Vágólapra másolva!
Az Anaheim Ducks nyerte a Stanley-kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésén is diadalmaskodott az Ottawa Senators ellen.

Stanley-kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Anaheim Ducks - Ottawa Senators 6-2 (2-0, 2-2, 2-0)
gól: McDonald (4.), R. Niedermayer (18.), Moen (36., 45.), Beauchemin (39.), Perry (58.), illetve Alfredsson (32., 38.)

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó sorozatot 4-1-es összesítéssel az Anaheim nyerte, és története során először hódította el a Stanley-kupát.

A hazaiakhoz visszatért az egy mérkőzésre szóló eltiltását letöltő Pronger, és mindjárt az elején gólpasszt adott McDonaldnak, aki emberelőnyből volt eredményes, és neki ez volt az ötödik találata a fináléban. A korong a védő Phillipsről pattant be. A túloldalon Spezza kétszer is ziccerbe került, először egy hátvéd, Beauchemin mentett a gólvonal előtt, másodszor pedig a félig üres kaput sem találta el közelről. Még a szünet előtt növelte a különbséget a Ducks: a 2005 tavaszán a Ferencvárost erősítő Rob Niedermayer iramodott meg, és fonákkal vette be Emery kapuját.

A második harmad elején Penner és Pahlsson lövését védte az ottawai hálóőr, majd Alfredsson - aki a döntők történetének első európai csapatkapitánya - faragott a hátrányból: kísérlete Perry lábáról vágódott a léc alá. Aztán egy kabaréba illő góllal megint az Anaheim szerzett gólt: Phillips fegyelmezetlen módon saját kapuja elé vitte be a pakkot, amely Emery lábáról becsúszott. Fogcsikorgatva küzdött az életben maradásért a Senators, és Alfredsson emberhátrányban lőtte ki a bal felső sarkot. A svéd klasszis 13. alkalommal volt eredményes a rájátszásban. Azonban 50 másodperc múlva visszaállt a kétgólos különbség: Beauchemin távoli lövése Volcsenkovon váltott irányt. A hazai hátvéd mind a négy playoff-os gólját létszámfölényben szerezte.

Következett a záró játékrész, amely hazai találattal indult. Scott Niedermayer lövésébe Moen piszkált bele, Emery nem védhetett. Még egy utolsó esélyt kapott a felzárkózásra a vendéggárda, ám Vermette kihagyta a javára megítélt büntetőt. Kereken három perccel a vége előtt Perry adta meg a kegyelemdöfést egy bombával.

A lefújás után hirdették ki, hogy a négyszeres bajnok Scott Niedermayert választották a playoff legértékesebb (MVP) játékosának.

Az Anaheim az első kaliforniai csapat, amely Stanley-kupát tudott nyerni. A sportág őshazája, Kanada pedig utoljára 1993-ban adott bajnokot, azóta csak egyesült államokbeli székhelyű klub diadalmaskodott.

Utoljára 1983-ban fordult elő, hogy testvérpár nyerjen bajnokságot: most Scott és Rob Niedermayer, 24 éve pedig a New York Islandersben Brent és Duane Sutter emelhette magasba a trófeát.

* * *

Nem tart igényt Alekszej Jasin szolgálataira a New York Islanders. Az orosz csatárnak még négy évig érvényes szerződése van, ám a klub fizet azért, hogy elmenjen. A két fél 2001-ben kötött tíz szezonra szóló megállapodást 87,5 millió dollárért, ám a csatár az utóbbi két évadban nem játszott jól, ráadásul a mostani playoffban pont nélkül maradt a Buffalo Sabresszel szembeni 4-1-es búcsú alkalmával.