Vágólapra másolva!
Május 15-én dönt az Osztrák Jégkorong Liga arról, hogy az Alba Volán-FeVita indulhat-e a helyi élvonalbeli bajnokságban. A székesfehérvári csapat csütörtöki sajtótájékoztatója előtt az osztrákok pályabejárást tartottak, majd tárgyaltak a magyar bajnok és kupagyőztes gárda vezetőivel és ismételten elmondták igényeiket.

Id. Ocskay Gábor szakosztályvezető hangsúlyozta, nem akar nyilvánosságra hozni részleteket az osztrák fél feltételeiről, annyit azonban elárult, hogy közel 20 millió forintos kiadásról, bankgaranciáról és utazási költségekről van szó. Az osztrák élvonalban jelenleg kilenc csapat játszik (hét hazai és két szlovén), így az Alba Volán felvétele esetén páros lenne az együttesek száma. A kiírás szerint hetente három mérkőzést vívnak a csapatok.

"Nem csak nekünk, hanem a teljes magyar hokinak jót tenne, ha indulhatnánk egy, a magyar bajnokságnál lényegesen erősebb pontvadászatban" - fogalmazott a sportvezető.

A felek között még több pontban folynak az egyeztetések. Ilyen például az utazással kapcsolatos anyagi kérdés, ugyanis az osztrák fél azt szeretné, ha a magyar klub valamennyi riválisának útiköltségeit teljes egészében osztrák díjszabás szerint fizetné ki. A szállással már nincs ilyen gond, ugyanis valamennyi vendégcsapat egy éjszakát Székesfehérváron tölthet.

Eddig leginkább az Innsbruck húzódozott az Alba felvételétől, azonban a székesfehérváriak helyzetén jelentősen javított, hogy az osztrák klub vezetőedzője Pat Cortina, a magyar válogatott szakvezetője lett, ő korábban éppen a FeVitánál dolgozott.

Amennyiben az Alba Volán indulhat az osztrák bajnokságban, akkor a jövőben nem szerepel az Interligában, amelyet az idén megnyert.