, hogy a harmadik harmad elején még 2-0-ra vezetett...

Szerdán Románia következik, ellenfelünket verni kell, noha a keret a magyar bajnokságban bronzérmet szerző Csíkszeredai Sportklubra, illetve a Gyergyószentmiklósi Progymre épül. Érdekesség, hogy amíg a magyar válogatottból Cortina kihagyta az újvárosi fiatalokat, addig itt akad újvárosi játékos Vargyas László és Borsos Attila személyében.

Forrás: MTI

Jánosi a vébén is villoghat

Csütörtökön Nagy-Britannia hasonló erőt képvisel, még azt is mondhatnánk, a két stílus is ugyanaz. Nem véletlen, hogy az örökmérleg is közel egál: 13 magyar siker és egy döntetlen mellett 10 brit győzelem is található. Amíg két éve, Debrecenben ellenfelünk simán nyert 3-0-ra, tavaly, az amiens-i vébén 4-3-ra Ocskayék diadalmaskodtak.

A pénteki szünnapot követően Japán az ellenfél, minden várakozást felülmúlna, ha még lenne esély a Mark Mahon irányította gárda ellen. Hogy ne maradjunk itt se Los Angeles-i játékos nélkül, figyeljünk majd Fukufudzsi Jutakára, aki idén négy meccs erejéig beleszagolhatott az NHL légkörébe. Az ázsiai együttesbe az utóbbi évekbe sok pénzt öltek, ennek ellenére képtelen visszajutni a legjobbak közé. Áprilisban Olaszországban, Meránóban edzőtáborozott a csapat: az olaszoktól kétszer (2-5, 2-3) is kikapott, de elbukta a dánok elleni csatát is (2-4).

A divízió I-es vébé A-csoportjának küzdelmeit Kínában rendezik meg Kazahsztán, Franciaország, Lengyelország, Észtország, Hollandia és a házigazda együttes részvételével.